QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4591|回復: 7

[粵語拼音] Learn Cantonese 學廣東話 (英文网站)

这个网站使用音标表示粤语发音的方法十分值得提倡。

http://www.cantonese.ca/

Learn Cantonese 學廣東話

This site offers information for learning colloquial Cantonese (Yue Chinese) as it is spoken by today's youth in Hong Kong and in overseas communities such as Canada, the United States and Australia.

這網站提供學習廣東話(粵語)的資料,以現代香港年青一輩及海外華僑所用的日常會話為基礎。

About the author

This site is developed and maintained by Sonja Elen Kisa with the help and consultation of James W., Waishing Lau (劉偉成), Vincent Chang, Kelly Chan (陳家濂) and Joann Ngaw (饒汶). Thank you!

暴羊一嚟就帮人卖广告呀?有冇搞错?!

歡迎暴羊兄,

呢個網站一早有人推薦過啦:

http://bbs.cantonese.asia/viewth ... &extra=page%3D1

原帖由 卢总 於 2007-11-18 22:20 發表 暴羊一嚟就帮人卖广告呀?有冇搞错?!

卢总,你个「时事光明顶」要人发20个贴先畀入去睇,我唔吹下水点够数架?

原帖由 walkman2k 於 2007-11-18 22:40 發表 歡迎暴羊兄, 呢個網站一早有人推薦過啦: http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=6227&extra=page%3D1

多谢walkman2k兄台提醒,最近几日未见Klara蒲头。

原帖由 feisty_goat 於 2007-11-19 12:03 PM 發表   卢总,你个「时事光明顶」要人发20个贴先畀入去睇,我唔吹下水点够数架?
「时事光明顶」乃本会至神圣不可侵犯嘅地方,为免啲鼠辈狗偷、粤奸盲毛、屑小之人走嚟搞乱档,因此好有必要设置一定嘅屏障,以免生枝节吖嘛!

原帖由 卢总 於 2007-11-19 13:29 發表 「时事光明顶」乃本会至神圣不可侵犯嘅地方,为免啲鼠辈狗偷、粤奸盲毛、屑小之人走嚟搞乱档,因此好有必要设置一定嘅屏障,以免生枝节吖嘛!

粤协论坛唔畀匿名发言,负责打理网站的各位版主态度认真负责,令粤协论坛的言论气氛比大洋论坛理性干净好多,呢点实在好,非常好!!!

理解卢老板的初衷,不过也希望唔会挡住一些猛人来访,某些人事务十分繁忙看法也有见地可惜上网吹水时间唔会多更咪话去其他版面发30个口水帖。

放开论坛自有好处,不过要劳驾责任版主多花心机搞搞卫生。

卢老板,辛苦晒。