QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7090|回復: 26

[閒話雜談] 想問下係廣州講嘅廣府話同係香港講嗰啲有乜唔同?

我係廣州過嚟玩咗幾次,覺得講啲話听起身啲有唔同,但係又講唔出,有無人可以話我知啊?

一頁書簡,難述本原始末,

暫借2個科學名詞分類

香港粵語 - 數碼化   國內粵語 - 模擬化

香港粵語 - 機械化   國內粵語 - 人性化

以上純屩比喻

其實真系有排講,日後續尐續尐話畀你知

前輩咪喺道X嗑啦,香港粵語何來數碼化同機械化啊??

你以爲某啲人講嘅嘢就可以代表香港粵語???

如果講有咩唔同就眞係講唔出....(你都係啦)

不過普遍香港人(後生仔)都唔係好知大陸有講粵語 ....眞咖

我好多同學都剩係去過深圳幾次,都以爲大陸係剩係講"煲東瓜".....

其實你不懂人所指, 就濫用X,

睇文章要睇上文下里.你睇唔到以上"純屩比喻"四個字,可得見你主觀衝動,唔深入唸唸!

你連咩系"阿爾泰"語係都唔知,就學人亂X嗑,夠竟 誰亂X嗑

URAL ALTAIR FORM

SUBJECT ,   OBJECT ,    VERB.

私 は  広東語教室 へ 行きます

?   ?         ?????    ?     ???

这里是讲广东话不是韩语 楼上的呵呵
其實深圳係因爲好多外來人口先咁多人講煲冬瓜啫,係廣州重係好多人講廣府話嘅。我剩係覺得香港人嘅粵語聲調比較高,同埋有啲用唔同嘅詞語,比如你哋講冷氣,電單車,我哋就講空調,摩托車。但係口語上嘅唔同我講唔出嚟,不過同人講嗰時可以feel到。

原帖由 smallcat2006 於 2007-11-30 11:59 發表 这里是讲广东话不是韩语 楼上的呵呵

唔該你睇嘢睇清楚尐啦!

以下系陳述咩系"阿爾泰", 唔系同佢講韓語,睇清楚尐先講啦

SUBJECT ,   OBJECT ,   VERB.

?   ?         ?????    ?     ???

原帖由 ???? 於 2007-11-29 18:15 發表

其實你不懂人所指, 就濫用X,

睇文章要睇上文下里.你睇唔到以上"純屩比喻"四個字,可得見你主觀衝動,唔深入唸唸!

係比喻唔代表唔係X嗑喎...我睇得好清楚有"純屩比喻"四個字.....

不過當然我承認之前語氣眞係過重,而今向你講聲對唔住,不過我唔鍾意你咁樣形容....

你連咩系"阿爾泰"語係都唔知,就學人亂X嗑,夠竟 誰亂X嗑

SUBJECT ,   OBJECT ,    VERB.

其實我眞係唔係好知你上面一橛想講乜...

估計>>>你想憑上面講日韓文係"阿爾泰"語系???

唉.....too simple...

其實我都查過幾套百科全書,日韓文有同阿爾泰相似嘅地方,不過唔相同嘅都係有好多.

原帖由 gzczc 於 2007-11-30 13:17 發表 其實深圳係因爲好多外來人口先咁多人講煲冬瓜啫,係廣州重係好多人講廣府話嘅。我剩係覺得香港人嘅粵語聲調比較高,同埋有啲用唔同嘅詞語,比如你哋講冷氣,電單車,我哋就講空調,摩托車。但係口語上嘅唔同我講唔出嚟,不過同人講 ...
係啊..講得無錯.口語上嘅唔同我相信眞係無人可以好仔細咁分別.

原帖由 ???? 於 2007-11-28 14:41 發表 一頁書簡,難述本原始末,   暫借2個科學名詞分類   香港粵語 - 數碼化   國內粵語 - 模擬化香港粵語 - 機械化   國內粵語 - 人性化   以上純比喻其實真系有排講,日後續尐續尐話畀你知 &nb ...

講咁耐有冇人發現個「屬」寫錯咗做「

原帖由 馬萬千 於 2007-11-30 18:22 發表   講咁耐有冇人發現個「屬」寫錯咗做「屩」

皆因有目不睹,只顧爭論(嗌交),動輒使用豪語"X"交差YZ,此乃非粵恊之福.

原帖由 中二仔 於 2007-11-30 17:05 發表 係比喻唔代表唔係X嗑喎...我睇得好清楚有"純屩比喻"四個字.....   不過當然我承認之前語氣眞係過重,而今向你講聲對唔住,不過我唔鍾意你咁樣形容.... 其實我眞係唔係好知你上面一橛想講乜... 估計>>>你想憑上 ...

中二仔,

不打不相識, 我哋無謂為一尐小事爭拗,不過.人總有情緒起落時.

畀個貼士你, 如果你有日語基楚知識,學韓語會事半功倍!!

Hey ! I'm a Hong Konger too !

Nice to be  freind with you!

原帖由 ???? 於 2007-12-1 12:42 發表   皆因有目不睹,只顧爭論(嗌交),動輒使用豪語"X"交差YZ,此乃非粵恊之福.
唔好意思.. 

原帖由 ???? 於 2007-12-1 12:59 發表 中二仔, 不打不相識, 我哋無謂為一尐小事爭拗,不過.人總有情緒起落時. 畀個貼士你, 如果你有日語基楚知識,學韓語會事半功倍!! Hey ! I'm a Hong Konger too ! Nice to be freind ...
我而家就剩係識平假名同片假名嘅"讀音"(注音),同埋將片假名譯做英文.......(全部都係自學咖 ),不過如果要搞清楚語法同正確讀音單靠自學眞係太難..

我想讀完書先去日本住下.

我地系一家人, 唔好傷和氣啦
原帖由 walkman2k 於 2007-12-1 14:29 發表 我地系一家人, 唔好傷和氣啦
係嘅...

我畀好多香港人「歧視」過,要糾正我D被「大陸污染」嘅廣東話

到底有乜唔同,有以下呢d example

HK             廣州

電芯          電池

手提電話  手機

電單車      摩托

閂門          關門

熄燈          關燈

原帖由 Yanaki220 於 2007-12-8 17:56 發表

我畀好多香港人「歧視」過,要糾正我D被「大陸污染」嘅廣東話

到底有乜唔同,有以下呢d example

HK             廣州

電芯          電池

手提電話  手機

電單車      摩托

閂門          關門

熄燈          關燈

我係咁叫咖喎
我覺得係,聽起身有少少唔同嘅感覺
深圳粵語已經死亡,周街都褒冬瓜…喺其他地區重有好多講嘅,話明香港稱廣東話,居然唔知廣東有人講?真係寡聞。
深圳粵語已經死亡,周街都褒冬瓜…喺其他地區重有好多講嘅,話明香港稱廣東話,居然唔知廣東有人講?真係寡聞。