QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3204|回復: 5

呢几年响TVB电视节目.....

哇,呢几年响TVB周不时都见到好多老牌歌手,仲出来整返几首,我地真是有福啦!以下甘多歌手当中你知道边个呢?

张伟文;陈浩德;方伊琪;吕珊,苏珊;伍卫国;关菊英,德兰姐,汪阿姐,谢贤,仙杜拉,.......哎,数下数下好多歌手名都不记得了(我不记得,不代表我老啊,你地不好误会啊,我仲是小朋友来既 )

关菊英与仙杜拉D歌好听啊.
之前有名曲滿天星,最近有再會歡樂今宵,都好多舊歌手出現,我睇過嘅有陳美齡、大AL、仙杜拉。
香港喺咪有倆個女歌手都叫陳美齡呢?記得有個唱《願君眞爱不相欺》《忘憂草》《五月荷花》等﹍聲音非常清又叫陳美齢。另有把声音唱过《欲断欲断》此陳美齢應該早前曾岀现TVB节目嘅,有人話喺同一个陈美齢,但我自己睇唱片封面以及聲音根夲就喺俩个人,是否倆人?大家黎正實吓!

一個係陳美玲:

另一個叫陳美齡,係半個日本人,而家喺日本定居:

我上次講嘅係第一個,「陳美玲」。

「唱《願君眞愛不相欺》《忘憂草》《五月荷花》等﹍聲音非常清又叫陳美齢」

冇錯,呢位就叫做陳美齡,其主要當紅年代係1970年代中期至1980年代中期,早期主要唱英文及日文歌曲,後來轉唱粵語歌,我好喜歡聽佢唱嘅《願君眞愛不相欺》,非常經典,好有古典味道,佢喺上世紀80年代中期嫁往日本,之後就好少再有關於佢嘅消息嘞。

另一位就叫做陳美玲(個名同上述嗰位僅一字之差),1970年代末期開始現身香港樂壇,比較有代表性嘅演唱歌曲有《欲斷難斷》、《愛的漩渦》、《孤單的心》等,小弟就比較喜歡佢唱嗰首由馮添枝作曲、盧國沾寫詞嘅《落日情》,旋律相當之輕快優美。