QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9220|回復: 6

[輸入法] "丘"呢個字為何係"人一"?

"丘"呢個字為何係"人一", 而唔係"竹一"? 點解ar

"狼"呢個字ge字首點解係"大竹"?

唔該晒!

原帖由 builudi 於 2007-12-12 21:25 發表 "丘"呢個字為何係"人一", 而唔係"竹一"? 點解ar   "狼"呢個字ge字首點解係"大竹"?   唔該晒!

你講嘅應該係 倉頡?

我唔曉!好似密碼噉!

不過五筆就係 斤 一  rgd  d為識別碼!

你用倉頡?

[丘]拆成[亻]+[工],所以咪係[人一]囉

[狼]嘅字首上邊係[乂],最後一筆係一撇,所以就係[大竹]

我想問吓個「免」係弓日竹山,點解「兔」唔係弓日山戈,而係弓山戈?

重有「承」點解係弓弓手人? 「屬」係尸卜卜戈?

唔該!

免係「弓日竹山」

三代跟五代部分取碼係唔同嘅,如「鬼」字,三代將佢列入為特殊嘅「複合字」取碼只取首碼跟最後一碼即「竹戈」。但係五代變成「竹山戈」即「鬼」字在五代中列入非特殊嘅「複合字」因此將「鬼」字拆分為兩部分「卑+厶」頭一個碼取首尾「竹山」,「厶」取「戈」即「竹山戈」。「免」字三代係「弓日竹山」五代同。

但係「兔"字就變咗,三代係「弓山戈」將「兔」字拆分為(免+丶),所以根據三代倉頡嘅取碼規則,「免」字取字首同尾碼,即「弓山」跟住字身三碼取全即「免」字首碼「弓」同尾碼「山」再加「丶」嘅碼=「弓山戈」。五代就變「兔」係複合字,因此取前三碼同尾碼,即將「兔」部首分為「弓日竹山戈」,根據複合字取碼就是前三碼跟最後一碼即「弓日竹戈」。

「承」字係「弓弓手人」根據倉頡取碼規則,取碼應該是從上到下,從左到右,所以是先打從上到下的"弓"再打左到右的"弓"

承字中間取「手」部,最後取「人」部。
「屬」字在五代改為「尸水田戈」

三代的「尸卜卜戈」應該係將「屬」字裡「水」字嘅四點分拆兩邊,每兩點為「卜」,所以就係「尸卜卜戈」

不過五代就直接將個「四點」字拆成「水」部,水字下邊嘅「罒」部取碼「田」就變成「尸水田戈」!

唔該晒,我用開嘅係「自由倉頡2007國際中文版」,應該係第三代。