QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6304|回復: 6

[粵語拼音] 廣州音注音音標表

廣州音注音音標表fficeffice" />
【聲母】
 b   p   m   f 
 d   t   n   l 
 z   c   s   j 
 g   k   h  ng 
gw  kw   w 

【韻母】
aa   aai()  aau   aam() aan() aang() aap   aat   aak 
        ai     au    am    an()  ang()  ap()  at()  ak 
 e()  ei()  eng()  ek() eoy()  eon() eot()
oe() oek() oeng()
 o    oi     ou    on   ong()   ot()  ok()
 i    iu     im()  in() ing()   ip()  it()  ik()
 u    ui()   un() ung    ut()   uk 
 y    yn()   yt()
〖鼻韻〗
 m    ng 
例字加「()」的字祇取其韻母
呢個《廣州音注音音標表》同香港語言學學會嘅《粵語拼音方案》韻母區別:
廣州音:eoy()、y  、yn()、yt()

粵拼:eoi *居、yu *於、yun *冤、yut *

喺佢哋嘅對比中,邊一種較為正啲?唔該各位粵語資深高手!

除咗用唔同代號之外,我睇唔到有乜分別。

Yale就有啲唔同。佢將eo同埋oe都寫成eu。諗深一層,其實都係有啲分別架。
一個收一個放,如果讀得快嘅話先會唔多覺啫
唔明!!!
原帖由 Lucciora 於 2007-12-13 12:54 發表 一個收一個放,如果讀得快嘅話先會唔多覺啫

我都唔明。eo同埋oe係單韻母嚟架噃!點收點放呢?
真係太好喇,終於畀我揾到喇,揾咗超耐。唔該曬~~~