QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4718|回復: 17

翻唱:許冠傑--《最緊要好玩》

應某朋友要求,今日就再整番首帶啲ROCK風格、節奏輕快又略勁嘅阿Sam嘅歌仔上嚟玩下先,呢首歌,小弟相當喜愛;而此歌曲嘅歌名,就更加係小弟嘅格言之一。特別送比論壇所有朋友,多謝各位一直以來對粵語歌室版嘅支持、厚愛及鼓勵,祝大家在此玩得開心~~最緊要好玩!

《最緊要好玩》

曲:許冠傑 詞:林振強
原唱:許冠傑 翻唱:Samkong

人其實天生奔放貪玩 原沒有拘束只有笑顏
悲觀我唔慣 追趕太陽似子彈
乘坐穿梭機打個空翻 雲霧裡綁起雙腳跳欄
威風似神探 追蹤愛神眼不眨
我想攀登火山 執塊石頭用嚟煎蛋
其實開心好簡單 最緊要好玩
我願抬著午夜明月對你單眼
星光之上扯起帳蓬與你浪漫
我願停頓宇宙凝望你那雙眼
使你無從忘掉這魅力先生
乘坐穿梭機打個空翻 雲霧裡綁起雙腳跳欄
追蹤太陽去 不準太陽早交更
我想踩三輪車 登陸月球賣牛腩飯
其實開心好簡單 最緊要好玩
其實我天生奔放貪玩 唔恨有獎品只要笑顏
不須有人贊 只須我仍覺好玩

听S兄唱歌,能够绕梁三日,回味无穷啊!
哈哈,samkong兄兴致来了,当然要支持下的。
把声好年轻,有前途!

果然 厉害!!!!继续加油!  永远支持!

SAMKONG兄,下面尼张系我听《学生歌》后,自己写上去的一段谱,睇下有没问题,请指教下!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

原帖由 albert007 於 2007-12-10 15:58 發表 SAMKONG兄,下面尼张系我听《学生歌》后,自己写上去的一段谱,睇下有没问题,请指教下!

「面」、「唔」、「來」都應該係低音mi,唔係do 。

另外,Samkong把聲重未夠阿Sam把聲沙得咁自然,繼續努力。

原帖由 albert007 於 2007-12-10 15:58 發表 SAMKONG兄,下面尼张系我听《学生歌》后,自己写上去的一段谱,睇下有没问题,请指教下!

Albert兄:我想講嘅嘢,幾乎已經比Highyun壇主講晒,好在留返一樣嘢等我講。
歌曲中嘅每一個音,都有延續時值長短不同之劃分,你寫呢張曲譜,仍需要對每一個音符嘅時值長短作標示及根據整首歌曲嘅節奏類型嚟劃上小節線,噉先至算係一份完整嘅曲譜,哈哈

除了尾音部分有点不同之外,samkong把声和阿sam比较真系好鬼神似,赞!羡慕!妒忌!

SAMKONG兄下次唱只'十个女仔'效果应该好好
Samkong兄唱得不错啊!支持支持!哈哈!

多谢Highyun同samkong的指导!

Highyun、samkong再来指导下,琴晚听《浪子心声》后,自己又加O左D谱上去,「无知井里蛙」个句有点问题是吧? 帮指导下 ,谢谢   !   至于  音符的時值長短、小節線等,还需以后再一步一步来,我而家只想学听 音符 先。希望你们提出宝贵的建议!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

原帖由 highyun 於 2007-12-10 16:42 發表   「面」、「唔」、「來」都應該係低音mi,唔係do 。     另外,Samkong把聲重未夠阿Sam把聲沙得咁自然,繼續努力。

「面」、「唔」、「來」應該係 低音mi??  是     3     还是     3   ?     我返去弹O左下,是   3  吧!

.

浪子心聲嘅簡譜,可以嚟http://www.jitapu.com/tabPages/345/img20064004094048.htm呢度對照返正確嘅版本。
 多谢Highyun 提供资料!                                     今次 听觉 差左,错左好多

wow....

sorry for my late..........

your voice really so young...^_^!!

and made me happy also....^_^!!

tks and support!

真巧,歌神的大球场演唱会,第一首唱的也就是《最紧要好玩》。