QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2661|回復: 5

[其它] 關于 冚o棒o冷 一詞有些少疑問

前排我同我個香港friend講到[冚o棒o冷]呢三個字,

佢竟然講左句,冚o棒o冷係乜嘢意思呀?......

係咪嗰d後生仔平時唔多講呢3個字呀?

失语于少年,粤语当前之状况

嗰幾個方塊字真係好難睇,不如記住呢個單詞好啦:

hambaanglaang

和上海話"夯不啷铛 "發音近似,意思一樣 意思是指所有

我自己都有時會用.不過無辦法啦,舊嘅唔去新嘅唔來嘛...

我平時都係習慣用新嘢多啲.

原帖由 barryshawn 於 2007-12-7 05:02 發表 和上海話"夯不啷铛 "發音近似,意思一樣 意思是指所有
另外重有北話嘅"不溜丟",粵語"不甩","辦爛"來源一樣.

"不甩"同源,古作不剌----或作不倈﹑不沙﹑不喇﹑不辣
《西廂記諸宫調》:怕曲兒捻到風流处,教普天下顚不剌的浪儿每許。
《兩世姻緣》:對門間壁,都有些酸辣气味,只是俺一家兒淡不剌的。
《长生殿 彈詞》:破不剌馬嵬驛舍,冷清清佛堂倒斜。
竹葉舟》:我看起來,你穿著這破不剌的舊衣,擎著這黃甘甘的瘦臉,必是來投託俺家師父的。
《舉案齊眉》第三折:恰捧著個破不剌椀内,呷了些淡不淡白粥,喫了幾根兒哽支殺黄虀。
《青杏子 悟迷》套曲:顚不剌的相知不綣他,被莽壯兒的哥哥截替了咱。
《香囊怨》第三折:因此上一世兒盡節向一箇郎君,不强似做那等雜不剌的眾人妻到折了本。

心寒,以前經常講