QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2193|回復: 7

[八卦時聞籮] 法國人想要比利時

《周日報》刊登嘅一項民調結果顯示,54%嘅法國人聲稱,萬一比利時四分五裂,贊成瓦隆歸屬法國。

據伊福普民調所(Ifop)做嘅呢項民調講明,10%嘅受訪者「非常贊成」。44%比較贊成。呢一比例喺法國北部地區高達66%,如北方-加來海峽地區(Nord-Pas-de-Calais)、香檳-阿登區嘅阿登省

(Ardennes,Champagne-Ardenne)和洛林區嘅默茲省(Meuse,Lorraine)。

約41%嘅受訪者唔贊成「比利時嘅法文區瓦隆歸屬法國」。5%未表態。

比利時深陷政治危機已長達六個月。自從議會選舉以嚟,新內閣遲遲組建唔起嚟。喺呢種背景下,周三(7日)危機進一步加劇。弗萊芒議員(講荷文)首次利用佢哋嘅多數,表決通過一項法律草案,旨在減少生活喺布魯塞爾弗萊芒郊區嘅法文居民嘅某些權益。

周四(8日),一項民調結果顯示,43%嘅比利時法文居民認為,這個顯示威力嘅舉動標誌著國家解體嘅開始。

比利時生活著600萬弗萊芒人同450萬法文居民。

如果,屆時比利時歸屬法國嘅話,喺歐洲最大嘅法文區將會以聯邦形式產生.法文以及其文化將嚮英文發起新一輪嘅衝擊.以法蘭西聯邦為首嘅法文區國家會將以重奪拿破崙時代嘅法文作為第一外交語言嘅目標作為明年法文區國家會議嘅重要議題.屆時,法文及其文化將會有財政,法律等作為後備同埋保障.

睇完呢篇嘢,畀我嘅感覺就係:真希望粵語及其文化都可以噉就好喇!!!唉...........啱啱就係呢兩樣嘢我哋最掙!!!旨意香港??

如果成真,将会系一个现代文明版嘅「科索沃事件」。睇下德国明镜刊登嘅一张图片,比利时被法国瓜分去一半真系好蚀抵。

其实粤语区的处境与比利时法语区不尽相同。比利时南部瓦隆法语区系「越穷越见鬼」先至畀北方有钱佬睇唔起。广东人无必要甘悲观失败,无必要学比利时瓦隆法语区「离家出走」。

我隱約覺得, 我某一世曾經系法國人, 所以有法國人嗰種對母語嘅執著.

原帖由 廣州人喺圖盧茲 於 2007-12-10 20:09 發表 睇完呢篇嘢,畀我嘅感覺就係:真希望粵語及其文化都可以噉就好喇!!!唉...........啱啱就係呢兩樣嘢我哋最掙!!!旨意香港??

而咖法語國家共同體嘅成員多數係啲非洲窮鬼,越南寮國同柬埔寨以前都係法共體嘅成員,不過現時佢哋對東盟嘅興趣顯然要遠遠大過法共體。

法國係有米之人,佢透過法共體呢個渠道同舞臺,將法語文化向世界傳揚。法國人梗係會喺財政,法律等嘅方面力撐比利時瓦隆人喇!

香港?真係咪鬼提喇!佢而咖居然諗著扐幾億港紙出嚟煲冬瓜!撐就認真撐喇,不過就係撐啲撈對粵文化殖民啫!

講起法共體,令我諗返起土耳其,土耳其一手操縱嘅「突厥語國家首腦會議」;「突厥語國家與族群團結首腦會議」;「泛突厥夢」;「泛突厥主義」;呢啲對我哋又有咩啟示呢?

「泛越主義」 或者係我哋粵民族往後追求嘅最重要目標之一!

粵(兩廣),越(越南),泰(泰國),寮(寮國),臺(臺灣),閩(福建),撣(撣邦) 共同組建「泛越國家聯盟」或者「越族國家共同體」!彼此結成聯盟,以便喺東盟,西太平洋,亞洲發揮更大嘅團隊實力!

當然,獨立嘅粵民族國家最核心嘅外交使命就梗係爭取國際認同喇,入聯係決定性嘅一環!加入東盟亦都係急切嘅需要!然之後,就係「泛越」喇!

原帖由 feisty_goat 於 2007-12-10 20:53 發表 其实粤语区的处境与比利时法语区不尽相同。比利时南部瓦隆法语区系「越穷越见鬼」先至畀北方有钱佬睇唔起。广东人无必要甘悲观失败,无必要学比利时瓦隆法语区「离家出走」。

噉妳就錯喇!有錢未必有權!喺「中國」,權要遠在錢之上!

廣東有錢,唔代表粵民族普遍有米,廣東嘅「錢」,不知有幾多入晒撈袋,粵人好多時連隻豆零都未摸過吖!

原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-10 23:58 發表   而咖法語國家共同體嘅成員多數係啲非洲窮鬼,越南寮國同柬埔寨以前都係法共體嘅成員,不過現時佢哋對東盟嘅興趣顯然要遠遠大過法共體。   法國係有米之人,佢透過法共體呢個渠道同舞臺,將法語文化向世界傳揚 ...

啊粵生,雖然我somehow都幾認同你矯枉過正嘅護粵方法,但系你話我地同東南亞人系親戚,我點都接受唔到。點講我地都比距地靚仔靚女同高大威猛。

我嘅意思係羨慕人哋嘅文化環境受到政府重視.仲有華隆一啲都唔窮,點解佢哋會比北方窮呢?就係因為講法文嘅社會黨冇話事權囉,喺華隆有三分之二嘅煤礦係北方公司(即講荷文嘅),剩低先係當地嘅煤礦企業.分得嗰啲煤礦仔,你話有乜錢揾啊,係咪!另外,喺比利時同法國邊界嘅好多礦床仲未傾得掂共同開發權問題.你知唔知點解兩個語區嘅政黨傾咁耐都未傾得掂係咩問題?錢囉,社會黨話你哋削減法文區居民福利,噉華隆同盧森堡就唔受公國管治.喺華隆嘅所有北方採礦公司必須即刻撤走或者由當地採礦企業接手繼續開採.北方佬梗係唔肯喇!!12,000平方公里嘅礦床喎,你話法國唔想要就假嘞,係咪?

如果法國接手咗華隆嘅話,邊界嘅開採權就唔駛傾喇.加上仲有現有嘅礦床,當地採礦企業根本就吃唔晒.多出嚟嗰部分就夠法國佬揾喇,加上仲可以系統管理埋華隆嘅冶金同埋鋼鐵業,嘩!諗到呢啲,你話法國佬仲唔話用財政,法律保護自己嘅啱啱到手嘅嘢咩!!加上文化已經接近,唔駛好似香檳區噉搞一大輪,嘥錢嘥時間!!到時歐洲就得瑞士同埋法國講法文.喺歐盟度,法國就會超越德國,英國成為主導國.屆時,乜嘢經濟同埋文化政策將會傾嚮法國.法文將成為歐洲第一通用同埋外交語言!!

另外,法共體入邊嘅非洲成員基本上對於歐美國家嚟講算係「窮鬼」,但喺非洲嚟講,大部分將法文嘅國家係政府穩定同埋比講英文嘅國家有錢嘅.所以呢啲國家同大陸政府都咩「合作計畫」.既唔需要你嘅技術支持,又唔需要你嘅財政投資.點解,因為佢哋仍然深受法國資金同文化主導.冇錯,呢幾年呢班「窮鬼」都去學人講英文.因為佢哋知美國始終係阿大.你睇吓,而家阿大,未來阿二都有錢有势.點到人唔羨慕啊!!

粵語及其文化嘅發揚,係需要財政支持0架.香港有錢,不過用錯咗地方;廣東有錢,不過就...........要挽回呢個局面,靠廣東人嗰腦囉.