QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3122|回復: 4

[語義解譯] 拆台腳点解ar?

1."拆台腳"呢個詞係咩意思ar?

2."大不了"廣東話應該点講ar?

3."低b"是什麼意思?

4."巧"怎麼發音? 查字典應該係"haau2",但好似有時又聽到兩個人突然間遇到,又話"咁巧ge!"

最後,我想問下邊度可以揾到廣東話動詞, 同埋俗語ge學習資料? 呢兩part好難ar!

原帖由 builudi 於 2007-12-9 10:36 發表

1."拆台腳"呢個詞係咩意思ar?

2."大不了"廣東話應該点講ar?

3."低b"是什麼意思?

4."巧"怎麼發音? 查字典應該係"haau2",但好似有時又聽到兩個人突然間遇到,又話"咁巧ge!"

最後,我想問下邊度可以揾到廣東話動詞, 同埋俗語ge學習資料? 呢兩part好難ar!

1.坐埋同一張臺食飯.不過我就叫"撐(陰去)臺腳"

2.最多

3.無腦,蠢,戇

4.韻音haau2,俗又音kiu2

最後:同廣東人一齊住,大把畀你搵

1.坐埋同一張臺食飯.不過我就叫"撐(陰去)臺腳"

2.最多

3.無腦,蠢,戇

4.韻音haau2,俗又音kiu2

最後:同廣東人一齊住,大把畀你搵

首先,多謝你ge回答!

但係最後你話同廣東人住一齊: 我就住喺澳門,成日同澳門同學一齊,但覺得都係好難掌握呢d俗話. 唔知有冇更好ge方法.

咁你住咗幾耐先?如果一年內,咁都可以慢慢學.(不過如果住咗好耐都難掌握,咁....................)

啱啱攞上手,緊係難掌握啦.握耐啲就易握咖喇!

持之以恆啊!

落人台??