QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3061|回復: 14

[媒體錯字] 2007年11月21号《南方都市报》

电视机背后嘅奋斗人生

广州旧影  

□冯璐赟专栏  

照片提供:袁秀莲

拍摄地点:自家屋企

拍摄时间:1978年

我哋以前住喺白鹤洞,单位宿舍嚟嘅,四层,成栋楼好多间,嗰阵时好旧,呢栋楼依家仲喺度。呢张相系我哋屋企里面嚟,台电视机望落就好扬眼嘞。有一块胶黏系表面,起过滤辐射作用嘅。1978年左右呢个时候,有电视机嘅人系唔多口架。依家望落去好旧、好老土,当其时系好新鲜嘅一件事。虽然一部电视机唔系话好贵,但系亦唔系大多数人能够买得起。

其实我哋屋企好穷下嘅咋,但系每个人都好勤力揾钱。因为我哋都可以讲系好有骨气嘅人,唔想畀人睇唔起,人哋有啲乜嘢,我哋都希望有。所以,大家都好努力去做嘢、赚钱。呢部电视机,系我哋几兄弟姊妹夹钱买嘅。

我哋一共五兄弟姊妹,我有两个大佬,一个细妹,一个细佬。「文革」嘅时候,一般一个家庭可留一个人喺城嘅,噉我大佬就留低。我同我二哥都经过下乡,我系1975年去农村,后尾1977广州市缝纫机厂招工返嚟嘅。以前系劳动局畀名额,畀咗边间厂就边间厂去找人。我当时知道嗰批可以回城嘅时候,我系谂住让我哥哥返嚟先嘅,因为我系女仔,又仲细个,谂住以后仲有机会,不如畀我哥哥返嚟先啦。我落户嗰个户主个大女,就喺知情办度做嘢嘅,佢就叫我返去。因为县知情办同市劳动局有沟通,佢知道一啲消息,话下一批要招男嘅,招公安,就叫我返去先,公安嗰阵时应该唔招女仔嘅,所以呢一批可以返就返先嘞。然之后,我话噉好啦,就返咗嚟广州缝纫机厂。我走咗之后半年,真系过去招公安,所以我哥哥就迟过我半年返嚟。

爸爸嗰阵时喺公路局,百零蚊一个月左近。我妈妈以前喺广钢嘅,74年开机嘅时候整亲手指,工伤退休,之后就冇做嘢,照顾我哋几兄弟姊妹。妈妈个岗位就由细妹嚟顶嘞。屋企收入其实唔系好高,变咗我哋几兄弟姊妹就好努力去揾钱返嚟照顾呢头家噉啰。

喺人哋眼里面,我哋全家人都喺广州有份工,全部都系「阿爷工」,生活比较安定。家庭条件,人哋睇落属于比较好。电视机、音响(半导体收音机)呢啲嘢都有。但系,自己嘅嘢自己清楚,呢啲嘢系我哋辛辛苦苦去争取口架。好似我噉,三年学徒期,啱啱开始嘅工资系12蚊、第二年系24蚊,之后返嚟广州,第一年系升到36,做咗几个月之后,转正就计件嘞。计件,多劳多得,做咗嘢就有钱,噉你咪要自己去搏啰。计件嘅话,嗰阵时后生女,有气有力梗系做多啲口架嘞,所以我哋嗰时好勤力去揾钱,开三班,十九岁都未够,咁细个就开三班做工人嘞。三班轮换制,日班同中班都系8个钟头,夜班就6个钟,好辛苦下嘅。不过嗰时成日会谂屋企,想屋企过得好啲,我又系大女,嫁人唔使几多钱,所以我系谂住先揾钱帮头家,要帮我两个哥哥成家。几兄弟姊妹夹份买电视机,整得屋企「试试正正」。以前啲人相睇啊咩嘢,都要嚟屋企睇过,觉得唔错先有下文,先至讲结婚口架。噉我哋屋企有部电视机嘞,人哋望落整整齐齐,屋企人工作又稳定,噉先话唔错啊。嗰阵时屋企冇钱乜滞,我就要储钱资助我哥哥。至于自己啲嫁妆,自己再储过啰。

嗰个年代部电视机系好紧要,门面嚟嘅。一步一步嘅努力,我哋都系为咗屋企人嘅人生顺利一啲,生活舒服一啲。唔可以话「三大件」净系生活水平嘅象征,佢亦都体现普通人踏踏实实通过勤力劳动嚟过日子嘅辛苦同实在。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711210247.asp

我哋以前住喺白鹤洞,单位宿舍嚟嘅,四层,成栋楼好多间,嗰阵时好旧,呢栋楼依家喺度。呢张相系我哋屋企里面嚟,台(X,部)电视机望落就好扬眼嘞。有一块胶黏表面,起过滤辐射作用嘅。1978年左右呢个时候,有电视机嘅人系唔多ロ架。依家望落去好旧、好老土,当其时系好新鲜嘅一件事。虽然一部电视机唔系话好贵,但系亦唔系大多数人能够买得起。[电视机系一部部嘅,唔系一台台嘅!]

其实我哋屋企好穷下咋,但系每个人都好勤力揾钱。因为我哋都可以讲系好有骨气嘅人,唔想畀人睇唔起,人哋有啲乜嘢,我哋都希望有。所以,大家都好努力去做嘢、赚钱。呢部电视机,系我哋几兄弟姊妹夹钱买嘅。

我哋一共五兄弟姊妹,我有两个大佬,一个细妹,一个细佬。「文革」嘅时候,一般一个家庭可留一个人喺城嘅,噉我大佬就留低。我同我二哥都经过下乡,我系1975年去农村,后尾1977广州市缝纫机厂招工返嚟嘅。以前系劳动局畀名额,畀咗边间厂就边间厂去人。我当时知道嗰批可以回城嘅时候,我系谂住让我哥哥返嚟先嘅,因为我系女仔,又细个,谂住以后有机会,不如畀我哥哥返嚟先啦。我落户嗰个户主个大女,就喺知办度做嘢嘅,佢就叫我返去。因为县知办同市劳动局有沟通,佢知道一啲消息,话下一批要招男嘅,招公安,就叫我返去先,公安嗰阵时应该唔招女仔嘅,所以呢一批可以返就返先嘞。然之后,我话噉好啦,就返咗嚟广州缝纫机厂。我走咗之后半年,真系过去招公安,所以我哥哥就迟过我半年返嚟。

爸爸嗰阵时喺公路局,百零蚊一个月左近。我妈妈以前喺广钢嘅,74年开机嘅时候整亲手指,工伤退休,之后就冇做嘢,照顾我哋几兄弟姊妹。妈妈个岗位就由细妹嚟顶嘞。屋企收入其实唔系好高,变咗我哋几兄弟姊妹就好努力去揾钱返嚟照顾呢头家噉啰。

喺人哋眼里面,我哋全家人都喺广州有份工,全部都系「阿爷工」,生活比较安定。家庭条件,人哋睇落属于比较好。电视机、音响(半导体收音机)呢啲嘢都有。但系,自己嘅嘢自己清楚,呢啲嘢系我哋辛辛苦苦去争取ロ架。好似我噉,三年学徒期,啱啱开始嘅工资系12、第二年系24,之后返嚟广州,第一年系升到36,做咗几个月之后,转正就计件嘞。计件,多劳多得,做咗嘢就有钱,噉你咪要自己去搏啰。计件嘅话,嗰阵时后生女,有气有力梗系做多啲ロ架嘞,所以我哋嗰时好勤力去揾钱,开三班,十九岁都未够,咁细个就开三班做工人嘞。三班轮换制,日班同中班都系8个钟头,夜班就6个钟,好辛苦下嘅。不过嗰时成日会谂屋企,想屋企过得好啲,我又系大女,嫁人唔使几多钱,所以我系谂住先揾钱帮头家,要帮我两个哥哥成家。几兄弟姊妹夹份买电视机,整得屋企「四四正正」。以前啲人相睇啊咩嘢,都要嚟屋企睇过,觉得唔错先有下文,先至讲结婚ロ架。噉我哋屋企有部电视机嘞,人哋望落整整齐齐,屋企人工作又稳定,噉先话唔错啊。嗰阵时屋企冇钱乜滞,我就要储钱资助我哥哥。至于自己啲嫁妆,自己再储过啰。

嗰个年代部电视机系好紧要,门面嚟嘅。一步一步嘅努力,我哋都系为咗屋企人嘅人生顺利一啲,生活舒服一啲。唔可以话「三大件」净系生活水平嘅象征,佢亦都体现普通人踏踏实实通过勤力劳动嚟过日子嘅辛苦同实在。

有样学样

例汤正  

□ 老饼专栏  

今日汤料:话说广州的毛猪货源再次紧张,导致市面已稳定3月有余的猪肉零售价再次攀升1元/斤,与今年出现的猪肉最高价持平。对于广州毛猪货源减少,有一种说法是,外地猪运来广州无利可图;另一种说法则是,全国猪源正在继续减少。  

新闻背景:《南方都市报》2007年11月20日A35版《毛猪货源减半 肉价又涨》  

今日啲猪肉又贵咗嘞!听讲系因为生猪产量减少,货源紧缺。  

噉落去唔系路口架啵!一定要谂办法促进猪嘅繁育,引起社会对猪嘅关注,再争取财政拨款……  

OK,我PS咗一张华南猪照。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711210251.asp

今日啲猪肉又贵咗嘞!听讲系因为生猪产量减少,货源紧缺。  

噉落去唔系路ロ架!一定要谂办法促进猪嘅繁育,引起社会对猪嘅关注,再争取财政拨款……  

OK,我PS咗一张华南猪照。

7·13 乐不知肉 

栋笃论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子在齐闻韶,三月不知肉味,曰:「不图为乐之至于斯也。」

【译文】孔子喺齐国听到咗韶乐,连续三个月食肉都唔知咩味。佢话:「估唔到音乐竟然有咁大嘅魅力。」

【栋笃】话说三国时候,司马昭灭蜀,将后主刘禅(阿斗)同埋一班大臣捉咗去洛阳。喺一次宴会之中,司马昭叫啲蜀人演奏蜀乐,蜀国嘅官员听完都喺度喊,惟有阿斗一样咁开心。司马昭就问佢:「颇思蜀否?」你系咪好怀念自己嘅国家啊?阿斗就嘻嘻哈哈噉话:「此间乐,不思蜀。」呢度好开心啊,我点会怀念自己嘅国家呢?

呢个,就系成语「乐不思蜀」嘅来源。呢个成语,用嚟形容嗰啲乐而忘返或乐而忘本、冇故国故土嘅感情嘅人,系最啱不过喇。

孔Sir去齐国,系因为鲁国内乱,鲁昭公着草去到齐国,佢唔愿意留喺国内同啲「乱臣贼子」喺埋一齐,所以就跟埋去。当然喇,春秋时期,表面上嚟讲,天下仲系周天子嘅天下,诸侯国同诸侯国之间,「国家」嘅观念,同三国时期系唔一样嘅,同时,鲁昭公亦都唔系畀齐国捉咗去,而系自己投奔过去嘅。但系,话之边种情况,跟埋自己嘅国君走佬去到人哋嘅国家,讲句唔好听嘅说话,都系同丧家之犬差唔多口架。就喺呢种情况底下,孔Sir喺齐国听到美妙嘅韶乐,竟然「乐不知肉」喇。既然连肉都唔知咩味,噉佢记唔记得鲁国仲喺内乱之中呢?

韶乐,相传系舜帝时候嘅乐曲。喺《论语》中,孔Sir仲有一次提到韶乐(八佾第三),佢用咗「尽善尽美」嚟形容。《史记》入边讲到呢件事,喺「三月」之前仲有「学之」两个字,即系话,孔Sir喺齐国唔单止听,仲学咗三个月,喺呢段期间,佢全身心投入,完全畀音乐嘅美妙吸引住,食肉都唔知咩味。

攞孔Sir同阿斗进行类比,可能好多人会好嬲。系,我亦都知,喺孔Sir心目中,乐同礼,一样咁重要,而且,音乐喺陶冶性情、提高人嘅素质方面,发挥嘅作用更加大,佢嘅好学精神,亦都系冇得顶口架,噉样佢嘅「乐不知肉」先至会传为美谈吖嘛。但系,如果我话阿斗亦都系畀音乐嘅魅力感动,仲用咗历史发展嘅眼光嚟睇魏灭蜀嘅问题,认为「分久必合」系一种历史规律,「丧国之痛」只系「小我」,「天下一统」先至系「大我」,所以佢先至会「乐不思蜀」,噉你同唔同意呢?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711210248.asp

【原文】子在齐闻韶,三月不知肉味,曰:「不图为乐之至于斯也。」

【译文】孔子喺齐国听到咗韶乐,连续三个月食肉都唔知咩味。佢话:「估唔到音乐竟然有咁大嘅魅力。」

【栋笃】话说三国时候,司马昭灭蜀,将后主刘禅(阿斗)同埋一班大臣捉咗去洛阳。喺一次宴会之中,司马昭叫啲蜀人演奏蜀乐,蜀国嘅官员听完都喺度喊,惟有阿斗一样咁开心。司马昭就问佢:「颇思蜀否?」你系咪好怀念自己嘅国家啊?阿斗就嘻嘻哈哈噉话:「此间乐,不思蜀。」呢度好开心啊,我点会怀念自己嘅国家呢?

呢个,就系成语「乐不思蜀」嘅来源。呢个成语,用嚟形容嗰啲乐而忘返或乐而忘本、冇故国故土嘅感情嘅人,系最啱不过喇。

孔Sir去齐国,系因为鲁国内乱,鲁昭公着草去到齐国,佢唔愿意留喺国内同啲「乱臣贼子」喺埋一齐,所以就跟埋去。当然喇,春秋时期,表面上嚟讲,天下系周天子嘅天下,诸侯国同诸侯国之间,「国家」嘅观念,同三国时期系唔一样嘅,同时,鲁昭公亦都唔系畀齐国捉咗去,而系自己投奔过去嘅。但系,话之边种情况,跟埋自己嘅国君走佬去到人哋嘅国家,讲句唔好听嘅说话,都系同丧家之犬差唔多ロ架。就喺呢种情况底下,孔Sir喺齐国听到美妙嘅韶乐,竟然「乐不知肉」喇。既然连肉都唔知咩味,噉佢记唔记得鲁国喺内乱之中呢?

韶乐,相传系舜帝时候嘅乐曲。喺《论语》中,孔Sir有一次提到韶乐(八佾第三),佢用咗「尽善尽美」嚟形容。《史记》入边讲到呢件事,喺「三月」之前有「学之」两个字,即系话,孔Sir喺齐国唔单止听,学咗三个月,喺呢段期间,佢全身心投入,完全畀音乐嘅美妙吸引住,食肉都唔知咩味。

攞孔Sir同阿斗进行类比,可能好多人会好嬲。系,我亦都知,喺孔Sir心目中,乐同礼,一样咁重要,而且,音乐喺陶冶性情、提高人嘅素质方面,发挥嘅作用更加大,佢嘅好学精神,亦都系冇得顶ロ架,噉样佢嘅「乐不知肉」先至会传为美谈吖嘛。但系,如果我话阿斗亦都系畀音乐嘅魅力感动,用咗历史发展嘅眼光嚟睇魏灭蜀嘅问题,认为「分久必合」系一种历史规律,「丧国之痛」只系「小我」,「天下一统」先至系「大我」,所以佢先至会「乐不思蜀」,噉你同唔同意呢?

广州播客第187期

同声同气  

□阿展专栏  

1.野生水鱼同饲养水鱼差价好大,明码实价就冇问题,如果有人混水摸鱼,咁就好易畀人「揿水鱼」。(野生水鱼同饲养水鱼差价很大,明码实价就没问题,如果有人混水摸鱼,就很容易受骗。)

——《活在广州》节目介绍如何辨别野生水鱼与饲养水鱼,欣姐这样提醒大家。

2.甲:几大都要食多餐烧鹅先走啦。(无论如何都要多吃一餐烧鹅再走。)

乙:加拿大冇烧鹅食咩?(加拿大没有烧鹅吃吗?)

甲:有就有,不过最弊嗰啲烧鹅就系屎塔煲粥——唔同咗味道呢。(有就有,不过就是味道已不同了。)

——江南大道一酒楼,一班食客在高谈阔论。

3.游客:请问北京路怎么走?

街坊:呢度咪系北京路囉!(这里就是北京路了。)

——北京路步行街,一个游客用普通话向一个街坊问路,街坊用广州话回答。对普通话,许多老一辈广州人会听不会说。

4.呢次真系老猫烧须嘞,一时睇漏眼,畀你执只死鸡添。(这回真是阴沟里翻船,一时看漏眼,让你捡了个大便宜。)

——小区休闲区,一个下棋的街坊一招不慎,丢失一子,懊悔不已。

5.迟啲(过段时间)北风起,寒流到,我包你想见只流浪狗都难。」

——有人抱怨现在周街都是恶狗,遍地都是狗屎,一个街坊对他这样说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711210249.asp

1.野生水鱼同饲养水鱼差价好大,明码实价就冇问题,如果有人混水摸鱼,就好易畀人「揿水鱼」。(野生水鱼同饲养水鱼差价很大,明码实价就没问题,如果有人混水摸鱼,就很容易受骗。)

——《活在广州》节目介绍如何辨别野生水鱼与饲养水鱼,欣姐这样提醒大家。

2.甲:几大都要食多餐烧鹅先走啦。(无论如何都要多吃一餐烧鹅再走。)

乙:加拿大冇烧鹅食咩?(加拿大没有烧鹅吃吗?)

甲:有就有,不过最弊嗰啲烧鹅就系屎塔煲粥——唔同咗味道呢。(有就有,不过就是味道已不同了。)

——江南大道一酒楼,一班食客在高谈阔论。

3.游客:请问北京路怎么走?

街坊:呢度咪系北京路!(这里就是北京路了。)

——北京路步行街,一个游客用普通话向一个街坊问路,街坊用广州话回答。对普通话,许多老一辈广州人会听不会说。

4.呢次真系老猫烧须嘞,一时睇漏眼,畀你执只死鸡添。(这回真是阴沟里翻船,一时看漏眼,让你捡了个大便宜。)

——小区休闲区,一个下棋的街坊一招不慎,丢失一子,懊悔不已。

5.迟啲(过段时间)北风起,寒流到,我包你想见只流浪狗都难。」

——有人抱怨现在周街都是恶狗,遍地都是狗屎,一个街坊对他这样说。

孔乙己(选段1) 

经典粤读  

□余OK  

原文:

鲁镇的酒店的格局,是和别处不同的:都是当街一个曲尺形的大柜台,柜里面预备着热水,可以随时温酒。做工的人,傍午傍晚散了工,每每花四文铜钱,买一碗酒,——这是二十多年前的事,现在每碗要涨到十文——靠柜外站着,热热的喝了休息;倘肯多花一文,便可以买一碟盐煮笋,或者茴香豆,做下酒物了,如果出到十几文,那就能买一样荤菜,但这些顾客,多是短衣帮,大抵没有这样阔绰。只有穿长衫的,才踱进店面隔壁的房子里,要酒要菜,慢慢地坐喝。

粤读:

鲁镇啲酒店嘅style,同其它地方唔一样:都系当街当巷摆个曲尺形嘅大柜台,柜入面趸定啲滚水,可以随时「庆」酒。啲打工仔,晏昼挨晚(maan1音)收咗工,周不时畀四文铜钱,买返碗酒——呢个系廿几年前嘅事咯,家阵经已升到十文一碗——凭(bang 6音)住个柜企喺处,热辣辣噉饮落肚然之后唞返吓;若果肯多畀一文,就可以买碟盐煮笋,或者茴香豆,爱嚟送酒嘞,若果出到成十几文,噉就可以买样杂吃嘞,但系呢处啲人客,多数系短衫帮,睇怕都冇咁疏爽?嘞。净系得着长衫嗰啲,先会靸入店面隔篱间VIP房,嗌酒嗌餸,姿悠淡定噉叹酒。

点评:

凭(bang 1)、靸(taat 1)等有地道口语发音嘅字;「周不时」、「挨晚(maan 1)」、「疏爽」、「姿悠淡定」等旧式粤语词汇,正渐渐消失,译者故意使用呢啲字词,意在使读者重新认识传统粤语。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200711210250.asp

原文:

鲁镇的酒店的格局,是和别处不同的:都是当街一个曲尺形的大柜台,柜里面预备着热水,可以随时温酒。做工的人,傍午傍晚散了工,每每花四文铜钱,买一碗酒,——这是二十多年前的事,现在每碗要涨到十文——靠柜外站着,热热的喝了休息;倘肯多花一文,便可以买一碟盐煮笋,或者茴香豆,做下酒物了,如果出到十几文,那就能买一样荤菜,但这些顾客,多是短衣帮,大抵没有这样阔绰。只有穿长衫的,才踱进店面隔壁的房子里,要酒要菜,慢慢地坐喝。

粤读:

鲁镇啲酒店嘅style,同其它地方唔一样:都系当街当巷摆个曲尺形嘅大柜台,柜入面趸定啲滚水,可以随时「庆」酒。啲打工仔,晏昼挨晚(maan1音)收咗工,周不时畀四文铜钱,买返碗酒——呢个系廿几年前嘅事咯,家阵经已升到十文一碗——凭(bang 6音)住个柜企喺处,热辣辣噉饮落肚然之后唞返吓;若果肯多畀一文,就可以买碟盐煮笋,或者茴香豆,爱嚟送酒嘞,若果出到成十几文,噉就可以买样杂吃嘞,但系呢处啲人客,多数系短衫帮,睇怕都冇咁疏爽ロ架嘞。净系得着长衫嗰啲,先会靸入店面隔篱间VIP房,嗌酒嗌餸,姿悠淡定噉叹酒。[将「荤菜」译成「杂吃」唔系咁好,望再修改,以臻善美。]

点评:

凭(bang 1)、靸(taat 1)等有地道口语发音嘅字;「周不时」、「挨晚(maan 1)」、「疏爽」、「姿悠淡定」等旧式粤语词汇,正渐渐消失,译者故意使用呢啲字词,意在使读者重新认识传统粤语。

唔明呢句

「依家望落去好旧、好老土,当其时系好新鲜嘅一件事」

你系唔系唔明「当其时」?

「当其时」就即系「当时」。

點解」zung6一定要寫重,唔寫仲呢?
如果我想講"仲要"但係寫"重要"會唔會好亂呢?

点解系「重要」,而唔系「仲要」,你可以睇返《最紧要正字》。

另外你亦都可以去初级或者高级书院揾下答案。