QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2650|回復: 2

[族群溯源] 我嘅身份就係越人

我嘅姓雖然係上邊嘅大姓,而且重可能有成億人添,但係即使我真係同上邊有關,如果由嚟到嶺南呢塊偉大嘅土地上而又與我有關嘅,只有一個人,最多就係兩個人。跟住落嚟,由于呢度係嶺南人嘅地方,同我有關嘅嶺南祖先絕對係多數。

越人首先喺呢度開天辟地,越人先至係呢度嘅主人。越人嘅山山水水養育咗我哋,越人嘅文化薰陶咗我哋,越人幫助咗我哋,我哋與越人世代相傳到今日。我,係越人嘅子孫,我對越有無限嘅敬仰與感恩。

人何時,生于何地,由何人所生,都唔係必然嘅,而且都只不過係一個軀殼。而你之所以係你,你之所以係真正嘅你,就係你嘅意識。只有當越文化根植喺你嘅心,你先至係越人,而且,你必然係越人。所有攻擊越文化嘅行為,都等于攻擊緊你。所有損害、遺棄越文化嘅人,都有愧于呢塊養育你嘅土地,有愧于越人嘅祖先。

芬記!妳篇嘢雖然好感懷,不過文理脈絡有啲唔係幾順,好易畀啲親撈奴狗咬到咖!而且,喺遣詞用字方面略嫌仲未夠地道徹底噉粵文化。

睇下我下邊噉噏法啱唔啱妳嘅初衷?假如有邊度唔啱妳心水,歡迎指正!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

我嘅姓雖然係大姓,而且可能仲有成億人添,之但係噉又點?即使我真係同北邊嘅中國有關,都係同二千幾年前嘅某個秦朝兵,又或者係一千幾年前嘅某個南遷落難農民有關,可能仲加埋佢哋嘅老婆。但係我嘅幾十世祖落到嚟嶺南呢塊偉大嘅土地之後,世世同嶺南嘅土著越女締結姻親,直到傳到落我呢代。所以,同我有關嘅,嶺南嘅越人祖先絕對係佔大多數。

歷史上各時段嘅越人,包括古南越人,狸獠人,佢哋首先喺南粵開天辟地,越人先至係嶺南嘅主人。越人嘅山山水水養育咗我哋嘅歷世先祖,越人嘅文化薰陶著我哋嘅歷世先祖,越人幫助咗我哋嘅歷世先祖喺嶺南安身立命,我哋嘅歷世先祖同越人世代交融相傳,直到形成今日嘅粵民族!我哋粵民族無愧係歷史上各時段越人嘅真正子孫!我對越有無限嘅敬仰與感恩!

人幾時出世,喺邊度出世,邊個生妳,都唔係由妳決定到嘅,妳嘅身體髮膚不過係一個軀殼嚟啫。但係妳之所以係妳,妳之所以係獨一無二嘅妳,決定妳嘅,唔係妳嘅身體髮膚,而係妳嘅靈魂!只有粵文化喺妳嘅心髓裡頭生根嘅時候,妳先至係真真正正,徹徹底底嘅粵人!所有攻擊粵文化嘅行為,都等同於攻擊緊你!所有損害、遺棄粵文化嘅人,都有愧於呢塊養育緊佢嘅土地,有愧於我哋粵民族嘅歷世先祖!

你改得好好,唔該哂。