QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4844|回復: 14

[正字本字] 瞓「捩」颈?

点写?
你咪已經寫啱咗字囉,下次傾呢類級別嘅話題麻煩發去初級學堂

原帖由 外外星人 於 2007-12-13 20:05 發表 点写?
瞓=困.....

捩,你鍾意亦可以用戾

原帖由 中二仔 於 2007-12-14 13:26 發表 瞓=困..... 捩,你鍾意亦可以用戾

「困覺」?

大家千祈記住唔好跌咗入因為「正字」而「正音」嘅陷阱啊。

大家熱衷于研究漢字唔緊要,但係千祈要以粵音為主啊。

你嘅頭係主要嘅,枕頭係次要嘅,要揾啱咗枕頭先至好瞓覺啊,如果唔係就真係「瞓捩頸」咖喇。

「困覺」即使係本字,但最多得個知字,了解亦無妨,今依「瞓覺」爲正。你若寫「困覺」未必會有人知你想點。

芬1012講得啱,唔好因為「正字」而「正音」

唔好學何文匯先話「跳蝨」錯字,先正字爲「跳蚤」,再正音「跳早」。

我又話「何文匯」錯,應「何文彙」(有「詞彙」、「字彙」就有「文彙」,再用佢嗰套「邪音」幫佢正音「何文位」 -- 何來文學博士位(佢根本唔係中文系博士畢業),何來強迫人講「邪音」(靠「博士」頭銜)。

在下會緊記前輩嘅敎訓
原帖由 芬1012 於 2007-12-14 20:45 發表   「困覺」?   大家千祈記住唔好跌咗入因為「正字」而「正音」嘅陷阱啊。
應作「睏」

原帖由 Anl 於 2007-12-15 23:51 發表 應作「睏」

「睏」的簡化字是「困」。

原帖由 紫凤凰 於 2007-12-16 16:21 發表   「睏」的簡化字是「困」。
你冇睇到人哋用嘅係繁體「覺」而唔係簡體「觉」。

我祇不過係提醒人用「覺」就襯番個「睏」啫。

「睏」雖然係後起字﹐但比淨係從囗從木嘅「困」字好好多。

一般認為「困」係「梱」(門檻)嘅古字。

《說文》話「困」係「故廬」﹐即係爛屋﹐冇理由﹐因為木喺囗內可以係棟樑﹐冇冧嘅意思。同時﹐《說文》話「困」有一個古字係 。點解上止下木﹖《禮記.曲禮上》﹕「外言不入於梱,內言不出於梱。」梱有止義﹐所以上止下木解釋為「梱」嘅會意字好啲。

重有﹐《荀子.大略》﹕「和之璧,井里之厥也。」呢度「厥」即係「橛」。《晏子春秋.內篇.雜篇.雜上.曾子將行晏子送之而贈以善言》﹕「和氏之璧,井里之困也 。」所以古時「困」即係「梱」。

如果講起本義,自然乜到唔使講........

不過瞓本字的確係困............

睏字最早到係明朝至有,本字都係困.........

如果用今時今日嘅"規範","標準",睏自然係好過困.

不過講到本字,當然係"本"嗰個先叫"本".睏都唔比瞓早幾耐出世.

困字係由本義,衍出"窮","極"等義(上古).......再衍出"力盡","困倦"等義(唐宋)......

-----宋 王定國<甲申雜錄>:「忽昏困如夢」

-----宋 蘇軾<和子由澠池懷舊詩>:「往日崎嶇還記否 路長人困蹇驢嘶」

由"力盡","困倦"衍出"欲睡","睡覺"之意(明清)........粵語中則多用作"睡覺"

同一時間,又有一個从目嘅"睏"字出現,意思只有"困倦","欲睡","睡覺"等意....

如果講"困"係"睏"嘅簡體,我眞係唔同意....

正字应是「困」。西关读  fun ,海珠区读 hun 。

原帖由 中二仔 於 2007-12-17 12:21 發表 如果講起本義,自然乜到唔使講........   不過瞓本字的確係困............ 睏字最早到係明朝至有,本字都係睏.........     如果用今時今日嘅"規範","標準",睏自然係好過困. 不過講到本字,當然係"本"嗰 ...

唔同意都得同意,因為我話係就係。

原帖由 紫凤凰 於 2008-4-10 15:41 發表   唔同意都得同意,因為我話係就係。
咁咪你講哂?