QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3366|回復: 12

[媒體錯字] 2007年11月22号《南方都市报》

屈大均《新语》讲岭南

羊城讲古台  

□庞力行  

古老嘅广州城内有一条撒金巷(依家中山七路嘅积金巷),三百几年前就有个古仔:浮丘两神仙,扮成残疾人嚟到人间察看善恶,撒金巷嘅街坊见佢哋可怜,周时施舍救助。一日,浮丘二仙拎住一袋黄豆同一扎禾草,嚟到呢啲好心嘅街坊门口,家家畀一揸黄豆同两条禾草,后嚟黄豆变成咗金豆,禾草变成咗珊瑚。撒金巷嘅名就系由呢个传说得嚟口架。

屈大均生喺明末清初,细路仔时就住喺撒金巷,系听童谣同传说长大。长大嘅屈大均积极参加反清复明嘅爱国斗争,中晚年时辞咗吴三桂当权嘅官职,又唔想臣服于清朝,何去何从?屈大均对前途好迷惘。佢返到乡下番禺嘅海云寺,将心事同后生时相识嘅天然法师讲,请佢指点迷津。天然大师话:「为人在世未必官场仕途,返朴为民,众生之中更能发挥你嘅大智才华……」

屈大均拨开咗迷雾,从此唔再理官场,以收集民间风情,写稿为已任。佢从撒金巷嘅「浮丘」古仔开始写,思路一开,文如泉涌,从民间传说到民间习俗、民情、工艺、特产;食语、货语、器语、舟语、木语;又到山、水、虫、鱼,经济产物、天文地理,包罗万象。屈大均边走访边写,将整个岭南地区各行各业嘅资料收集、总结编写,晚年嗰时终于编成咗《广东新语》,对岭南文化研究作出咗巨大嘅贡献。

屈大均一生嘅著作好多,其中《广东新语》系岭南地情嘅百科全书,涉及范围之广,内容之多,喺岭南文化史上几百年至今冇人能及,后人都将屈大均称为「岭南文化嘅巨人」喇。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711220484.asp

古老嘅广州城内有一条撒金巷(依家中山七路嘅积金巷),三百几年前就有个古仔:浮丘两神仙,扮成残疾人嚟到人间察看善恶,撒金巷嘅街坊见佢哋可怜,周时施舍救助。一日,浮丘二仙拎住一袋黄豆同一扎禾草,嚟到呢啲好心嘅街坊门口,家家畀一揸黄豆同两条禾草,后嚟黄豆变成咗金豆,禾草变成咗珊瑚。撒金巷嘅名就系由呢个传说得嚟[如果按照前后内容嚟讲,用「嘅」结尾会比较啱语气同习惯。]

屈大均生喺明末清初,细路仔时就住喺撒金巷,系听童谣同传说长大。长大嘅屈大均积极参加反清复明嘅爱国斗争,中晚年时辞咗吴三桂当权嘅官职,又唔想臣服于清朝,何去何从?屈大均对前途好迷惘。佢返到乡下番禺嘅海云寺,将心事同后生时相识嘅天然法师讲,请佢指点迷津。天然大师话:「为人在世未必官场仕途,返朴为民,众生之中更能发挥你嘅大智才华……」

屈大均拨开咗迷雾,从此唔再理官场,以收集民间风情,写稿为任。佢从撒金巷嘅「浮丘」古仔开始写,思路一开,文如泉涌,从民间传说到民间习俗、民情、工艺、特产;食语、货语、器语、舟语、木语;又到山、水、虫、鱼,经济产物、天文地理,包罗万象。屈大均边走访边写,将整个岭南地区各行各业嘅资料收集、总结编写,晚年嗰时终于编成咗《广东新语》,对岭南文化研究作出咗巨大嘅贡献。

屈大均一生嘅著作好多,其中《广东新语》系岭南地情嘅百科全书,涉及范围之广,内容之多,喺岭南文化史上几百年至今冇人能及,后人都将屈大均称为「岭南文化嘅巨人」喇。
[将「冇人能及」改成「无人能及」会更好!]

喺电视台嘅日子(上)

港人讲嘢·黄子华栋笃笑  

□记录:莫夕  

一入到电台,梗系想好快同人哋倾下偈啊,熟悉下情况啦。「啊,阿陈生啊,你喺度都做咗好耐嘞嘛?」「副业嚟讲啊都算耐嘞,我正职就卖衫嘅。」「噉阿马生你呢?」「我啊……写马经咁耐就喺度做咁耐啦,都廿年嘞。」「噉阿曾生你,我睇怕你外面都有副业嘅嘞。」「唔得,我每日喺电视台要做成个半钟头嘢,我点可以喺外面揾副业啊!」然后,最离谱嘅系,你发觉喺电视台里面冇一个人可以做得长个喔。呢个话四月唔做,嗰个话五月去教书,嗰个话六月去读书。有一次,我见个下属同个上司闹交,个下属话,「我Do埋下个月我就唔Do嘞,我唔忍你啊,OK?」然后个上司话,「你Do埋下个月唔Do,你大我?我Do埋今个月就唔Do!」冇一个人留得长嘅,当时我直情觉得我自己系成个电视台里面,最长情嘅一个。

无他嘅,我想做艺员啊嘛。你谂下,呢个又系导演,喺电视台里面;呢个又话监制嘞,个个都系星探啦,我使乜走出街揾星探咁惨啊?我唔会帮自己留下任何嘅颜面口架,我见到任何一个呢啲人,我都会即刻同佢讲:「在下三水黄子华,人称小龙迪尼路,愿为阁下效力。」我最钟意撞到啲监制呢就系喺部Lift里面嘅,冇得走啊嘛。「咦,你咪拍武侠剧嘅监制?你住几楼啊,等我嚟,我帮你揿得嘞……(扎马练功状)4字……系呀,玩过下嘢噉口架,整个旋风腿你睇下呢?到啦到啦,睇住睇住,阿监制,华山再会,哈哈。」唔可能有人唔识我啊成个电视台。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711220485.asp

一入到电台,梗系想好快同人哋倾下偈啊,熟悉下情况啦。「啊,阿陈生啊,你喺度都做咗好耐嘞嘛?」「副业嚟讲啊都算耐嘞,我正职就卖衫嘅。」「噉阿马生你呢?」「我啊……写马经咁耐就喺度做咁耐啦,都廿年嘞。」「噉阿曾生你,我睇怕你外面都有副业嘞。」「唔得,我每日喺电视台要做成个半钟头嘢,我点可以喺外面揾副业啊!」然后,最离谱嘅系,你发觉喺电视台里面冇一个人可以做得长个喔。呢个话四月唔做,嗰个话五月去教书,嗰个话六月去读书。有一次,我见个下属同个上司闹交,个下属话「我Do埋下个月我就唔Do嘞,我唔忍你啊,OK?」然后个上司话,「你Do埋下个月唔Do,你大我?我Do埋今个月就唔Do!」冇一个人留得长嘅,当时我直情觉得我自己系成个电视台里面,最长情嘅一个。

无他嘅,我想做艺员嘛。你谂下,呢个又系导演,喺电视台里面;呢个又话监制嘞,个个都系星探啦,我使乜走出街揾星探咁惨啊?我唔会帮自己留下任何嘅颜面ロ架,我见到任何一个呢啲人,我都会即刻同佢讲:「在下三水黄子华,人称小龙迪尼路,愿为阁下效力。」我最钟意撞到啲监制呢就系喺部Lift里面嘅,冇得走嘛。「咦,你咪拍武侠剧嘅监制?你住几楼啊,等我嚟,我帮你揿得嘞……(扎马练功状)4字……系呀,玩过下嘢噉ロ架,整个旋风腿你睇下呢?到,睇住睇住,阿监制,华山再会,哈哈。」唔可能有人唔识我啊成个电视台。

「特长」曲目 

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说荔湾区采用「一条龙」方式培养粤剧人才,并对粤剧比赛中获奖的中小学生作为特长生给予升学优惠。另外,荔湾区的曲艺创作者为适应现代人唱戏的要求,创作了不少「短平快」式的粤曲新作,曲长均不超过10分钟。  

图:

我嘅拿手好戏系唱粤曲,你跟我学下嘢,有咗呢个特长就有机会做特长生嘞!  

我嘅拿手好戏系唱流行曲,唔通就唔算特长?点解系得粤曲先至算特长呢?  

你老窦唱一首仲耐过你唱三首,粤曲梗系比流行曲更加算「特长」嘞!

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711220488.asp

我嘅拿手好戏系唱粤曲,你跟我学下嘢,有咗呢个特长就有机会做特长生嘞!  

我嘅拿手好戏系唱流行曲,唔通就唔算特长?点解系得粤曲先至算特长呢?  

你老窦唱一首耐过你唱三首,粤曲梗系比流行曲更加算「特长」

广州播客第189期 

同声同气  

□阿展专栏  

1.甲:我一睇就知你只戒指系坚嘢。(我一看就知道你戴戒指是真货。)

乙:真识货。(有眼光。)

甲:「朱义盛」边有咁细只呀!(假货不会做这么小的。)

——一酒楼里,一个师奶对另一个师奶这样说。

2.咪阻住晒啦,我唔识听普通话呀。(别挡我道,我不会听普通话。)

——中山五路,一个靓女被手拿表格的人拦住做调查,就不耐烦地这样说。

3.转行揸的士啦,懒懒地都有三千几一个月,勤力啲都有五六千,又唔使睇人面色,中意就溜埋角落头煲烟瞓觉。以你哋班公交佬嘅技术,开的士同开玩具车无咩分别啫,何必难为自己吖?(转行开的士吧,起码都三千几一个月,勤奋点的有五六千,又不用看别人脸色,喜欢就溜一边角落抽烟睡觉。以你们公交司机的技术,开的士跟开玩具车没什么分别,何必难为自己?)

——一个的士佬对满腹怨言的公交司机这样说。

4.睇靓车就好多学问,睇靓女就一眼睇晒,睇乜嘢,各位街坊自己拣,反正门票系一样嘅。(看好车就很多学问,看靓女就一眼看完,看什么,各位街坊自己挑,反正门票是一样的。)

——陈SIR讲车展。

5.朝朝喺呢度都系摆一阵咋,七点半城管上班就「冇鞋拉只屐」。(每天早上在这里都是摆一阵而已,七点半城管上班就得走了。)

——晓港一市场外的街道上,一个卖杨桃的「走鬼」对帮衬的街坊无奈地说。

6.你好烦呀!成日都问老师讲咗乜嘢,老师讲咁多嘢,我点记得啫?(你好烦呀!整天都问老师讲了写了什么,老师讲了那么多,我怎会记得?)

——一个小学生对来接他放学的妈妈这样说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711220486.asp

1.甲:我一睇就知你只戒指系坚嘢。(我一看就知道你戴戒指是真货。)

乙:真识货。(有眼光。)

甲:「朱义盛」边有咁细只呀!(假货不会做这么小的。)

——一酒楼里,一个师奶对另一个师奶这样说。

2.咪阻住晒啦,我唔识听普通话呀。(别挡我道,我不会听普通话。)

——中山五路,一个靓女被手拿表格的人拦住做调查,就不耐烦地这样说。

3.转行揸的士啦,懒懒地都有三千几一个月,勤力啲都有五六千,又唔使睇人面色,意就溜埋角落头煲烟瞓觉。以你哋班公交佬嘅技术,开的士同开玩具车咩分别啫,何必难为自己吖?(转行开的士吧,起码都三千几一个月,勤奋点的有五六千,又不用看别人脸色,喜欢就溜一边角落抽烟睡觉。以你们公交司机的技术,开的士跟开玩具车没什么分别,何必难为自己?)

——一个的士佬对满腹怨言的公交司机这样说。

4.睇靓车就好多学问,睇靓女就一眼睇晒,睇乜嘢,各位街坊自己拣,反正门票系一样嘅。(看好车就很多学问,看靓女就一眼看完,看什么,各位街坊自己挑,反正门票是一样的。)

——陈SIR讲车展。

5.朝朝喺呢度都系摆一阵咋,七点半城管上班就「冇鞋拉只屐」。(每天早上在这里都是摆一阵而已,七点半城管上班就得走了。)

——晓港一市场外的街道上,一个卖杨桃的「走鬼」对帮衬的街坊无奈地说。

6.你好烦呀!成日都问老师讲咗乜嘢,老师讲咁多嘢,我点记得啫?(你好烦呀!整天都问老师讲了写了什么,老师讲了那么多,我怎会记得?)

——一个小学生对来接他放学的妈妈这样说。

《喝彩》,值得喝彩 

金曲寻味  

□叶丽贞  

为甚要受苦痛的煎熬/快快走上欢笑的跑道/剩一分热仍是要发光/找紧美好/春风一吹草再苏/永远不见绝路/明日变迁怎么可知道/何事悲观信命数……

陈百强嘅歌曲,一向畀人嘅感觉系好伤感、好悲情。但呢一首《喝彩》却例外——因为呢首歌系佢为数甚少嘅励志歌之一。虽然佢同陈百强忧郁嘅个性同埋主流风格唔系咁吻合,但睇返呢首歌当年一推出嘅受欢迎程度、屡屡荣登榜首,就足以证明陈百强唱咩歌都掂口架。

呢首歌嘅内容係以朋友嘅身份、平视嘅目光,劝人坚强面对现实,珍惜生命。温情脉脉、循循善诱嘅歌词,配之以时而一字一顿、时而稳稳实实嘅缓慢节奏,可谓恰到好处。

「路上我愿给你轻轻扶/你会使我感到好骄傲/幸福快乐陪着你去找一生美好……」——与之相配嘅节奏同旋律勾勒出一个「相互搀扶、拾级而上」嘅画面。「以真诚/我祝福你会踏上那光明前路/愿知生命诚可贵/常为你鼓舞。」——递升后嘅音韵,则将「柳暗花明又一村」嘅意念融会到歌声嘞。

虽时隔多年,但呢首歌其实好有现实意义口架。为乜嘢「喝彩」,为生命喝彩啰!当代人特别係年轻人真係需要多啲唱下呢首歌嘞——君不见愈来愈多人喐下讲自杀、玩出走?咪就系不屈不挠、有「一分热发一分光」嘅精神买少见少啰。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711220487.asp

为要受苦痛的煎熬/快快走上欢笑的跑道/剩一分热仍是要发光/紧美好/春风一吹草再苏/永远不见绝路/明日变迁怎么可知道/何事悲观信命数……[「抓」字有一个读音系「爪」,「找」即系「揾」,同前后文嘅意思唔拉更!]

陈百强嘅歌曲,一向畀人嘅感觉系好伤感、好悲情。但呢一首《喝彩》却例外——因为呢首歌系佢为数甚少嘅励志歌之一。虽然佢同陈百强忧郁嘅个性同埋主流风格唔系咁吻合,但睇返呢首歌当年一推出嘅受欢迎程度、屡屡荣登榜首,就足以证明陈百强唱咩歌都掂ロ架

呢首歌嘅内容以朋友嘅身份、平视嘅目光,劝人坚强面对现实,珍惜生命。温情脉脉、循循善诱嘅歌词,配之以时而一字一顿、时而稳稳实实嘅缓慢节奏,可谓恰到好处。

「路上我愿给你轻轻扶/你会使我感到好骄傲/幸福快乐陪着你去找一生美好……」——与之相配嘅节奏同旋律勾勒出一个「相互搀扶、拾级而上」嘅画面。「以真诚/我祝福你会踏上那光明前路/愿知生命诚可贵/常为你鼓舞。」——递升后嘅音韵,则将「柳暗花明又一村」嘅意念融到歌声嘞。[「融汇」系「融合、聚集」,而「融会」则系「融合会通、领会」嘅意思。]

虽时隔多年,但呢首歌其实好有现实意义ロ架。为乜嘢「喝彩」,为生命喝彩啰!当代人特别年轻人真需要多啲唱下呢首歌嘞——君不见越来越多人喐下讲自杀、玩出走?咪就系不屈不挠、有「一分热发一分光」嘅精神买少见少啰。 [广州话好少讲「愈来愈……」。]

金曲寻味  

□叶丽贞  

为甚要受苦痛的煎熬/快快走上欢笑的跑道/剩一分热仍是要发光/找紧美好/春风一吹草再苏/永远不见绝路/明日变迁怎么可知道/何事悲观信命数……

陈百强嘅歌曲,一向畀人嘅感觉系好伤感、好悲情。但呢一首《喝》却例外——因为呢首歌系佢为数甚少嘅励志歌之一。虽然佢同陈百强忧郁嘅个性同埋主流风格唔系咁吻合,但睇返呢首歌当年一推出嘅受欢迎程度、屡屡荣登榜首,就足以证明陈百强唱咩歌都掂口架。

呢首歌嘅内容係以朋友嘅身份、平视嘅目光,劝人坚强面对现实,珍惜生命。温情脉脉、循循善诱嘅歌词,配之以时而一字一顿、时而稳稳实实嘅缓慢节奏,可谓恰到好处。

「路上我愿给你轻轻扶/你会使我感到好骄傲/幸福欢乐陪着你去找一生美好……」——与之相配嘅节奏同旋律勾勒出一个「相互搀扶、拾级而上」嘅画面。「以真诚/我祝福你会踏上那光明前路/愿知生命诚可贵/常为你鼓舞。」——递升后嘅音韵,则将「柳暗花明又一村」嘅意念融会到歌声嘞。

虽时隔多年,但呢首歌其实好有现实意义口架。为乜嘢「喝彩」,为生命喝彩啰!当代人特别係年轻人真係需要多啲唱下呢首歌嘞——君不见愈来愈多人喐下讲自杀、玩出走?咪就系不屈不挠、有「一分热发一分光」嘅精神买少见少

呢個作者並唔熟悉原曲,連歌名都寫錯,歌詞又寫錯。

「喝彩」本身冇乜问题噃!

虽然我都唔系好熟悉陈百强啲歌,但亦都感觉到作者对呢首作品唔系咁熟悉!

陳百強,張國榮當年主演嘅電影《喝采》。歌曲《喝采》係電影嘅主題曲。