QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4290|回復: 6

[其它] 陈胜点解需要吴广?

令异议分子破解权威魔咒嘅法宝就系另外一个异议分子。

公元前209年,被征调去防守渔阳嘅900名戍卒因为大雨误期,农民出身嘅屯长陈胜就同吴广联手杀咗押解佢哋嘅军尉,鼓动其他戍卒揭竿而起,提出「伐无道,诛暴秦」嘅口号,起义军好快发展到数万人,并建立「张楚」政权。陈胜同吴广后来虽然被消灭,但佢哋所点燃嘅反秦烈火却喺各地延烧,六国之后纷纷自立为王,秦王朝亦因此好快走上咗败亡之路。

喺呢场中国历史上第一次嘅农民起义里面,陈胜同埋吴广嘅名总系被并列喺埋一齐,令人谂起现代心理学「从众行为」同「服从权威」实验里面嘅「异端崛起」。喺「从众实验」里面,当七八个人异口同声讲出错误嘅答案嘅时候,有37%嘅人会附同佢哋;但呢七八个人里面只要有一个讲出唔同嘅答案(即使亦系错嘅),原本孤军奋战嘅受测者附同多数意见嘅比例就会大幅减少80%。而喺「服从权威」实验里面,如果有两个人喺实验半途公然反抗权威嘅命令,噉受测者一味服从命令到底嘅就只有10%(原来系65%)。

法国嘅实验更加显示,少数不单止可以对抗多数,重可以进而改变多数。研究指出,少数若果能以坚定嘅强烈态度表明自己嘅观点,但喺其它方面又表现得开放、有弹性,噉就会令人觉得你好有自信,对坚持嘅嘢冇乜可能让步,而你嘅坚持显然亦好有道理,大家会因此变得比较愿意重新考虑。只要你嘅观点经得起考验,噉重新考虑之后,附同你嘅人就会越嚟越多,喺形成气候之后,越嚟越多人开始感受到你哋嘅团体压力而顺从,于是少数就变成多数,异端遂成为正统。伽利略嘅地球绕日说、达尔文嘅进化论、马奈嘅印象主义画派等所循嘅都系噉样嘅轨迹。

「德想不孤」,就「必须有邻」。一个异议分子必须去寻找另外一个异议分子、更多嘅异议分子,每个陈胜都必须去寻找佢嘅吴广。喺有咗帮手之后,唔单止可以大声讲出你嘅睇法,甚至重可以带动风潮,改变人哋同社会!

原文系王溢嘉嘅专栏作品:

http://www.nddaily.com/C/html/2007-11/21/content_314495.htm

不过而家被我卢总改写成合乎我哋习惯嘅文字,希望大家能够细心品味!

如果我系陈胜,噉唔知你系唔系吴广!

如果我唔系陈胜,你先至系,噉我就系你嘅吴广!

噉你识做啦!陈胜、吴广家下招兵买马,扩大紧影响力:

http://5yearstar.blogcn.com/5yearstar/m/individualshow?rs=1514

我唔使表态喇系嘛?
堅持壯大粵語
我哋要做嘅,唔单止系保护、推广、弘扬「广州话」一样嘢咁简单!
陈胜、吴广,我嚟报到!