QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3696|回復: 7

[其它] 糍巴嗰個「糍」字輕鬆粵語點拼打

廣東人鍾意食糍巴,喺度問吓各位高手,糍巴嗰個「糍」字用輕鬆粵語輸入法點拼打出嚟? 唔該!

咁簡單都冇人答,呢個論壇啲管理員死嘅。

糍:輕鬆粵拼係打唔出嘅。

此字屬粵字,同「餈」。

原帖由 Anl 於 2007-12-8 22:25 發表 咁簡單都冇人答,呢個論壇啲管理員死嘅。糍:輕鬆粵拼係打唔出嘅。此字屬粵字,同「餈」。

唔好咁大火氣!

糍、餈ci 

餈為糍的繁體!

大家都和氣啲講嘢啦 嶺南人以米為主食,幾千年嚟,米就成為嶺南人一日三餐不可缺少嘅主要食物喇,嶺南人亦都係好勤勞又有智慧嘅,米,係可以做成各式各樣嘅食品啦!噉,糍巴就成為咗嶺南嘅一種食品文化喇,相信糍巴呢種食品喺嶺南地區都係一種好常見嘅食品啦,噉,由於嶺南各地嘅叫法唔同,糍巴嗰個「糍」字都有唔同嘅叫法啦,但係喺嶺南嘅民俗習慣嚟叫「糍」字就係讀:cei4 呢個音,所謂:糍巴 cei4 baa1 噉讀法。糍巴係屬於嶺南嘅一種食品文化,喺度我諗,「糍巴」應該要列入粵語字中!唔知各位嶺南人士有乜嘢唔同嘅睇法同意見或者建議啦! 多謝!

原帖由 滙賢恭會 於 2007-12-9 13:55 發表  大家都和氣啲講嘢啦 嶺南人以米為主食,幾千年嚟,米就成為嶺南人一日三餐不可缺少嘅主要食物喇,嶺南人亦都係好勤勞又有智慧嘅,米,係可以做成各式各樣嘅食品啦!噉,糍巴就成為咗嶺南嘅一種食品文化喇,相信糍巴呢種食品喺 ...

我上個月都發過關於呢個 「糍」字 雖然詩意為 ci 但我嗰度都係讀 cei4音

好似 油糍、發糕糍 等等都係讀 cei4

原帖由 huang 於 2007-12-8 22:47 發表    糍、餈ci  餈為糍的繁體!    

傳統字今日淨有「餈」﹔「糍」係「餈」嘅異體字。

《說文解字》﹕「餅﹐麪餈也」、「餈﹐稻餅也。」

鄭玄注《周禮》:「餌、餈皆粉稻米黍米所為也。合蒸曰餌,餅之曰餈。」

方言:「餌謂之餻 或謂之 或謂之........謂米餅也」

<說文>段注:「如麪餅曰餈 今江蘇餈飯也」

糍粑嗰個「糍」字輕鬆粵語點拼打

糍粑,國語係讀:ci ba音,粵語又讀埋:ci4 baa1音,而唔係按照嶺南地區民俗習慣粵語讀:cei4 baa1音,糍、餈同讀:ci4 音,糍、餈字唔讀:cei4 音,用喺「餈粑」度讀:ci4 baa1 音,就冇讀成:cei4 baa1 音?「糍」 「餈」字粵語中用喺其它地方可以係:ci4 音,但係用喺「糍粑」「餈粑」裡邊可唔可以讀成:cei4 baa1 音?佢哋其中有冇錯誤嘅地方?

另外:米餅係米餅,米餅唔係餈粑,佢哋都係用米做嘅,但係佢哋係有分別嘅!食過嘅人就知啦!