QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3587|回復: 4

[問音問字] 你唔好係度gi4gi1gat6gat6呀吓!(俗語)

睇到有人問個趷字,我就諗到呢句.gi4gi1gat6gat6點寫呢?gi4gi1應該係譏譏,gat6gat6就真係諗唔到了[l?]
gat6字而家可以抽出嚟用,表示人地講啲野講到你都唔知點答佢好,及或者好煩,搏命打斷你想講嘅野,搞到你講極都講唔完.有啲似台灣嘅"嗆聲"
仲有一句同講野有關嘅,就係捉棋時用嚟鬧人嘅:旁觀者不得ji(n)1 ngaa4 sung1 hong6,小弟推測係:?牙鬆項
ji1牙,應該係?起paang4牙嘅ji1.利用露齒口擘擘嘅生動描寫,帶出"你唔好係度gi4gi1gat6gat6呀吓!"嘅深意!

仲有一句就係aa3 zi1 aa3 zo1,你唔好係度啊 zi1 啊 zo1呀吓!
總結求字:gi4,gat6,ji1,paang4, zi1,zo1

可能系」齮齕 」(gi gat)

齮齮齕齕,成世搵笨7

有人話係譏詰

原帖由 ???? 於 2007-11-22 14:14 發表 可能系」齮齕 」(gi gat) 齮齮齕齕,成世搵笨7

呢啲就係所謂「正字」嘅難言之痛喇!寫得噉艱澀生辟,有鬼人識睇咩!

不而通俗簡單啲好過喇: gi gi gat gat ; aa zi aa zo

用純拉丁化粵文(拼音化粵文)嚟表達,乾脆俐落。

冇錯嘞,識講就識睇、識寫,又唔使驚寫錯或者睇錯,而且乜嘢電子產品都用得。

gigigatgat

aaziaazo

知音識字,幾好啊。