QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5641|回復: 11

求尹光嗰首(十一哥)歌詞

由於本人實力問題。有好多都唔係好明。望請各位上傳完整歌詞。

歌網站:

http://www.1ting.com/player/c2/player_125572.html

唔該晒!!!

《十一哥》原唱应该喺鄭锦昌、有「庙街歌王」之稱嘅越南佬尹光再翻唱、尹光原名:呂明光,

待我為你就唱支歌啦

有一個大漢叫十一哥﹝唏!十一哥啊﹞

佢污糟辣哒又懶鬼惰餐餐佢要食最多

好車大炮又通街去度哎呀佢最爱口多多

佢道理绝冇又夹啰嗦见到只鳴鴉佢當了哥﹝唐山大哥﹞

佢天天練武話要修讀揸支棍啊亂咁武

上山去學法力單刀合泰山見了佢叫爱哟﹍

佢遇见啊艳女就笑呵呵猛追住尾叫啊gaga﹝唏喊湿哥﹞

佢死冤死跟像喇蛤蟆開口要佢共拍拖

哗!嚇得果個艳女魂魄飘蕩哎也怕怕了啊十一哥

唏唏!辣哒啊辣哒之褔啊莺妹共佢也差不多﹝啊情哥﹞

啊莺妹今晚密约佢相會偷偷叫佢情、哥!

俩家愿意就把婚定哎也佢要嫁啊十一哥

日唱夜唱又唱支歌啦

有一個大漢叫十一哥﹝唏!十一哥啊﹞

佢污糟辣哒又懒鬼惰餐餐佢要食最多

好車大炮又通街去度哎呀佢最爱口多多。?

尹光  系 越南人  ??不会吧,佢O既   广东话   好标准喔!!真系 跌晒 眼镜!
光哥應該係越南華僑先啱
        光哥的确是越南华侨,一讲起倨就突然捻起〈荷里活大酒店〉,〈雪姑七友〉。。。。倨既歌是诙谐类型,比较另类D,在下就比较喜欢倨首〈赌仔自叹〉(好多歌手都演唱过,包括郑君绵,郑锦昌等等),首歌真是好盏鬼。。。
尹光確實係越南華僑。有關尹光嘅粗略介紹,各位可以參考一下較早前小弟喺本版發過嘅呢個帖:
http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=6338

2002年出个张《少理啊爸》仲有只歌叫﹝跳老舞﹞唔知做乜野咁小货原到處都冇得卖,后来《少理啊爸》嘅DJ版就有。

上官兄:你講嘅係咪以下嘅呢一張唱片呢?

不過,嗰首《少理阿爸》嘅DJ版,我就反而冇聽過。

封面

封底

內頁插圖(成個貓王噉嘅裝扮,好搞嘢~~)

冇錯就喺D張唱片、當时朋友借过比我聽一見封面喺李小龍嘅做型、內面仲有張猫王做型好特别、連随岀去购可惜都喺得個空、后来买返張CD嘅DJ版就算啰一直再冇提及,講到收藏好野認真佩服samkong兄够恆心,我都喺废話少講、先多谢分享。