QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3155|回復: 11

吾该请问.........

吾该请问甘多位朋友,你地有边位玩黑胶啊?是不是经常去陶街"掘宝"啊?我都想玩返黑胶,但对黑胶知识所知无几,所以想同大家交流下,俾D意见同建议,等第日买来玩时都不使俾人"捉水鱼"啊!
捉田鸡好啲,水鱼而家好少啦,就嚟绝迹咁上下啦

本版版主就係黑膠收藏家,如果你有睇過本版嘅精華帖,就會見到呢個帖:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=2143

哇,原来版主是黑胶老手,小弟初入来不知道,真是失礼晒!!!得闲跟版主多多学习先!多谢highyun话知

歡迎新朋友光臨粵語歌室版先。
HIGHYUN壇主太過抬舉嘞,本人深感慚愧!

小弟僅局限喺對某幾位自己喜愛嘅歌手、音樂嘅唱片略有興趣與研究,所見所知,膚淺之至。還希望論壇能夠發展為一個良好嘅平臺,吸引多啲同好之人、更多高手入嚟深化研討,以歌會友,以碟會友,增長見識,學習互勉,共同提高。

以前南海九江鎮黑膠市場當旺之時,小弟亦都可以話係常客一名,經常前往光顧。嗰陣時個市場,可以話係「平靚正」,即系價低、量多,而且不乏屢有精品!小弟經常到嗰度尋寶,亦往往覓得心頭之好,但近年因國內黑膠市場需求之激增,已使當地貨量銳減,價錢走高,至今年,更因當局於當地施行「打擊來源不明之音像產品」行動,嗰度個市場就。。。。之後,小弟就將搜碟目標瞄準廣州與香港(以後者為主),雖然與以往相比,此兩地嘅市場亦已今非昔比,但只要肯去碰下運氣,仍偶有收獲。唔知道其他朋友仲有冇乜嘢尋寶之地嘅好推介呢? [ 本帖最後由 samkong 於 2007-11-29 02:30 編輯 ]

九江果边早就知道有"平靓正"既:宝"掘,但我没去过,反而广州就比较熟悉D. 依家广州有黑胶买既地方就数陶街最集中,听讲以前响大沙头二首市场都有,但呢几年改造都搬走佐,好似都没佐,仲有个地方就是系"广东音像市场"都曾经见过零星既档口有的卖,好多都是全新(怀疑的近年为满足黑胶乐迷既追求而新出既)不过价钱就高D,其他地方仲有没就不知道啦.

吾知出佐以上所讲既呢几个地方,版主仲有没知道边度有得陶啊?

请问版主有没收藏罗记1984年出既<柳毅传书>呢张大碟啊?我稳佐几个做黑胶生意既朋友都话有是有,问题是自己没货存,不是好易稳,而且开价都比较高,加上鄙人不是系广东不方便去稳,网购又不是几放心,所以想了解多D,好等过年回广州再收藏.
广州陶街,就去得最多。
我爱黑胶!!但我的城市5年前就已经没黑胶碟卖了!而家只有在网上购买!!

原帖由 peterhui520 於 2007-11-29 02:42 發表           请问版主有没收藏罗记1984年出既<柳毅传书>呢张大碟啊?我稳佐几个做黑胶生意既朋友都话有是有,问题是自己没货存,不是好易稳,而且开价都比较高,加上鄙人不是 ...

因為我唔係羅記嘅FANS,所以并冇收藏呢張《柳毅傳書》嘅LP,呢張唱片,我喺香港嘅黑膠鋪都偶爾會見到,品相稍好啲嘅,就大約賣280元至350元一張。

好多谢甘多位朋友既热情回复,令小弟倍感温馨.........希望以后大家多D交流介绍心头好靓歌.

原来朋友开既价位俾HONGKONG 果边仲低既?我仲以为倨地是越熟越滚先.原来是俾最低价位我.错怪朋友先.多谢版主既解答!