QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4150|回復: 17

[媒體錯字] 2007年12月 5号《南方都市报》

脱毛膏 

白话广州

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说广东企业生产的6类化妆品因在申请特殊用途化妆品卫生许可时提交虚假检验报告,日前被卫生部门撤消卫生许可。此类化妆品以防脱发功能为主,其中包括名牌产品。  

新闻背景:《信息时报》2007年11月29日A50版《广东六款化妆品禁售》

【未经许可,本版图文不得转载】  

图:

我哋嘅新产品「脱发膏」嘅检验报告显示,不但冇防脱发嘅效果,相反头发越甩越犀利!  

你无论如何都要谂办法改好佢!  

得咗!  

「脱发膏」改为「脱毛膏」 

原文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050277.asp

食虫减肥 

街坊话事  

□冯富华  

莹:阿玲,你呢排Fit咗好多噃,有啲乜嘢好桥呀?

玲:边有乜好桥啊,咪就系食虫咯!

莹:食啲乜嘢虫呀?系禾虫、龙虱、蝎子,抑或系蚯蚓?

玲:你绝对估唔到嘅,系蛔虫。

莹:蛔虫?真定假啊?咁核突,点食啊?

玲:唔使惊,我唔系将成条虫生食,而系将虫蛋,即系蛔虫卵吞落肚,等佢哋喺我嗰肚入边食晒我啲营养,咁我嗰人咪Fit咯,仲唔使戒口,几好啊。阿莹,你都试下喇!

莹:咪搞我,噉嘅嘢都制得过嘅咩!

玲:话你Out就一啲都冇讲错,而家喺香港、台湾都好兴呢种减肥方法。嗰个叫做叶乜嘢卿嘅明星都系噉样减肥喇。

莹:你都识讲人哋明星啦。人哋拍三级片,你又唔除晒衫裤周街行!

玲:真系懒得同你讲啊。

莹:你唔同我讲,我有嘢同你讲噃。噉样减肥好危险,话唔定几时畀啲蛔虫由条肠行入个肝啊、胆啊、脑啊入边,你想返转头就难喇。

玲:你唔好吓我噃,有冇咁恐怖啊?

莹:唔系我吓你,而系真真正正有过噉嘅事,你自己执生啦。仲有啊,如果你喺网上买返嚟嗰啲蛔虫卵入边掺咗乜嘢薑片虫卵,又或者其他虫卵,嗰时就「唔死一身残」咯。

玲:你会唔会呃我?

莹:我呃你有饭开咩。其实,最好仲系顺其自然,如果体重真系超标嘅话就多做啲运动,包你冇错。

玲:你都讲得几有道理。

莹:唔只有道理,直情要照住做先至得啊。

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050276.asp

食虫减肥 

街坊话事  

□冯富华  

莹:阿玲,你呢排Fit咗好多噃,有啲乜嘢好桥呀?fficeffice" />

玲:边有乜好桥啊,咪就系食虫咯!

莹:食啲乜嘢虫呀?系禾虫、龙虱、蝎子,抑或系蚯蚓?

玲:你绝对估唔到嘅,系蛔虫。

莹:蛔虫?真定假啊?咁核突,点食啊?

玲:唔使惊,我唔系将成条虫生食,而系将虫蛋,即系蛔虫卵吞落肚,等佢哋喺我嗰肚入边食晒我啲营养,咁我嗰人咪Fit咯,仲唔使戒口,几好啊。阿莹,你都试吓啦

莹:咪搞我,噉嘅嘢都制得过嘅咩!

玲:话你Out就一啲都冇讲错,而家喺香港、台湾都好兴呢种减肥方法。嗰个叫做叶乜嘢卿嘅明星都系噉样减肥

莹:你都识讲人哋明星啦。人哋拍三级片,你又唔除晒衫裤周街行!

玲:真系懒得同你讲啊。

莹:你唔同我讲,我有嘢同你讲噃。噉样减肥好危险,话唔定几时畀啲蛔虫由条肠行入个肝啊、胆啊、脑啊入边,你想返转头就难喇。

玲:你唔好吓我噃,有冇咁恐怖啊?

莹:唔系我吓你,而系真真正正有过噉嘅事,你自己执生啦。有啊,如果你喺网上买返嚟嗰啲蛔虫卵入边掺咗乜嘢薑(簡體文章要用「姜」)片虫卵,又或者其他虫卵,嗰时就「唔死一身」咯。

玲:你会唔会呃我?

莹:我呃你有饭开咩。其实,最好系顺其自然,如果体重真系超标嘅话就多做啲运动,包你冇错。

玲:你都讲得几有道理。

莹:唔只有道理,直情要照住做先至得啊。

广州播客第195期 

同声同气  

□阿展专栏  

1.甲:你唔使灰心嘅,有句话你实听过喇……(你不用灰心,有句话你一定听过……)

乙:乜嘢呀?(什么话?)

甲:丑唔系罪,唔知丑先大罪吖嘛!(丑不是罪,不害羞才是大罪。)

乙:「甘多人死,唔见你死?」(那么多人死,没见你死?)

——西门口麦当劳里,两个靓女在开玩笑。

2.要就要,唔要就畀返两蚊我!(要就要,不要就把两块给回我。)

——一个街坊路上遇到两个外地口音的女子,声称很饿,问可不可以给钱买个包,街坊给了她们两块钱,她们又说想吃面,街坊很气愤,就对她们这样说。

3.甲:黎子流都冇位坐呀,你都系扶稳啲吧啦。(黎子流都没位子坐,你还是扶稳一点吧。)

乙:唔系冇人让位,系冇人认得佢就真。你睇下呢度吖,四五个人讲紧电话,冇个系讲广州话嘅。(不是没人让位,而是没人认得他是谁,你看看这里吧,四五个人在打电话,没有一个是讲广州话的。)

——两个老人在地铁车厢里这样说。

4.走鬼甲:都话叫你睇定啲口架啦,淡定有钱剩吖嘛。(都跟你说要镇静点,不用太惊慌。)

走鬼乙:如果真系城管,走唔切就乜都冇得剩嘞!(如果是真的城管来了,来不及走就惨了。)

——某地铁站口,走鬼们看见一大盖帽,疯狂走避,结果虚惊一场,迅速占回自己的有利位置后,两个走鬼这样说。

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050275.asp

广州播客第195期 

同声同气  

□阿展专栏  

1.甲:你唔使灰心嘅,有句话你实听过喇……(你不用灰心,有句话你一定听过……)

乙:乜嘢呀?(什么话?)

甲:丑唔系罪,唔知丑先大罪吖嘛!(丑不是罪,不害羞才是大罪。)

乙:「多人死,唔见你死?」(那么多人死,没见你死?)

——西门口麦当劳里,两个靓女在开玩笑。

2.要就要,唔要就畀我!(要就要,不要就把两块给回我。)

——一个街坊路上遇到两个外地口音的女子,声称很饿,问可不可以给钱买个包,街坊给了她们两块钱,她们又说想吃面,街坊很气愤,就对她们这样说。

3.甲:黎子流都冇位坐呀,你都系扶稳啲啦。(黎子流都没位子坐,你还是扶稳一点吧。)

乙:唔系冇人让位,系冇人认得佢就真。你睇呢度吖,四五个人讲紧电话,冇个系讲广州话嘅。(不是没人让位,而是没人认得他是谁,你看看这里吧,四五个人在打电话,没有一个是讲广州话的。)

——两个老人在地铁车厢里这样说。

4.走鬼甲:都话叫你睇定啲o架(?)啦,淡定有钱剩吖嘛。(都跟你说要镇静点,不用太惊慌。)

走鬼乙:如果真系城管,走唔切就乜都冇得剩嘞!(如果是真的城管来了,来不及走就惨了。)

——某地铁站口,走鬼们看见一大盖帽,疯狂走避,结果虚惊一场,迅速占回自己的有利位置后,两个走鬼这样说。

褪 

说文解字  

□余OK  

【输入法】粤拼:tan3(近读「吞」阳去声)紫光tui全拼tui五笔puvp仓颉lyav

【字义】褪,本义「脱衣」,引申为「脱落」,又再引申为「移开」。广州话就有「褪后」、「行路打倒褪」等。

【例文】苏轼《蝶恋花》:「花褪残红青杏小」;元朝杨颢之《潇湘雨》第一折:「待趋前,还褪后」。

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050273.asp

牛皮癣之城 

广州随笔  

□G肉佬  

周不时见电灯柱上贴住咩「老中医专治皮肤病」,但广州嘅皮肤病睇嚟唔系嗰啲老中医可以医得好嘅。——G肉佬每日到咗收档嗰时,个人就攰到好似散咗噉。今日都唔例外,收档就成条丧尸噉飘返屋企。

热天日头长,个天冇点黑,但都好晏喇。返到屋企门口睇都唔睇就插条锁匙入门,但平时锁匙窿嘅位置好似消失咗噉,插嚟插去都插唔入。旧楼嘅光线差,用手机照下,香蕉苹果橙!锁匙窿嘅位置畀人贴咗张「牛皮癣」,又系咩通坑渠嘅!好在黐得唔系好实,我撕咗出嚟,入到门踩到啲嘢,原嚟又系咩帮人送煤气嘅优惠卡同超市嗰啲传单。睇样系门罅摄入嚟嘅,真系忍无可忍,于是我攞起嗰张通坑渠嘅「牛皮癣」,打通咗个电话,听到有人「喂」,于是我吸啖气,然后大叫一声:「菠萝你嘅沙田柚!」跟住立即收线。

其实呢啲「牛皮癣」已经贴匀呢区嘅旧楼,因为唔系咩「小区管理」,冇保安管,嗰啲衰人钟意就贴几张,贴到外墙、楼梯、信箱、地下……周围都系!但贴住锁匙窿咁有创意嘅,我都系第一次见。电灯柱、人行道、车站呢啲都已经系「牛皮癣」嘅天下喇,点知啲人连我屋企栋门都唔放过!

有时喺车站等车,会见有啲人鬼鬼祟祟两头望,然后手掌喺车站牌度一拍,又黐好一张!难为嗰啲环卫工人,铲成日都铲唔干净。唔知佢哋嬲起上嚟会唔会好似我噉,打电话去叫人食水果呢?

Bytheway:办证电话周街都系,唔系用毛笔写就系用喷漆喷,反正可以写到字嘅平面几乎都见到,我其实好好奇想打去问下,可唔可以办个「劏猪八级证书」呢?

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050272.asp

牛皮癣之城 

广州随笔  

□G肉佬  

周不时见电灯柱上贴住咩「老中医专治皮肤病」,但广州嘅皮肤病睇嚟唔系嗰啲老中医可以医得好嘅。——G肉佬每日到咗收档嗰时,个人就攰到好似散咗噉。今日都唔例外,收档就成条丧尸噉飘返屋企。

热天日头长,个天冇点黑,但都好晏喇。返到屋企门口睇都唔睇就插条锁匙入门,但平时锁匙窿嘅位置好似消失咗噉,插嚟插去都插唔入。旧楼嘅光线差,用手机照下,香蕉苹果橙!锁匙窿嘅位置畀人贴咗张「牛皮癣」,又系咩通坑渠嘅!好在黐得唔系好实,我撕咗出嚟,入到门踩到啲嘢,原嚟又系咩帮人送煤气嘅优惠卡同超市嗰啲传单。睇样系门罅摄入嚟嘅,真系忍无可忍,于是我攞起嗰张通坑渠嘅「牛皮癣」,打通咗个电话,听到有人「喂」,于是我吸啖气,然后大叫一声:「菠萝你嘅沙田柚!」跟住立即收线。

其实呢啲「牛皮癣」已经贴匀呢区嘅旧楼,因为唔系咩「小区管理」,冇保安管,嗰啲衰人钟意就贴几张,贴到外墙、楼梯、信箱、地下……周围都系!但贴住锁匙窿咁有创意嘅,我都系第一次见。电灯柱、人行道、车站呢啲都已经系「牛皮癣」嘅天下喇,点知啲人连我屋企门都唔放过!

有时喺车站等车,会见有啲人鬼鬼祟祟两头望,然后手掌喺车站牌度一拍,又黐好一张!难为嗰啲环卫工人,铲成日都铲唔干净。唔知佢哋嬲起上嚟会唔会好似我噉,打电话去叫人食水果呢?

By the way:办证电话周街都系,唔系用毛笔写就系用喷漆喷,反正可以写到字嘅平面几乎都见到,我其实好好奇想打去问下,可唔可以办个「劏猪八级证书」呢?

7·21 三人行,必有我师 

栋笃论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子曰:「三人行,必有我师焉。择其善者而从之,其不善者而改之。」

【译文】孔子话:「三个人一齐行,入边肯定有一个可以做我老师口架。我会拣佢嘅优点嚟学习,佢身上有咩缺点,都可以攞嚟参考,令到我自己去改正。」

【栋笃】又系一句《论语》金句?。呢句话,大家都好熟,意思亦都简单明了,本来就唔使我再凼气嘞。但系,有啲嘢,又系唔讲唔得噃。(咩?唔讲就冇钱?嗱,你唔好细路仔学游水——一味讲浅(钱)好唔好?传道、授业、解惑,几有意义嘅事,钱钱声,几难听啊!)

一般嘅理解,孔Sir嘅意思系,只要有三个以上嘅人喺路上行,其中就肯定有一个可以做我嘅老师——孔Sir天生就好学,世上嘅人又系各有所长,是但揾个人,佢身上肯定有值得我学习嘅嘢。就算系一个未读过书,成日耕田嘅农民,佢喺睇云识天气、睇日知时间方面,肯定要比我哋呢啲「四体不勤、五谷不分」嘅人识得多口架。但系,人系优点同埋缺点嘅矛盾综合体,要学习,就要拣啲优点嚟学,对于佢身上嘅缺点,我就攞嚟参考,睇自己有冇同佢一样嘅,有就改正就得喇。

但系,朱熹嘅解释就有少少唔同喇。佢讲,三人行,其中一个系我自己,噉仲有两个,一个好人,一个坏人。好人嗰个,可以畀我学习,梗系老师喇;坏人嗰个,可以做我块镜,照出我有咩同佢一样嘅地方,即刻改正,亦都系我嘅老师。

噉讲又啱噃。比如一个妈咪带住个仔去行街,见到街边有一个「中学生」跪喺度乞钱,前面铺住张白纸,写住佢嘅「悲惨遭遇」,妈咪一般都会指住嗰个乞衣同个仔话:「仔啊,你睇睇,你如果唔勤力读书,大个咗就会同佢一样出嚟呃人钱银喇!」可怜嗰个「学生乞衣」,跪一日可以乞到几多钱就唔知,不知不觉之中已经做咗唔少细路嘅老师,仲系白教嘅添,真系唔着数。

同样嘅道理,当你随地吐痰、冲红灯横过马路、喺公车上边霸住个位唔让畀老人坐嘅时候,请准许我用未交学费嘅惭愧心情同你讲声:「老师,唔该你?。」

本文來自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200712050271.asp

7·21 三人行,必有我师 

戙豚论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子曰:「三人行,必有我师焉。择其善者而从之,其不善者而改之。」

【译文】孔子话:「三个人一齐行,入边肯定有一个可以做我老师o架(?)。我会拣佢嘅优点嚟学习,佢身上有咩缺点,都可以攞嚟参考,令到我自己去改正。」

【戙豚】又系一句《论语》金句?。呢句话,大家都好熟,意思亦都简单明了,本来就唔使我再气嘞。但系,有啲嘢,又系唔讲唔得噃。(咩?唔讲就冇钱?嗱,你唔好细路仔学游水——一味讲浅(钱)好唔好?传道、授业、解惑,几有意义嘅事,钱钱声,几难听啊!)

一般嘅理解,孔Sir嘅意思系,只要有三个以上嘅人喺路上行,其中就肯定有一个可以做我嘅老师——孔Sir天生就好学,世上嘅人又系各有所长,是但揾个人,佢身上肯定有值得我学习嘅嘢。就算系一个未读过书,成日耕田嘅农民,佢喺睇云识天气、睇日知时间方面,肯定要比我哋呢啲「四体不勤、五谷不分」嘅人识得多o架(?)。但系,人系优点同埋缺点嘅矛盾综合体,要学习,就要拣啲优点嚟学,对于佢身上嘅缺点,我就攞嚟参考,睇自己有冇同佢一样嘅,有就改正就得喇。

但系,朱熹嘅解释就有少少唔同喇。佢讲,三人行,其中一个系我自己,噉重有两个,一个好人,一个坏人。好人嗰个,可以畀我学习,梗系老师喇;坏人嗰个,可以做我块镜,照出我有咩同佢一样嘅地方,即刻改正,亦都系我嘅老师。

噉讲又啱噃。比如一个妈咪带住个仔去行街,见到街边有一个「中学生」跪喺度乞钱,前面铺住张白纸,写住佢嘅「悲惨遭遇」,妈咪一般都会指住嗰个乞衣同个仔话:「仔啊,你睇睇,你如果唔勤力读书,大个咗就会同佢一样出嚟呃人钱银喇!」可怜嗰个「学生乞衣」,跪一日可以乞到几多钱就唔知,不知不觉之中已经做咗唔少细路嘅老师,系白教嘅添,真系唔着数。

同样嘅道理,当你随地吐痰、冲红灯横过马路、喺公车上边霸住个位唔让畀老人坐嘅时候,请准许我用未交学费嘅惭愧心情同你讲声:「老师,唔该你?。」

戙豚

我重未识读噃!拼嚟睇下,唔该!

原帖由 外外星人 於 2007-12-6 00:50 發表 戙豚我重未识读噃!拼嚟睇下,唔该!

dung6 duk7

原帖由 Anl 於 2007-12-6 00:52 發表 dung6 duk7

点解呢?

同声同气  

□阿展专栏

3. 甲:黎子流都冇位坐呀,你都系扶稳啲啦。

系咪应该用「罢」?

原帖由 茗荷介 於 2007-12-6 12:36 發表 同声同气      □阿展专栏   3. 甲:黎子流都冇位坐呀,你都系扶稳啲吧啦。   系咪应该用「罢」?
係,經已更正,多謝指點。 [ 本帖最後由 Anl 於 2007-12-8 00:12 編輯 ]
G肉佬都有呀?ANL都利害!

原帖由 柳寻风 於 2007-12-6 23:13 發表 G肉佬都有呀?ANL都利害!

厲害。

原帖由 外外星人 於 2007-12-6 01:31 發表   点解呢?
想知呢個詞嘅解說請查字典。