QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3072|回復: 15

[八卦時聞籮] 愛港女夠「醒目」 內地男士要求不低 明報)

【明報專訊】中港情緣得來不易,本港婚姻顧問指,有內地男士專門在徵友會上結識香港女子,要求是「要靚、要叻、要轉數快」,更有內地月入3000元的工程師、房地產商人等列出要求,希望覓得身家 
清白的香港女子,也要父母健在、門當戶對。

婚姻顧問Lily指,近年多了內地男士以「港女」為目標,希望透過網上徵友或交友會認識到心儀的對象。Lily說,該批內地男士多嫌內地女子不及香港女子「醒目」,希望能獲港女青睞;也有內地人向婚姻顧問明確表示,想找「有條件的香港女仔」,實際上就是找有經濟能力的女士,覓對象就好像找尋生意拍檔一樣。

工程師月入3000無人問津

內地徵婚男子不乏專業人士、商人,但經濟條件不及港人。Lily說,有一名月入3000元的大型鐵路工程師曾聯絡婚姻顧問,希望結識香港女子,但在交友會「掛單」年多,至今仍無人問津。Lily認為,經濟條件是其中一個香港女士擇偶的考慮因素,加上要分隔兩地,香港女士無理由肯放棄香港整個市場。

即使內地男士條件優厚,始終非香港女子的首選。Lily指,有內地房地產商人希望覓得香港女友,列出條件徵友,包括﹕要身家清白、父母健在,又要門當戶對等。Lily稱,這些苛刻條件大多嚇跑了香港女士。

系广东嘅就可以考虑下,广西或福建如果沟通得到都唔怕嘅,其余就免问嘞!
問題係香港嘅生活指數唔低,你月入三千啫,但係人哋如果又靚又叻,轉數又夠快,肯定早就盤滿缽滿,月入起碼過萬,得閒睬你至奇。
香港有錢仔勁多,啲靚女早就冇貨(可能有一兩個漏咗),淨返啲籮底橙咪返嚟搵囉,證明,有錢就可以搵到靚嘅好老婆,而家啲女人都係噉o架喇
要有「共同語言」先得ロ架,雞同鴨講點樣談情說愛?

原帖由 王小强 於 2007-11-30 12:41 發表 要有「共同語言」先得ロ架,雞同鴨講點樣談情說愛?

我唔知你共同語言指乜,

不過,d女仔想嫁來香港,想溝港仔,就會將會粵語學好啦.

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-30 03:13 發表 問題係香港嘅生活指數唔低,你月入三千啫,但係人哋如果又靚又叻,轉數又夠快,肯定早就盤滿缽滿,月入起碼過萬,得閒睬你至奇。

最簡單例子,比你兩個人去約會,去唱k,港女唱粵語排行冠軍歌,條北佬就唱家在東北, 港女去食東星大石斑,你就是食東北大饅頭.港女一日沖兩次涼,你就一個月先沖兩次涼.港女講一句粵語一句英語,你就一句東北話,一句普通話,大家點溝通0者,就算港女咁心貼錢嫁你個北佬工程師,大家文化思想都唔同,點會有結果先得0架.

語義雙關

共同語言都可以算做愛情嘅一部分。雙方口中講嘅係「共同語言」,心中係唔係更易產生「共同語言」?
我真好唔明啲外江佬憑乜嘢有咁高嘅要求,佢以為佢自己好罊香啊!!

係馨香

原帖由 廣州人喺圖盧茲 於 2007-11-30 20:23 發表 我真好唔明啲外江佬憑乜嘢有咁高嘅要求,佢以為佢自己好罊香啊!!

其實身家清白,父母建在,門當戶對唔算好高要求啫~傳統觀念而言好正常~

我唔明嘅係港女有咩好呢?

「夠醒目」??證明啲撈佬蠢而已~因為聰明嘅男人通常係唔會鍾意啲聰明嘅女人,而聰明嘅女人通常又鍾意啲蠢鈍嘅男人~

好明顯,文中所指「內地男士」係唔包括廣東人~

雞同鴨講

原帖由 紫凤凰 於 2007-11-30 03:13 發表 問題係香港嘅生活指數唔低,你月入三千啫,但係人哋如果又靚又叻,轉數又夠快,肯定早就盤滿缽滿,月入起碼過萬,得閒睬你至奇。

就算唔係盤滿缽滿  , 人家話明又靚又叻,轉數又夠快,點都要求不低卦 ?

除非對方(男士) 真係好合眼緣 , 才華與人品都好好 , 勤懇負責任 , 忠於伴侶 , 或者重有機會 , 否則人揀你 , 你揀人 , 未必夠香港男人 lin2嗄  (唔知道個正寫字,例如話 : 一齊出去lin2車)

應該寫為「摙」?

原帖由 samkong 於 2007-12-8 00:55 發表 應該寫為「摙」?

"摙 "  香港而家比較流行講"砌"車.  意思都係鬥0既意思

原帖由 samkong 於 2007-12-8 00:55 發表 應該寫為「摙」?
書生即係書生,點識「摙車」,所以平時沒有太留意這個「摙」字,但唔該晒。