QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4100|回復: 18

[其它] 港人錯別字Top 10[轉帖]

港人錯別字top 10(轉貼) 昔日香港被稱之為「文化沙漠」,時至今日,香港能擺脫這個惡謚嗎?不如看看港人錯別字情況,再下結論。港人的錯別字可謂層出不窮,有些錯是因形近義似,有些是因音同形似,有些是因曲解其意,最糟糕的是有些已錯得病入膏肓,進而「約定俗成」。我作為前線教師,特將港人錯別字逐一排名,遂成「港人十大錯別字排行榜」。 第十位:家私的「私」。在廣東方言裡,我們會把傢具說成「傢俬」。「傢」和「俬」在此都不是正字,翻查字典,「俬」不會收錄在內,唯在粵語辭典始可見。 第九位:再接再厲的「厲」。再接再厲原來寫成再接再礪,因古時「厲」與「礪」是相通,但不能寫成「再接再勵」。這個成語與古時鬥雞遊戲有關,指再一次交戰,再一次磨利雞嘴,雖亦有鼓勵之意,但成語有其固定搭配,不能隨便更改。 第八位:賀卡的「卡」。很多人以為「咭」的讀音就是英文的card,事實上,咭的讀音是「吉」,跟card相去甚遠。因為讀錯音,在學校裡隨處可見生日「咭」、「咭」片、影印「咭」等,即使某大銀行亦是用信用「咭」。咭只作象聲詞之用,如咭咭嘎嘎,賀卡的「卡」應用「卡」。 第七位:唾手可得的「唾」。「唾手」是指往手上吐唾沫,比喻容易得到。一般人不知道這典故,誤寫垂手可得,甚至用中文輸入法時,輸入「垂」字,亦會出現「手可得」的配詞。這就推波助瀾,加劇港人錯用字的情況。雖然垂手可得亦能解釋,但成語有其典故,不能隨便竄改。 第六位:度假的「度」。對象是「時」的,用「度」,如度假、度日、歡度中秋;對象是「地」的,用「渡」,如渡江、渡海、遠渡重洋。但香港一半以上的度假屋,亦錯用「渡」,情況令人歎為觀止。 第五位:人士的「士」。常見有人誤將男士、女士寫成男仕、女仕。「仕」是指做官,男仕、女仕是解不通的。這是一個極普通的字,但極普通的字亦會有不少人寫錯。 第四位:部分的「分」。「分」是量詞,如百分之一;「份」是整體中的一個單位,如:「股份」。這樣解釋「部分」是應該用「份」的,但其實上,部分是用「分」的,不能用「份」,但現在往往寫「部分」,反而會被人當作寫錯別字。 第三位:雞髀的「髀」。「脾」是一種內臟,如「心、肝、脾、肺、腎」。音「皮」,如脾氣;而「髀」指大腿,讀「比」。香港的餐廳,甚至在高等學府裡的,亦寫作「雞脾」,可見別字泛濫的情況,正確的應寫作「雞髀」或「雞腿」。奇怪的是我在澳門餐廳所見,並沒有這個錯別字,不知為何香港的餐廳特別鍾意這錯字? 第二位:理想居停的「停」。相信較少人知道「理想居停」,不是「理想居庭」或「理想居亭」了。要糾正這個別字,若不是拿著字典,亦難以令人信服。樓盤經紀寧願繼續用「理想居庭」或「理想居亭」,是為了遷就普羅大眾的認知程度,習非成是,將中國文化置之度外,怎不教人悲傷嘆息? 第一位:儘快的「儘」。

Re:港人錯別字Top 10[轉帖]

真的嗎??? 如果以上全是正寫... 我都寫錯好多喎.... em8:

賀卡、度假、雞髀、唾手可得呢几个好可靠,其它由于水平有限,唔敢肯定

我知人士

有時怪唔得香港人。 例如臺灣教育部嘅《國語辭典》都話﹕“渡假﹐以輕鬆悠閒的方式度過假期。如:‘為了避開都市的吵雜聲,他們全家決定到郊外渡假一週。’或作‘度假’”。言外之意﹕“度假”係中性﹐“渡假”係輕鬆悠閒嘅“度假”﹗不過﹐根據“度過假期” 嗰句﹐《國語辭典》好似認為“渡假”係借喻﹐同空間有關係,唔係時間,所以用“渡”。 另外﹐“垂手可得”同埋“唾手可得”兩句都有收入﹐冇話邊句啱啲。

dada在2005-05-13 01:05:26說道:[br]有時怪唔得香港人。
所有有时错得多就变咗系正确写法,好多中文字以及中文发音都系噉样演变过嚟嘅。

重有anl講嘅叉燒「飽」!應該寫做叉燒「包」!

喺呢度睇,叉燒「飽」 错得好明显,不过有时喺啲食肆又唔留意佢错

係law¬ 呢個係飽肚既飽~

本人非常吾钟意香港某些人讲广州话,"汇丰银行",某些香港人讲出来就变咗"汇丰银寒".其实个个银字爱字,他们讲出来我听落去,就周身吾聚财不舒服.个发音我都吾知点先可以准确禁打出来.

楼主果然系有心人! 除了“居停”一次有待考证外,其他9个楼主系啱嘅。 不过现在楼盘乱用字词已经到左好严重嘅地步。 同音错字,繁体唔同写法混用系常见嘅问题。

Re:港人錯別字Top

重以為咩咁大件事。 其實我非常支持民間用法, 所謂書生只識得從書本上生搬硬套。 重以為自己正確。 唔好意思,我就認為世上係先有語言,再有文字。 字典只是收編民間習慣。 相信你明白我意思,係話你本未倒置。 我想稍作修改。 文字認同規則,係語文應用基礎。 一個字只要被公眾認同,則此字即可視為合法。 好明顯嘅理由,文字幾千年來不斷演變。 古文與現代文字之差異即可解釋文字非千古不變。

我想问呢个“被公眾認同”嘅概念其实系咩呢?系被几多人认同先叫“被公眾認同”? 讲返而家我哋极力反对嘅懒音现象,有部分人根本唔知道自己讲紧懒音,认为自己嘅发音系“啱”嘅?亦即系讲佢哋“认同”呢种发音,噉算唔算“公眾認同”呢?

我想问呢个“被公眾認同”嘅概念其实系咩呢?系被几多人认同先叫“被公眾認同”? 讲返而家我哋极力反对嘅懒音现象,有部分人根本唔知道自己讲紧懒音,认为自己嘅发音系“啱”嘅?亦即系讲佢哋“认同”呢种发音,噉算唔算“公眾認同”呢? ------------------------ 基本上,視乎各人對公眾一詞理解程度。 照我理解,公眾即社會,社會上多數人使用即為公眾認同。 本來認真黎講,呢個帖係討論寫,懶音係讀。 不過,我唔介意你將話題轉移。 我再轉移一下,將懶音當成口音。 我自己就聽過廣東各地方言, 東江客家話,台山話,清遠北面夾雜普通話。 即使珠三角以內,廣州、順德、東莞、珠海、都帶有各自口音。 我只係覺得,明知對方聽唔明而繼續講話帶口音,係缺少誠信嘅表現。 如果只係無意中出現口音,則不必理會。

其实都唔算转移话题,我只系希望从懒音呢个例子,引证返你上面嘅讨论啫。 而家先讲返懒音先啦,既然你认为佢系一种“有别于标准广府话”嘅口音,噉样佢就唔系一种标准(正确)嘅读法,而操呢种口音嘅人亦应该承认自己讲嘅唔系“标准广府话”。但实际上,懒音嘅情况同方言唔同,一个台山人,佢承认自己讲紧嘅系台山话,而唔系广州话(香港话),但系一个讲紧懒音嘅香港人或广州人,佢会坚持自己讲紧广州话(香港话)。讲懒音嘅人唔觉得自己有错,呢个就系问题所在。 好喇,其实讲咗咁多,都系想入返你之前“公众认同”嗰个话题啫。你觉得懒音是否为公众所认同呢?

懶音若果係公眾表演/廣播時出現,當然會令聽眾唔舒服,有排斥反應。 畢竟公眾場合表演代表當地文化質素,冇人會接受咁嘅表演。 於非嚴肅場合,則可視各人喜好而定。

其實我幾抗拒「懶音」呢個字眼嘅,我相信呢個係自然嘅語音變化,冇話負面定正面嘅。

引用highyun:一个台山人,佢承认自己讲紧嘅系台山话,而唔系广州话(香港话),但系一个讲紧懒音嘅香港人或广州人,佢会坚持自己讲紧广州话(香港话)。讲懒音嘅人唔觉得自己有错,呢个就系问题所在。 我遇到甘情况:我哋班有几个清远同番禺嘅同学,佢哋讲话时带有好厚嘅当地口音同懒音,我矫正佢哋时距地仲反而疾我:唓,你话你啱啫,我话我先啱唔得咖? em4:

以前我个番禺同学讲话有懒音,我问佢“你喺屋企讲咩话架?”,佢话“标准广州话啰”