QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5000|回復: 15

[原創]寫畀自己嘅勵志歌 《米蘭•昆師奶》

《米蘭·昆師奶》

作曲Christopher Chak

填詞LHK

原曲:謝安琪《鍾無艷》

(請點擊以下文件對照原曲:)

原曲:鍾無艷.asf (688.29 KB, 下載次數: 165)

創作意念:一首寫畀啱啱學緊煮餸,日日慳埋慳埋,為咗嗰一蚊幾毫買餸錢去超市格價,成個青年師奶嘅自己。

歌詞雖有創作部分,但可謂本人嘅生活寫照。同時希望寫呢首歌,可以鼓勵吓自己,要珍惜時間,勤力讀書同面對困難。

其實冇買報紙都應該睇吓新聞

其實我也怕港島區補選有衰運

嫦娥又上月亮又圍住佢影寫真

財神話要揸中資股跌市就再跟

其實我想煮返幾味煲湯自己飲

無奈咁細個煲煲水都等到蚊瞓

求其學吓鬼佬叮吓Pizza

香腸,芝士,生菜,

唯望街邊超市又再減價

就算一個人冇水,我都要撐落去

日頭逼車,中午趕課,夜晚工作太憔悴

國米成日贏波,我卻在獨個流淚

像跳入雪櫃裏,在這漆黑中寄居

就算一個人冇女,我都要撐落去

用架N73去周街偷拍影窈窕淑女

唔怕日夜疲累,我亦拍住係噉追

光陰一催再催,讓我奮力去抓緊一切。

其實我也會開收音機聽吓新聞

其實我也盼廣東省開始有好運

明年為奧運係咪胡同亦要變身

球迷被殺死即刻整個意大利翻滾

其實話晒歐洲經濟都有起色喇

從來冇懼怕即將通脹飯菜不減價

隨時學吓點樣煎炒煮炸

雞蛋,番茄,菠菜滾湯

中餐西菜就有功架

就算一個人冇水,我都要撐落去

就算一個人冇女,我都要撐落去

唔怕日夜疲累,我亦拍住係噉追

光陰一催再催,讓我奮力進取縱然仍是---

一個人冇水,我都要撐落去

就算一個人冇女,仍堅忍撐落去

唔怕日夜疲累,我亦拍住係噉去

光陰一催再催,讓我奮力去抓緊一切。

我將青春博取,即使真的有點累。

某天追憶起也許,回望昨日仍是會陶醉。

註解:1.國米:國際米蘭,意甲米蘭一勁旅,目前列榜首。

2.N73: 諾基亞一款可拍照手機,亦係本人手機型號。

3.球迷被殺:上月一名拉素球迷被警方誤殺,引起全國震怒,聯賽暫停。

词  写得好正!反映出了 近排所 发生的国际大事!街边小事! 正!
K少嘅歌詞,粵味好濃,詞寫得好!
唔知道「我都要撐落去,日頭逼車,中午趕課,夜晚工作太憔悴」係咪你到異國他鄉生活後嘅感觸呢?

Ihk身在国外,乡音不忘,好啊!把口语融入歌中确实有一手,支持Ihk继续创作!

記得某個名作家講過,身居异地嘅時候,寫嘢特別有靈感。K少嘅寫詞功力深咗好多啊。

首歌畀到我好強嘅感覺:一個眷戀家鄉嘅遊子,時刻關注住遠方家鄉發生嘅大細事情,諸如奧運、港島區補選、嫦娥登月、股市;同時又不斷畀寄居地嘅新聞充斥住,諸如槍殺球迷、歐洲經濟等。重有好大篇幅寫自己艱苦嘅留學生活。

去意大利浸淫過啲藝術鹽水真係唔同啲!

原帖由 highyun 於 2007-12-11 20:50 發表 記得某個名作家講過,身居异地嘅時候,寫嘢特別有靈感。
  近鄉情更怯,所以好多海外嘅華人對故土異常眷戀(當然主要係民國及以前出國嘅僑胞)。多謝樓主分享個人感受,祝你學業有成,將來大展鴻圖!

睇歌名仲以為lhk想"昆"米蘭D師奶tim...haha

異鄉的lhk, 加油呀~~~你d詞真係愈寫愈爐火純青...

好感激各位嘅支持!Kathy, 因爲「昆」同我個名同音,而且我現在身處米蘭,食字食埋名作家「米蘭 昆德拉」,就變咗呢個歌名啦,唔好誤會!

食字食到自己变埋「师奶」就……
支持原创歌曲,不错!

做咗呢首歌嘅MV,大家有興趣不妨睇睇~

http://hk.youtube.com/watch?v=9r1zW3nfodw

你煎嘅荷包蛋……哈哈哈!

开头部分嘅字幕行得太快,啲人好容易会睇唔彻!

個MV好搞嘢,最鍾意最後出字幕嗰part。
好词,重出埋MV添...好想跟你学吓嘢
果然犀利啊!!!
LHK雖遠在他鄉,不過熱愛家鄉文化既心,就完全表現在歌詞之中.