QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4130|回復: 9

[其它] 一對洋人母女用粵語交談

曾經有一日,喺地鐵內,聽到一對洋人母女用粵語傾偈,另我好諤然!你哋估吓佢哋系咩國籍人士?

一定唔會系英美人士.

葡国?

我净系听过——

一个喺广州住咗十几廿年嘅印度人用字正腔圆嘅粤语喺罗湖商业城同店员讨价还价买翻版LV;

三个带有浓重口音嘅黑鬼用唔咸唔淡嘅粤语喺好又多同工作人员话要买百事可乐

原帖由 茗荷介 於 2007-11-26 16:48 發表 我净系听过—— 一个喺广州住咗十几廿年嘅印度人用字正腔圆嘅粤语喺罗湖商业城同店员讨价还价买翻版LV;三个带有浓重口音嘅黑鬼用唔咸唔淡嘅粤语喺好又多同工作人员话要买百事可乐 ...

值得鼓勵

原帖由 libran 於 2007-11-26 16:52 發表 值得鼓勵

鼓勵買老翻?
我有個香港巴基斯坦族裔朋友去咗英國曼徹斯特,有一次街邊見到有幾個講廣東話唐人賣老翻港片 VCD,每套五英鎊。我朋友用標準廣東話同佢地講呢啲 VCD 最多一鎊半一套,唔得就唔買。幾個唐人諗唔到喺英國會碰到個講廣東話巴基斯坦人,錯愕之間,應承咗,我朋友就用一鎊半一套買咗幾隻 VCD。

原帖由 feisty_goat 於 2007-11-26 16:36 發表 葡国?

冇錯喇!系葡國人士. 2000年澳門回歸嗰陣,有尐葡籍人士接受記者訪問時,都系用粵語作答,亦稱葡萄牙語為郷下話,又話唔會帯啲仔女返鄉下咁話,啲仔女都唔識講郷下話(葡語).

南亞人(印,巴)識講粵語一尐都出奇,通街都系,鬼婆鬼妹講粵語先至少有!

引申一個問題就系粵語影響力都幾大咖.

頭先亞視本港台播香港電台節目『香港故事』,介紹一個八十年代到香港定居美國人,講佢呢二十年喺香港生活轉變。成個節目裡面,位美國人都係講廣東話,最後幾分鐘,重有一幕係喺內地用普通話講價。
以下係香港電台『香港故事』呢集網址,可以網上重溫:
說 得 一 口 道 地 廣 東 話 的 史 密 夫 先 生 , 八 十 年 代 來 到 香 港 , 見 證 了 香 港 回 歸 前 後 共 二 十 載 。 ....
http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkgstories2007/20071126.html

呢位美国朋友在街边买矿泉水时讲的野够晒「市井」,令人印象深刻。

原帖由 ???? 於 2007-11-26 18:33 發表   冇錯喇!系葡國人士. 2000年澳門回歸嗰陣,有尐葡籍人士接受記者訪問時,都系用粵語作答,亦稱葡萄牙語為郷下話,又話唔會帯啲仔女返鄉下咁話,啲仔女都唔識講郷下話(葡語).   南亞人(印,巴)識講粵語一尐都 ...

擁粵嘅葡裔人, 好!

粵語系國際性嘅語言!

茶,CHA

喺囉!佢哋連呢個"茶"字都系用粵語拚音法,葡文系用"CHA",唔系用"TEA"嘅