QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4484|回復: 9

豆豆心水 Video - (轉貼) - 太陽花 陳百強

http://www.youtube.com/watch?v=jyMcLm1BM7E

太陽花 (1981年 失業生主題曲)
作詞:鄭國江 作曲:陳百強 編曲:趙文海

她的一張小粉臉
竟可使我意志堅
看見她
使我再不敢隨便叫苦或怨天
她的一張小粉臉
照澈我心
叫我能共現實作戰
望著那地平線
重獲信心 她感染
願帶著歡笑
來為你寫詩一篇
想將新詩高歌一遍
將它標記這一天
歌聲快樂熱情為你添
願摘太陽花 來為你編織冠冕
用快樂歡笑 來做我新的起點
新的歌聲沙灘響遍
斜陽如醉
暖暖紅日就像你的臉

記得初初鍾意聽Danny嘅時候,就好喜歡呢首《太陽花》,當時Danny仲比較年輕,好有年少時puppy love嘅感覺。

我覺得豆豆好適合演繹呢首歌,唔知有冇錄過呢?

DANNY仔呢首歌,可谓耳熟能详。其旋律轻快,歌词亦都好有青春活力感,确实好少年FEEL。相信豆豆演绎呢类风格嘅歌,就一定甚为适合。
           DANNY仔  的《太陽花》就好好听,          但 《失業生》电影就麻麻!!

好多謝你們也喜歡這首歌,

lhk, samkong,

我確是很想唱這首歌, 但找不到伴奏哦....

确实好听,谢谢推荐。

《失業生》嘅劇情好一般,Danny啲演技亦不敢恭維。但呢齣戲幾乎三分一時間都係播Danny啲歌,等於一隻資料MTV,鍾意Danny嘅人一定唔可以錯過。印象中入面有三隻佢嘅歌,《太陽花》《有了你》,重有一首唔記得咗。

Danny唱鄭國江啲清純情歌,係所有歌手之中最適合嘅。

多謝!
"太陽花",好鐘意0既一首歌.