QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3641|回復: 16

[媒體錯字] 2007年12月 6号《南方都市报》

安全圈套 

白话广州

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说防治艾滋病工作委员会近日与**门进行了协调,**门不再将携带安全套作为卖淫嫖娼的证据。有专家指出,其实早在2001年就有此规定,但执法机构但这几年间仍然根据「安全套证据」进行执罚。  

新闻背景:《信息时报》2007年12月4日A30版《「安全套证据」见证了什么》

【未经许可,本版图文不得转载】  

图:

点解要喺娱乐场所推广安全套?而安全套嘅主要作用又系咩呢?我哋嚟听下专业人士嘅精辟见解。  

两个字——安全。  

一个字——套! 

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060333.asp

安全圈套 

白话广州

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说防治艾滋病(粵語人應該講「愛滋病」)工作委员会近日与**门进行了协调,**门不再将携带安全套作为卖淫嫖娼的证据。有专家指出,其实早在2001年就有此规定,但执法机构但这几年间仍然根据「安全套证据」进行执罚。  

新闻背景:《信息时报》2007年12月4日A30版《「安全套证据」见证了什么》

图:

点解要喺娱乐场所推广安全套?而安全套嘅主要作用又系咩呢?我哋嚟听下专业人士嘅精辟见解。  

两个字——安全。  

一个字——套! 

只要有一粒星星 

金曲寻味  

□冯璐赟  

一次同朋友倾偈,讲到佢一定要去睇年底学友演唱会。提起《怎么舍得你》呢首歌,佢讲咗一个佢以前嘅故事畀我听。

高三嗰年,男仔每一日都关注住一个女仔。上课嘅时候,周不时望下窗外,睇下会唔会有佢嘅身影。「红笑脸,红裙红丝巾,白纸般,坦率还天真,一对眼,水晶般吸引,流转的舞步,像浮云」。着白衬衫,黑色百褶裙嘅女仔,同样有一对水晶一样嘅眼睛;大型晚会上面,实会有佢独舞嘅身影。男仔嘅眼睛,每次都会一直跟住女仔转。后尾,佢哋认识咗,之后,一齐食饭堂,一齐去自习,一齐放学。女仔细过男仔一届,男仔好快要高考嘞。女仔同男仔讲,我会唔舍得你。喺男仔走之后一段时间,女仔一直听住张学友嘅《怎么舍得你》。

高考结束,男仔去咗北京读书,佢哋分开咗。大学嘅生活好精彩,但系,男仔一直记挂住女仔,一直都保持联系,有长假仲会返嚟睇佢。男仔好中意问女仔一个问题,「你会唔会有一日唔记得我?」女仔嘅答案好浪漫,「只要天边有一粒星星,我一定会记得你。」两个人约定,北京见。

好多嘢,唔会咁顺摊,爱情亦唔可以决定一切。女仔屋企人喺佢高考之前,突然决定移民加拿大。女仔一直唔想去,唔舍得广州,唔舍得一个人。男仔知道之后,好伤心,佢学识咗食烟,每晚,一支支烟,为女仔燃烧到夜深。音箱里面循环传出嘅系《怎么舍得你》。好想「一丝丝,一点点,烧毁忆记」,点解会有噉样嘅遗憾呢?「只一心,等一天,日月如飞,却等不到你,愿忘记又想起你」,原先以为,会等到佢,等到幸福。命运令佢哋擦身而过。「愈想起,更加难入寐,紧抱你,抱紧的只得空气,明知得不到你」,但系,冇办法唔去谂。女仔要离开嘅前一日,佢赶咗返广州,第二日去机场送机。喺登机前,男仔同女仔讲,「只要天边仲有一粒星星,我一定唔会唔记得你」。

朋友讲完之后,有啲唏嘘。佢今年廿到「抆」嘞,已经准备同拍咗拖年几嘅女朋友结婚,女仔喺外国亦都揾到佢嘅幸福。佢话,嗰时好纯,真系会好爱好爱一个人,只系单纯噉一心去爱佢。人大咗,现实咗,呢种感觉,只可以喺学友呢只歌里面先揾得返嘞。

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060332.asp

只要有一粒星星 

金曲寻味  

□冯璐赟  

一次同朋友倾偈,讲到佢一定要去睇年底学友演唱会。提起《怎么舍得你》呢首歌,佢讲咗一个佢以前嘅故事畀我听。

高三嗰年,男仔每一日都关注住一个女仔。上课嘅时候,周不时望下窗外,睇下会唔会有佢嘅身影。「红笑脸,红裙红丝巾,白纸般,坦率还天真,一对眼,水晶般吸引,流转的舞步,像浮云」。着白衬衫,黑色百裙嘅女仔,同样有一对水晶一样嘅眼睛;大型晚会上面,实会有佢独舞嘅身影。男仔嘅眼睛,每次都会一直跟住女仔转。后尾,佢哋认识咗,之后,一齐食饭堂,一齐去自习,一齐放学。女仔细过男仔一届,男仔好快要高考嘞。女仔同男仔讲,我会唔舍得你。喺男仔走之后一段时间,女仔一直听住张学友嘅《怎么舍得你》。

高考结束,男仔去咗北京读书,佢哋分开咗。大学嘅生活好精彩,但系,男仔一直记挂住女仔,一直都保持联系,有长假会返嚟睇佢。男仔好意问女仔一个问题,「你会唔会有一日唔记得我?」女仔嘅答案好浪漫,「只要天边有一粒星星,我一定会记得你。」两个人约定,北京见。

好多嘢,唔会咁顺摊,爱情亦唔可以决定一切。女仔屋企人喺佢高考之前,突然决定移民加拿大。女仔一直唔想去,唔舍得广州,唔舍得一个人。男仔知道之后,好伤心,佢学识咗食烟,每晚,一支支烟,为女仔燃烧到夜深。音箱里面循环传出嘅系《怎么舍得你》。好想「一丝丝,一点点,烧毁忆记」,点解会有噉样嘅遗憾呢?「只一心,等一天,日月如飞,却等不到你,愿忘记又想起你」,原先以为,会等到佢,等到幸福。命运令佢哋擦身而过。「愈想起,更加难入寐,紧抱你,抱紧的只得空气,明知得不到你」,但系,冇办法唔去谂。女仔要离开嘅前一日,佢赶咗返广州,第二日去机场送机。喺登机前,男仔同女仔讲,「只要天边仲有一粒星星,我一定唔会唔记得你」。

朋友讲完之后,有啲唏嘘。佢今年廿到「o敏」嘞,已经准备同拍咗拖年几嘅女朋友结婚,女仔喺外国亦都揾到佢嘅幸福。佢话,嗰时好纯,真系会好爱好爱一个人,只系单纯噉一心去爱佢。人大咗,现实咗,呢种感觉,只可以喺学友呢只歌里面先揾得返嘞。

锁门、消夜vs宵夜 

有问必答  

□粤语协会专栏  

Q:想知传统广州话嘅「锁门」点讲?好似有个seot1门,唔知啱唔啱?

A:系有seot1门嘅讲法,一说seot1为「戌」字,见《国语辞典》:「屈戌,用来开阖门窗的环纽」。元·陶宗仪《南村辍耕录·卷七》:屈戌:「今人家窗户设铰具,或铁或铜,名曰环纽,即古金铺之遗意,北方谓之屈戌,其称甚古。」

另外「闩(saan1)门」、「taap3门」其实都有锁门嘅意思。

Q:消夜、宵夜,边个先啱?

A:两个词都没有错,只是词义用法有不同。

「宵夜」系指夜间食用的点心、食物,作名词用,而「消夜」乃「食宵夜」之意,作为动词。《广东俗语考》解释曰:「中夜作食为消遣曰消夜……消夜二字甚雅。」

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060331.asp

锁门、消夜vs宵夜 

有问必答  

□粤语协会专栏  

Q:想知传统广州话嘅「锁门」点讲?好似有个seot1门,唔知啱唔啱?

A:系有seot1门嘅讲法,一说seot1为「戌」字,见《国语辞典》:「屈戌,用来开阖门窗的环纽」。元·陶宗仪《南村辍耕录·卷七》:屈戌:「今人家窗户设铰具,或铁或铜,名曰环纽,即古金铺之遗意,北方谓之屈戌,其称甚古。」

另外「闩(saan1)门」、「鎝(taap3门」其实都有锁门嘅意思。

Q:消夜、宵夜,边个先啱?

A:两个词都没有错,只是词义用法有不同。

「宵夜」系指夜间食用的点心、食物,作名词用,而「消夜」乃「食宵夜」之意,作为动词。《广东俗语考》解释曰:「中夜作食为消遣曰消夜……消夜二字甚雅。」

广州播客第196期 

同声同气  

□阿展专栏  

本月某日早8时20分,一辆由东往西行的巴士行至冼村站时,停靠路边近15分钟。事因车上有一乘客忽然晕倒,不省人事。对于此事车上各人有不同的态度:

司机:「我系打工嘅,你喺我车上晕咗,如果再开车都唔知会发生乜嘢事,我都系报咗120先。」(我只是打工的,你在我车上晕了,如果再开车都不知会发生什么事,我都是先报了120再说。)

于是,司机拨打了120,并停靠路边等候救护车的到来。

乘客甲:「司机,开车啦!佢晕佢嘅事啫,我哋仲要赶住上班口架!开车啦!」(司机,开车啦!她晕是她的事,我们还要赶着上班的!开车啦。)

乘客乙:「知道自己病就唔好搭巴士啦!阻住大家上班!」(知道自己病就不要搭巴士啦!阻住大家上班。)

乘客丙:「死司机,你白痴口架?前面咪系空军医院啰,直接送去医院就得啦!快啲开车!」(死司机,你白痴呀?前面不是空军医院吗,直接送去医院就得啦!快点开车)

乘客丁:「晕,你就落车啦!阻住大家上班呀!我迟到被罚啲钱,你赔唔赔得起先?」(晕,你就下车啦!阻住大家上班呀!我迟到被罚的钱,你能陪得起吗?)

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060330.asp

广州播客第196期 

同声同气  

□阿展专栏  

本月某日早8时20分,一辆由东往西行的巴士行至冼村站时,停靠路边近15分钟。事因车上有一乘客忽然晕倒,不省人事。对于此事车上各人有不同的态度:

司机:「我系打工嘅,你喺我车上晕咗,如果再开车都唔知会发生乜嘢事,我都系报咗120先。」(我只是打工的,你在我车上晕了,如果再开车都不知会发生什么事,我都是先报了120再说。)

于是,司机拨打了120,并停靠路边等候救护车的到来。

乘客甲:「司机,开车啦!佢晕佢嘅事啫,我哋要赶住上班o架(?)!开车啦!」(司机,开车啦!她晕是她的事,我们还要赶着上班的!开车啦。)

乘客乙:「知道自己病就唔好搭巴士啦!阻住大家上班!」(知道自己病就不要搭巴士啦!耽误大家上班。)

乘客丙:「死司机,你白痴o架(?)?前面咪系空军医院啰,直接送去医院就得啦!快啲开车!」(死司机,你白痴呀?前面不是空军医院吗,直接送去医院就得啦!快点开车)

乘客丁:「晕,你就落车啦!阻住大家上班呀!我迟到被罚啲钱,你赔唔赔得起先?」(晕,你就下车啦!耽误大家上班呀!我迟到被罚的钱,你能陪得起吗?)

我喺电视台嘅日子(下) 

港人讲嘢·黄子华栋笃笑  

□记录:莫夕  

男人使乜靓啊?男人有才华就得啦!各位男士,有冇试过带你啲才华去DISCO识女仔啊?人哋啲英俊嗰啲,入到DISCO,唔使几分钟就已经同啲女仔互相问问题嘞,我带住我啲才华入DISCO,几难揾到个女仔肯畀我表现下啲才华,佢一噏头,我成套《欢乐今宵》要做一次啊!然后间唔中,会有一个女仔话:「唉,好嘞好嘞,唔好做嘞,去你度定去我度啊?」呢个时候,我多数都会话:「梗系去我度啦,不过我自己去得嘞,因为我已经好攰喇……」不过讲笑啫,通常我套《欢乐今宵》做到卖广告,啲女仔已经走咗嘅嘞。但系,各位男士,唔紧要啊,我哋识唔到女仔,你咪自己返屋企关埋道房门,发泄咗佢咯,跟住你又系一个好市民嘞。但系做戏就唔同做爱啊嘛,做爱你梗系要匿埋嚟做啦,有啲人要扱住个车牌先入得去做添。噉但系你做戏,匿埋做系冇快感嘅嘛,你几时见过人哋拍戏,CAMERA !‘喂,埋嚟,埋嚟做啊,唔好畀人睇到啊嘛!’冇口架嘛!一定要公开做先有嘅嘛!」

一句话我唔靓仔唔畀我做戏……同埋系好唔公平咯。大家有冇谂过依家,做女仔就唔使靓嘅,依家做戏,大啊得嘅嘞!你靓唔靓呢天生嘅系咁上下口架嘞,你大有得后天栽培啊嘛!所以依家啲人话,叶子媚好Cheap,我话啲人都傻嘅,叶子媚唔知救咗几多想做戏嘅女人啊,以后你想做戏咩?你入到嚟,我唔使睇你靓唔靓,亦都唔使睇你好唔好戏,因为呢啲嘢都唔客观嘅,埋去磅啦,「开厘六斤半!」「小姐,六斤半呢即系六千五蚊片酬一日啊,你做唔做啊?」「开厘八斤半有疤痕!」「小姐,八斤半就应该八千五蚊啊有疤痕呢就减返八千五蚊疤痕费,即系八千蚊一日,你做唔做啊?」几客观啊!

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060329.asp

顶ANL!

我喺电视台嘅日子(下) 

港人讲嘢·黄子华戙豚笑  

□记录:莫夕  

男人使乜靓啊?男人有才华就得啦!各位男士,有冇试过带你啲才华去DISCO识女仔啊?人哋啲英俊嗰啲,入到DISCO,唔使几分钟就已经同啲女仔互相问问题嘞,我带住我啲才华入DISCO,几难揾到个女仔肯畀我表现啲才华,佢一头,我成套《欢乐今宵》要做一次啊!然后间唔中,会有一个女仔话:「唉,好嘞好嘞,唔好做嘞,去你度定去我度啊?」呢个时候,我多数都会话:「梗系去我度啦,不过我自己去得嘞,因为我已经好攰喇……」不过讲笑啫,通常我套《欢乐今宵》做到卖广告,啲女仔已经走咗嘅嘞。但系,各位男士,唔紧要啊,我哋识唔到女仔,你咪自己返屋企关埋房门,发泄咗佢咯,跟住你又系一个好市民嘞。但系做戏就唔同做爱啊嘛,做爱你梗系要匿埋嚟做啦,有啲人要扱住个车牌先入得去做添。噉但系你做戏,匿埋做系冇快感嘅嘛,你几时见过人哋拍戏,CAMERA !‘喂,埋嚟,埋嚟做啊,唔好畀人睇到嘛!’冇o架嘛!一定要公开做先有o架嘛!」

一句话我唔靓仔唔畀我做戏……同埋系好唔公平咯。大家有冇谂过依家,做女仔就唔使靓嘅,依家做戏,大啊(急讀,「就」讀成「啊」)得嘅嘞!你靓唔靓呢天生嘅系咁上下o架嘞,你大有得后天栽培啊嘛!所以依家啲人话,叶子媚好Cheap,我话啲人都傻嘅,叶子媚唔知救咗几多想做戏嘅女人啊,以后你想做戏咩?你入到嚟,我唔使睇你靓唔靓,亦都唔使睇你好唔好戏,因为呢啲嘢都唔客观嘅,埋去磅啦,「开厘六斤半!」「小姐,六斤半呢即系六千五片酬一日啊,你做唔做啊?」「开厘八斤半有疤痕!」「小姐,八斤半就应该八千五啊有疤痕呢就减返八千五疤痕费,即系八千一日,你做唔做啊?」几客观啊!

(八千五文減八千五文疤痕費,何來有八千文一日?)

7·22 天生德于予 

栋笃论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子曰:「天生德于予,桓魋其如予何!」

【译文】桓魋(国、粤语音同「颓」),系宋国嘅司马,个名叫向魋,因为系宋桓公嘅后人,所以又叫做「桓魋」。

孔子话:「个天生就咗仁德畀我,桓魋吹得我涨咩!」

【栋笃】孔Sir为咗推销仁政,周游列国,加加埋埋十四年,同阿唐僧西游嘅时间差唔多。一个为咗传经,一个为咗取经,一路上,两人遇到嘅艰难险阻,亦都系有得一比。呢一章,讲嘅就系孔Sir周游过程之中嘅一次遇险。

《史记·孔子世家》入边关于呢件事系噉记载口架:「孔子过宋,与弟子习礼大树下,桓魋伐其树,孔子去。弟子曰:可速矣。孔子曰:天生德于予,桓魋其如予何!」孔Sir周游列国经过宋国嘅时候,同佢嘅学生喺一樖大树底下实习礼仪。呢个时候,宋国司马桓魋就将樖树斩咗,威胁要杀咗佢哋,要孔Sir师生即刻躝尸趷路(滚蛋)。啲学生见到噉嘅情况,就同孔Sir话:我哋快啲扯喇!孔Sir就懒咁唔有型噉讲:个天畀咗仁德我,桓魋吹得我涨咩!

哇,真系「这次第,怎一个,‘勇’字了得」啊!我相信,孔Sir讲呢句说话嘅时候,肯定摆咗一个好Cool嘅Pose,直情可以同毛泽东当年喺最后一刻撤离延安相比啊!

但系,天下冇无缘无故嘅恨,桓魋点解咁憎阿孔Sir呢?原来,桓魋呢个人好奢侈口架,佢曾经动用咗好多工匠为自己建造一副石棺,嘥咗三年时间都未做完。孔Sir听讲呢件事,就闹佢:「咁嘥,早死早着喇!」桓魋听到咗,嬲到飞起。今次孔Sir嚟到佢地头,仲要宣讲乜乜仁德,佢梗系冇咁好气喇,就谂住要杀咗孔Sir,先至可以解自己嘅心头之恨。

孔Sir呢个Pose,的确摆得好型。但系,讲完呢句说话,畀记者影咗相之后,孔Sir即刻就「微服而去」喇——礼服都唔敢着,便衣走佬,离开咗宋国,算系大难不死喇。佢如果真系以为「桓魋其如予何」,栋喺度唔走,历史会点改变我就唔知,呢一部《论语》,实会薄咗好多嘞,咔咔。(插图:老饼)  

图:

点解桓魋要斩树嘅?点解阿Sir你又要走佬嘅?  

我谂系因为佢听咗我嘅教诲,所以决定改用木头做棺材,噉我咪功成身退啰! 

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712060328.asp

7·22 天生德于予 

戙豚论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子曰:「天生德于予,桓魋其如予何!」

【译文】桓魋(国、粤语音同「颓」),系宋国嘅司马,个名叫向魋,因为系宋桓公嘅后人,所以又叫做「桓魋」。

孔子话:「个天咗仁德畀我,桓魋吹得我涨咩!」

【戙豚】孔Sir为咗推销仁政,周游列国,加加埋埋十四年,同阿唐僧西游嘅时间差唔多。一个为咗传经,一个为咗取经,一路上,两人遇到嘅艰难险阻,亦都系有得一比。呢一章,讲嘅就系孔Sir周游过程之中嘅一次遇险。

《史记·孔子世家》入边关于呢件事系噉记载:「孔子过宋,与弟子习礼大树下,桓魋伐其树,孔子去。弟子曰:可速矣。孔子曰:天生德于予,桓魋其如予何!」孔Sir周游列国经过宋国嘅时候,同佢嘅学生喺一樖大树底下实习礼仪。呢个时候,宋国司马桓魋就将樖树斩咗,威胁要杀咗佢哋,要孔Sir师生即刻躝尸趷路(滚蛋)。啲学生见到噉嘅情况,就同孔Sir话:我哋快啲扯喇!孔Sir就懒咁唔有型噉讲:个天畀咗仁德我,桓魋吹得我咩!

,真系「这次第,怎一个,‘勇’字了得」啊!我相信,孔Sir讲呢句说话嘅时候,肯定摆咗一个好Cool嘅Pose,直程可以同毛泽东当年喺最后一刻撤离延安相比啊!

但系,天下冇无缘无故嘅恨,桓魋点解咁憎阿孔Sir呢?原来,桓魋呢个人好奢侈o架(?),佢曾经动用咗好多工匠为自己建造一副石棺,嘥咗三年时间都未做完。孔Sir听讲呢件事,就闹佢:「咁嘥,早死早着喇!」桓魋听到咗,嬲到飞起。今次孔Sir嚟到佢地头,要宣讲乜乜仁德,佢梗系冇咁好气喇,就谂住要杀咗孔Sir,先至可以解自己嘅心头之恨。

孔Sir呢个Pose,的确摆得好型。但系,讲完呢句说话,畀记者影咗相之后,孔Sir即刻就「微服而去」喇——礼服都唔敢着,便衣走佬,离开咗宋国,算系大难不死喇。佢如果真系以为「桓魋其如予何」,喺度唔走,历史会点改变我就唔知,呢一部《论语》,实会薄咗好多嘞,咔咔。(插图:老饼)  

图:

点解桓魋要斩树嘅?点解阿Sir你又要走佬嘅?  

我谂系因为佢听咗我嘅教诲,所以决定改用木头做棺材,噉我咪功成身退啰! 

Notes and Questions:

1. 只要有一粒星星 

可唔可以解釋下個「o敏」字?

2. 同声同气

估唔到連普通話都要正埋字,搞笑。改得好 !

ps:睇完篇嘢,覺得人情淡薄。

3. 港人讲嘢·黄子华栋笃笑

「开厘」係咩意思?

4. 天生德于予

(1)「躝尸趷路」是否就係正寫?

(2) ,真系「这次第,怎一个,‘勇’字了得」啊!我相信,孔Sir讲呢句说话嘅时候,肯定摆咗一个好Cool嘅Pose,直情可以同毛泽东当年喺最后一刻撤离延安相比啊!

應該用「直程」定係「直情」?

係「一道門」,唔係「一度門」,原文係啱嘅。

應該係「直程」。

原帖由 highyun 於 2007-12-7 14:08 發表 係「一道門」,唔係「一度門」,原文係啱嘅。   應該係「直程」。
《香港粵語詞典》、《廣州話詞典》均用「一度門」。

原帖由 茗荷介 於 2007-12-7 12:58 發表 Notes and Questions:

1. 只要有一粒星星 

可唔可以解釋下個「o敏」字?

2. 同声同气

估唔到連普通話都要正埋字,搞笑。改得好 !

ps:睇完篇嘢,覺得人情淡薄。

3. 港人讲嘢·黄子华栋笃笑

「开厘」係咩意思?

4. 天生德于予

(1)「躝尸趷路」是否就係正寫?

(2) ,真系「这次第,怎一个,‘勇’字了得」啊!我相信,孔Sir讲呢句说话嘅时候,肯定摆咗一个好Cool嘅Pose,直情可以同毛泽东当年喺最后一刻撤离延安相比啊!

應該用「直程」定係「直情」?

1:現時爲止有字典係用「o敏」,unicode亦有收集此字,但本論壇不能顯示,詳見:http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=20F4A&useutf8=false

2:廣州人嘅人情已經變得好淡薄

3:「开厘」唔知,所以唔敢講啱定唔啱。

4:

(1)「躝屍趷路」係正字

(2)係「直程」,已更改。