QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3274|回復: 10

[問音問字] [求助]有几个问题请教

大家好,我喺新嚟咖. 今日有同学介绍我去ungoo度睇睇,我觉得个网页做得好好啊,支持下先. 睇过篇关于懒音嘅文章,有几个问题想问问: 1,原来五同吴系读ng,而家先知,重有"午"、"吾"喺唔喺都喺读ng啊?我平时呢两个都发m音. "五十五"读起身好拗口,唔知你哋觉唔觉? 2,昨天读"琴晚"定"寻晚"? 3,睡觉读"hen觉"定"瞓觉"? 4,"猜拳"字粤语点写呢?"包剪??" 5,"咖"用呢个"嘎"代替啱唔啱? 6,"夹"喺唔喺有两种读音?"夹心饼"、"发夹" 7."喺"同"係"有咩唔同? 多谢晒~~

Re:[求助]有几个问题请教

木頭公仔在2005-05-21 21:11:09說道:[br]大家好,我喺新嚟咖. 今日有同学介绍我去ungoo度睇睇,我觉得个网页做得好好啊,支持下先. 睇过篇关于懒音嘅文章,有几个问题想问问: 1,原来五同吴系读ng,而家先知,重有"午"、"吾"喺唔喺都喺读ng啊?我平时呢两个都发m音. "五十五"读起身好拗口,唔知你哋觉唔觉? 2,昨天读"琴晚"定"寻晚"? 3,睡觉读"hen觉"定"瞓觉"? 4,"猜拳"字粤语点写呢?"包剪??" 5,"咖"用呢个"嘎"代替啱唔啱? 6,"夹"喺唔喺有两种读音?"夹心饼"、"发夹" 7."喺"同"係"有咩唔同? 多谢晒~~
1.「午」同「吾」都係讀 /ng/。 2.「噖晚」同「噚晚」都係解昨天。 3. 睡覺嘅廣州話係「瞓覺」,有第啲粵語方言係用「han覺」(好似係佛山話)。 4. 呢個粵語字嘅問題,要交畀其他粵語協會成員為你解答嘞。 5. 「咖」呢個語氣詞,建議寫返「咖」字得啦。 6. 「夾心餅」個「夾」字讀 /gaap3/,「髮夾」個「夾」字讀 /gep2/。 7. 「喺」大致上解「在」(我喺學校=我在學校),「係」大致上解「是」(我係人=我是人),呢兩個字根本唔同。 希望可以答到你嘅問題,唔明嘅話可以再問我哋咖!

哦,明解,唔该晒~ 有其他问题时再请教各位斑竹. em2:

班竹?班竹係乜嘢嚟咖?!

斑竹係版主嘅大陆讲法.... 不小心用了国语. em2:

木頭公仔在2005-05-21 21:11:09說道:[br]大家好,我喺新嚟咖. 今日有同学介绍我去ungoo度睇睇,我觉得个网页做得好好啊,支持下先. 睇过篇关于懒音嘅文章,有几个问题想问问: 1,原来五同吴系读ng,而家先知,重有"午"、"吾"喺唔喺都喺读ng啊?我平时呢两个都发m音. "五十五"读起身好拗口,唔知你哋觉唔觉? 2,昨天读"琴晚"定"寻晚"? 3,睡觉读"hen觉"定"瞓觉"? 4,"猜拳"字粤语点写呢?"包剪??" 5,"咖"用呢个"嘎"代替啱唔啱? 6,"夹"喺唔喺有两种读音?"夹心饼"、"发夹" 7."喺"同"係"有咩唔同? 多谢晒~~
等我再回应吓你嘅问题啦。 1、五十五读起上嚟的确有少少难读,但如果唔系读太快,就唔觉得有咩问题。一般人哋读得快嘅时候,会用另一个读音代替,就系“五呀五”。 2、昨天可以读“禽晚(琴晚)”或者“寻晚”,两个都系正确讲法,你可以根据习惯放心去用 3、desmond已经回答咗 4、你所讲呢个字字库暂时冇,应该系剔手边着个“耷”字 5、正字系“口架”,呢个字要装咗粤语增补字库先可以睇到,关于粤语增补字库可能desmond更熟悉 6、夹 其实有好多个读音,问读音有“gaap6”“gaap3”“gaap2”“gip6”,相应嘅分别对应各自嘅白读音“gep6”“gep3”“gep2”“gip2” 7、desmond已经回答咗

「o架」字嘅統一碼係 35ce,喺中日韓漢字擴展區a (cjk extension a) 入面,需要安裝細明體擴展區b (mingliu-extb) 字型先至可以正確顯示呢個字。「o架」字可以用馬來西亞阿勤做嘅《倉頡第五代香港版輸入法》打出嚟,倉頡碼係 rkrd,而五筆碼就係 klks。為免麻煩,我建議改用「咖」字代替「o架」字,因為「咖啡」呢個詞入面「咖」字係一個譯音字,用「咖」字嚟表達 /gaa3/ 呢個音就最好不過啦。我唔建議用「架」字代替「o架」字,係因為「架」字構詞能力相對較高,增加詞意混淆嘅機會。

標題:[求助]有几个问题请教 字號 9 pt 10 pt 12 pt 14 pt 16 pt 19 pt 大家好,我喺新嚟咖. 今日有同学介绍我去ungoo度睇睇,我觉得个网页做得好好啊,支持下先. 睇过篇关于懒音嘅文章,有几个问题想问问: 1,原来五同吴系读ng,而家先知,重有"午"、"吾"喺唔喺都喺读ng啊?我平时呢两个都发m音. "五十五"读起身好拗口,唔知你哋觉唔觉? 2,昨天读"琴晚"定"寻晚"? 3,睡觉读"hen觉"定"瞓觉"? 4,"猜拳"字粤语点写呢?"包剪??" 5,"咖"用呢个"嘎"代替啱唔啱? 6,"夹"喺唔喺有两种读音?"夹心饼"、"发夹" 7."喺"同"係"有咩唔同? 第4题:广州话应该讲“猜枚”。其它既已经有各位高人答复啦。 em13:

猜枚唔同猜拳,猜拳多数指“包剪扌耷”,而猜枚多数指“十五二十”

「猜情尋」囉,清侵磨交叉燒飽……

desmond在2005-05-24 00:34:46說道:[br]「猜情尋」囉,清侵磨交叉燒飽……
呵,我指嘅就系呢样~