QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3468|回復: 12

[媒體錯字] 2007年12月 4号《南方都市报》

针唔到肉又点知痛  

街坊话事  

Inzaggio  

阿锋:老友,近日有位建设部嘅一哥级人物喺接受媒体采访嗰阵话,我国嘅住房同房地产制度改革系好成功嘅改革;内地楼市有否存在泡沫,仲需要认真分析。

斌斌:哗,噉都得!

阿锋:有咩唔得啊?有记者唔生性问佢依家楼价系咪太贵,已经令到普罗大众买唔起,此公答得仲犀利。佢话如果依家啲屋冇人买嘞,记者嘅结论系啱嘅;不过仲系有人买喔,噉样呢个结论就好难讲嘞。

斌斌:呢位一哥讲啲嘢又几趣稚喔!系,依家高楼大厦越嚟越多,不过呢啲地产又系边个嘅呢?系属于普通百姓嘅咩?之前睇一个报告,话截至2006年底中国有成35万名富裕人士,拥有嘅财富总值去到1.7万亿美元。

阿锋:系啰,按呢个逻辑我哋就可以话其实我哋都几有米口架。仲有我哋有样嘢叻过人哋:中国富豪人数名列亚洲第一,而且房地产业嘅老总喺中国富豪榜里入面系大多数添。我谂佢哋实会觉得房地产制度改革系好成功嘅。

斌斌:所以做人,讲嘢都系负责任啲好。唔通依家楼价唔系走向全面泡沫化咩?唔通政府部门真系一啲责任都冇?唔通问题真系咁简单,咁易解决?其实自从呢位一哥2003年上任以嚟,啲楼价就好似火箭噉向上飙,大家都有眼睇到口架。

阿锋:或者有啲人对屋系唔需要自己担心,又唔使自己买。咪好似……

斌斌:哎呀,做咩攞嘢厾(音笃,刺、捅之意)我?

阿锋:呢啲咪叫做「针唔到肉唔知痛」啰! 

原文轉載自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712040468.asp

针唔到肉又点知痛  

街坊话事  

Inzaggio  

阿锋:老友,近日有位建设部嘅一哥级人物喺接受媒体采访嗰阵话,我国嘅住房同房地产制度改革系好成功嘅改革;内地楼市有否存在泡沫,需要认真分析。

斌斌:哗,噉都得!

阿锋:有咩唔得啊?有记者唔生性问佢依家楼价系咪太贵,已经令到普罗大众买唔起,此公答得犀利。佢话如果依家啲屋冇人买嘞,记者嘅结论系啱嘅;不过系有人买,噉样呢个结论就好难讲嘞。

斌斌:呢位一哥讲啲嘢又几趣稚喔!系,依家高楼大厦越嚟越多,不过呢啲地产又系边个嘅呢?系属于普通百姓嘅咩?之前睇一个报告,话截至2006年底中国有成35万名富裕人士,拥有嘅财富总值去到1.7万亿美元。

阿锋:系啰,按呢个逻辑我哋就可以话其实我哋都几有米o架(?)有我哋有样嘢叻过人哋:中国富豪人数名列亚洲第一,而且房地产业嘅老总喺中国富豪榜里入面系大多数添。我谂佢哋实会觉得房地产制度改革系好成功嘅。

斌斌:所以做人,讲嘢都系负责任啲好。唔通依家楼价唔系走向全面泡沫化咩?唔通政府部门真系一啲责任都冇?唔通问题真系咁简单,咁易解决?其实自从呢位一哥2003年上任以嚟,啲楼价就好似火箭噉向上飙,大家都有眼睇到o架(?)

阿锋:或者有啲人对屋系唔需要自己担心,又唔使自己买。咪好似……

斌斌:哎呀,做咩攞嘢厾(音笃,刺、捅之意)我?

阿锋:呢啲咪叫做「针唔到肉唔知痛」啰! 

大排档三宝  

食在广州  

林德中  

时下广州嘅大排档已经日薄西山嘞。仲生存紧嘅已变得非驴非马,有如客运站门口嘅「南北莱馆」,难寻昔日正宗嘅本地风味咯。上世纪80年代系广州大排档嘅辉煌时期。记忆中印象最深、最受欢迎、最有代表性嘅系干炒牛河、鱼头煲、黃鳝煲呢三样嘢嘞!虽然都系寻常之物,但要做得好其实唔简单,好虾手势口架!

依家嘅沙河粉加咗料,一味够白、够韧,就乜水都「识」炒啦。相反,嗰时嘅沙河粉好食,但唔好睇,易断难炒;而「牛河」中嘅牛肉,从腌制技术到炒嘅火候,亦都相当重要——噉就「食到」师傅嘅手势啦!

鱼头煲嘅制作,系先将新鲜嘅大鱼头开边,用盐稍腌之后黏上蛋汁,再拍上薄生粉炸过,炸嘅火候、时间要掌握分寸,先至外脆内滑口架(近日喺某食肆食过一次:外焦内干,惨不忍食);然后放入预先烧红嘅、内有炸过嘅支竹、蒜蓉,仲有冬菇丝、姜葱等调料嘅沙煲再焗片刻……送酒一流啦。

而黃鳝煲嘅黃鳝一定要即劏即整口架。连骨切段,先「飞飞」水除去啲「潺」,再猛火起镬爆香,倒入预先烧红嘅、有其他副料嘅沙煲焗熟,其间揭盖一两次,用筷子翻动,要均匀,时间要掌握得准,一过熟就「鞋口」,风味就大失啦……值得一提嘅系,依家好多食肆用铁煲代替沙煲——如此一来风味又再打折扣啦。 

原文轉載自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712040467.asp

档三宝  

食在广州  

林德中  

时下广州嘅大档已经日薄西山嘞。生存紧嘅已变得非驴非马,有如客运站门口嘅「南北莱馆」,难寻昔日正宗嘅本地风味咯。上世纪80年代系广州大档嘅辉煌时期。记忆中印象最深、最受欢迎、最有代表性嘅系干炒牛河、鱼头煲、黃鳝煲呢三样嘢嘞!虽然都系寻常之物,但要做得好其实唔简单,好虾手势o架(?)

依家嘅沙河粉加咗料,一味够白、够韧,就乜谁(此字要變調讀水)都「识」炒啦。相反,嗰时嘅沙河粉好食,但唔好睇,易断难炒;而「牛河」中嘅牛肉,从腌制技术到炒嘅火候,亦都相当重要——噉就「食到」师傅嘅手势啦!

鱼头煲嘅制作,系先将新鲜嘅大鱼头开边,用盐稍腌之后黏上蛋汁,再拍上薄生粉炸过,炸嘅火候、时间要掌握分寸,先至外脆内滑o架(?)(近日喺某食肆食过一次:外焦内干,惨不忍食);然后放入预先烧红嘅、内有炸过嘅支竹、蒜蓉,有冬菇丝、姜葱等调料嘅煲再焗片刻……送酒一流啦。

而黃鳝煲嘅黃鳝一定要即劏即整o架(?)。连骨切段,先「飞飞」水除去啲「潺」,再猛火起镬爆香,倒入预先烧红嘅、有其副料嘅煲焗熟,其间揭盖一两次,用筷子翻动,要均匀,时间要掌握得准,一过熟就「口」,风味就大失啦……值得一提嘅系,依家好多食肆用铁煲代替煲——如此一来风味又再打折扣啦。 

奸人语录(一)  

粤讲粤白  

粤语协会Ungoo Chan  

近期电视啱啱播完剧集《奸人坚》,剧中饰演奸人嘅栋笃笑始祖黄子华越奸越得观众中意,可谓「奸出新意思」。《奸人坚》延续咗《男亲女爱》嘅风格,全程妙语连篇。今期开始重温其中嘅「奸人语录」:

真系有型,天生硬朗无情,几多好汉为美人,冇财又冇丁①。

有恩不报未算差,有仇不报正傻瓜。

以和为贵,迟早乞米②;三十六着,恃强凌弱。

损人必利己,打赢靠暗器;损人不利己,不如跳井死。

我浪子美男计上计,打孖噉上,有边个女人唔死喺我手上。

一件污,两件秽,三件冇所谓。

女人就系咁简单,佢中意你你放笃屁,佢话你好有男人味。

人财两得,唔使咸湿。

系,我系奸人坚,但我奸得堂堂正正,光明磊落,我行得奸,企得奸!

猫捉老鼠,只老鼠死咗,噉只猫玩乜啫?我要慢慢玩残你。

你依家受我一拜,你就系一代宗师,你依家唔受,你就系一个乞嚏。

注解:

①:「丁」系指人,「冇财又冇丁」,即人财两空!

②:米系主要粮食,因此「乞食」广州话又叫「乞米」。 

原文轉載自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712040466.asp

奸人语录(一)  

粤讲粤白  

粤语协会Ungoo Chan  

近期电视啱啱播完剧集《奸人坚》,剧中饰演奸人嘅戙豚笑始祖黄子华越奸越得观众意,可谓「奸出新意思」。《奸人坚》延续咗《男亲女爱》嘅风格,全程妙语连篇。今期开始重温其中嘅「奸人语录」:

真系有型,天生硬朗无情,几多好汉为美人,冇财又冇丁①。

有恩不报未算差,有仇不报正傻瓜。

以和为贵,迟早乞米②;三十六着,恃强凌弱。

损人必利己,打赢靠暗器;损人不利己,不如跳井死。

我浪子美男计上计,打孖噉上,有边个女人唔死喺我手上。

一件污,两件秽,三件冇所谓。

女人就系咁简单,佢意你你放笃屁,佢话你好有男人味。

人财两得,唔使咸湿。

系,我系奸人坚,但我奸得堂堂正正,光明磊落,我行得奸,企得奸!

猫捉老鼠,只老鼠死咗,噉只猫玩乜啫?我要慢慢玩残你。

你依家受我一拜,你就系一代宗师,你依家唔受,你就系一个乞

注解:

①:「丁」系指人,「冇财又冇丁」,即人财两空!

②:米系主要粮食,因此「乞食」广州话又叫「乞米」。 

广州播客第194期  

同声同气  

阿展专栏  

1.做乜咁大声同阿妈讲嘢啊,作死啊?呢排成日发懵憎,都唔知系咪生积,要畀啲屎虫干你食下先得嘞。(干嘛这么大声跟老妈说话,找死呀?近来老发脾气,都不知是不是生疳积,看来要给些屎虫干你吃才行了。)

——一个师奶接仔放学,路上这样训斥他。

2.拎个电水煲去整,佢话要35蚊零件费再加18蚊维修费,买番个新煲先39蚊,你话系咪「妹仔大过主人婆」喇?(拿个电水煲去修理,说要35元零件费再加18元维修费,买一个新煲才39元,你说是不是划不来?)

——一位街坊向邻居抱怨。

3.对住只老虎可以几个钟都唔喐,又话畀支枪佢就打只老虎畀你睇,讲到只老虎好似佢屋企养咁,夸张啲啩!(对着只老虎可以几个钟不动,又说给他枪就打只老虎给你看,就像那老虎是他们家养的,太夸张了吧。)

——某茶客评论华南虎事件。 

本文轉載自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712040465.asp

广州播客第194期  

同声同气  

阿展专栏  

1.做乜咁大声同阿妈讲嘢啊,作死啊?呢排成日发?(目+孟)盯,都唔知系咪生,要畀啲屎虫干你食先得嘞。(干嘛这么大声跟老妈说话,找死呀?近来老发脾气,都不知是不是生疳,看来要给些屎虫干你吃才行了。)

——一个师奶接仔放学,路上这样训斥他。

2.拎个电水煲去整,佢话要35零件费再加18维修费,买番个新煲先39,你话系咪「妹仔大过主人婆」?(拿个电水煲去修理,说要35元零件费再加18元维修费,买一个新煲才39元,你说是不是划不来?)

——一位街坊向邻居抱怨。

3.对住只老虎可以几个钟都唔喐,又话畀支枪佢就打只老虎畀你睇,讲到只老虎好似佢屋企养咁,夸张啲啩!(对着只老虎可以几个钟不动,又说给他枪就打只老虎给你看,就像那老虎是他们家养的,太夸张了吧。)

——某茶客评论华南虎事件。 

7·20 子不语  

栋笃论语·述而第七  

子野专栏  

【原文】子不语怪、力、乱、神。

【译文】孔子唔讲怪异、勇力、作乱、神鬼呢啲嘢。

【栋笃】呢两年国内嘅书市,边种类型嘅书卖得最火?以易中天、于丹为代表嘅「百家讲坛」系列?No,系以《诛仙》系列为代表嘅「玄幻小说」同埋以《鬼吹灯》为代表嘅「盗墓小说」。喺世界图书市场,《哈6》英文版一起印就系吓死人嘅1600万册,而《魔戒三部曲》嘅系列喺全球销量近亿,翻译成近40种语言,仅次于《圣经》……

呢啲最好卖嘅书,有咩共同点?概括起嚟就四个字:怪、力、乱、神。

再讲电影。第啲唔讲,呢几年嚟,国内电影票房最高嘅系:1.《英雄》,2.5亿;2.《无极》,1.8亿;3.《功夫》,1.55亿。其中,《英雄》嘅主题系「力、乱」;《功夫》系「怪、力、乱」;《无极》就「怪、力、乱、神」冚棒唥齐晒。

书本、电影,系人类文化艺术入边最有普遍性嘅领域。喺呢两个领域入边,「怪、力、乱、神」嘅大热,讲明啲乜?仲系钱穆讲得啱,「此四者人所爱言」——既然系「人所爱言」,当然亦都系「人所爱看」。人类嘅好奇心,左右咗市场嘅走向。

噉点解「人所爱言」,偏偏孔Sir就「不语」呢?唔通孔Sir唔系人?罪过罪过,孔Sir梗系人,只不过佢唔系普通人,系「圣人」。朱熹讲咗喇,怪、力、乱,「非理之正」,所以圣人唔讲;鬼神呢味嘢,好似镇坪嘅华南虎噉,究竟有冇,好难讲得清楚,孔圣人嘅态度,就系「敬而远之」,最多讲一声「鬼神嘅真假唔重要,保护祭祀礼仪先至系最重要口架」。

噉圣人讲啲乜啊?嗱,圣人唔讲怪,就讲「常」;唔讲力,就讲「德」;唔讲乱,就讲「治」;唔讲神,就讲「人」。即系话,常、德、治、人先至系「主旋律」,怪、力、乱、神,系「不和谐音符」,最好粒声都唔出。

本文轉載自:http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B11/200712040464.asp

7·20 子不语  

戙豚论语·述而第七  

子野专栏  

【原文】子不语怪、力、乱、神。

【译文】孔子唔讲怪异、勇力、作乱、神鬼呢啲嘢。

【戙豚】呢两年国内嘅书市,边种类型嘅书卖得最火?以易中天、于丹为代表嘅「百家讲坛」系列?No,系以《诛仙》系列为代表嘅「玄幻小说」同埋以《鬼吹灯》为代表嘅「盗墓小说」。喺世界图书市场,《哈6》英文版一起印就系吓死人嘅1600万册,而《魔戒三部曲》嘅系列喺全球销量近亿,翻译成近40种语言,仅次于《圣经》……

呢啲最好卖嘅书,有咩共同点?概括起嚟就四个字:怪、力、乱、神。

再讲电影。第啲唔讲,呢几年嚟,国内电影票房最高嘅系:1.《英雄》,2.5亿;2.《无极》,1.8亿;3.《功夫》,1.55亿。其中,《英雄》嘅主题系「力、乱」;《功夫》系「怪、力、乱」;《无极》就「怪、力、乱、神」冚o棒唥齐晒。

书本、电影,系人类文化艺术入边最有普遍性嘅领域。喺呢两个领域入边,「怪、力、乱、神」嘅大热,讲明啲乜?仲系钱穆讲得啱,「此四者人所爱言」——既然系「人所爱言」,当然亦都系「人所爱看」。人类嘅好奇心,左右咗市场嘅走向。

噉点解「人所爱言」,偏偏孔Sir就「不语」呢?唔通孔Sir唔系人?罪过罪过,孔Sir梗系人,只不过佢唔系普通人,系「圣人」。朱熹讲咗喇,怪、力、乱,「非理之正」,所以圣人唔讲;鬼神呢味嘢,好似镇坪嘅华南虎噉,究竟有冇,好难讲得清楚,孔圣人嘅态度,就系「敬而远之」,最多讲一声「鬼神嘅真假唔重要,保护祭祀礼仪先至系最重要o架(?)」。

噉圣人讲啲乜啊?嗱,圣人唔讲怪,就讲「常」;唔讲力,就讲「德」;唔讲乱,就讲「治」;唔讲神,就讲「人」。即系话,常、德、治、人先至系「主旋律」,怪、力、乱、神,系「不和谐音符」,最好粒声都唔出。

從前,有一個人不斷糾正人「中意」唔啱,「鍾意」先啱,但佢自己寫嗰篇稿畀人將全部「鍾意」改晒「中意」先出街。。。。。

今次隻死貓真係食得應!

原帖由 Anl 於 2007-12-4 23:17 發表 奸人语录(一)        粤讲粤白      粤语协会Ungoo Chan      近期电视啱啱播完剧集《奸人坚》,剧中饰演奸人嘅栋笃笑始祖黄子华越奸越得观众钟意,可谓「奸出新意思」。《奸人坚》延续咗《 ...

關於呢輯電視劇我都記錄咗啲鬼馬嘅,唔知有冇用?

第一集
有恩不報唔算差,有仇不報正人渣!
跟堅哥,著數多!
以和為貴,遲早乞米!
三十六著,恃強淩弱!
唱歌:真係有型,天生硬朗無情!幾多好漢為美人,冇財又冇丁.
真係抽刀斷水水更流,堅哥你吟詩吖,  唔通蟲啊?吟!
烏哩馬「cha叉」。
歡喜
正所謂:佛祖都要交保護費,堅哥堅過玉王大帝。
心地好  我可唔可以家下就「中」你兩嘢。 

好得咁交關
食到舔舔(羅an)脷
廣東十虎黃麒英據稱最勁,
畀我打到要喊驚冇晒男丁。
練武不練功,到老一場空。
拆你祖墳,揻你個腎!
第二集:
损人必利已,打赢靠暗器。呢个世界係噉 ?  嘞,下话(係唔係吖)
有乜嘢「衫长裤短」
今晚食乜餸呀,淘茶茶又凍!
第四集
惡人自有惡磨!
做得奸人就預咗畀人奸,一奸死一奸鳴,天理循環。
有咁耐風流,有咁耐折墮!
黃師傅咁坐蕩吖!
唔怕你精唔怕你呆,最怕你唔來!
第五集

人財兩得唔使鹹濕!
損人不利己,不如跳井死!
正所謂你間有情,你未死我就送你一程!
女人超過六十斤,男女受受不親!
棄我去者,昨日之日不可留
亂我心者,昨日之日多煩憂
真牙妒忌假牙人,聞所未聞!

係,我係奸人堅,但我奸得堂堂正正,光明磊落,我行得奸,企得奸!

寶芝林好咸濕,偷底褲暖笠笠,寶芝林鬼腳七.......

得閒奸一奸,大病都好番。

一條死魚掉番落海,咁佢始終係一條死魚?嘛,點解你唔接受

自己係一條死魚呢?
人地扮靚係越扮越靚,唔係越扮越攞命吖嘛!一篤牛屎插朵花

,始終都係一篤牛屎,你明唔明呀?

女人唔係雞屎鴨屎,就係豬屎啦,我話你牛屎,講緊你係最高

級喎。

古語有云:野可以亂食,禮物唔可以唔收。

話之你係一代忠師,定係一代粉絲。

有人睇到就黃飛鴻,冇人睇到就一條蟲。

唔好愛上一個做大事嘅人。

通天干探:

牛肉炒韭菜各有心裡愛

一啖砂糖一啖屎

扮豬食老虎

一「蟹」不如一「蟹」!(一代不如一代?)

冇行

一啖沙糖一啖屎!

失魂魚

為自己嘅幸福著想,一於靠搶!

無風無險唔怕畀人點!

鱷魚頭,老襯底!

髹(油)墙

飲杯茶就冇問題,不過你唔係我嗰杯茶(對象)

嗒塘

引狼狗咬心口

唔使諗到發ta腯,我幫你登報搵人!

千年道行一朝喪

「中意」,係佬頭將「鍾意」改咗個字,正如我哋「埋單」,佢哋就改成「買單」