QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4858|回復: 19

[問音問字] 好多字搞唔清..可唔可以指教下我??

唔該,我想請問下呢...

個"仲"字同"重"字...

即係.... "我『仲』未得啊" 定係「我『重』未得啊」..呢??

and..

個『嗰』字又可唔可以用『果』字代替呢??

and..

畀or畁, 俾, 比較.

點解個『畀』字 又有個穿頭嘅?噉係米唔穿頭嗰個先啱??

我淨係知...『畀』係give..『俾』係let...

噉 『比』呢?平時唔可以用『比』嚟代替??

『比』係米淨係可以用嚟解『比較』嘅意思??

and...

個『咯』&『囖』

我成日都懷疑個『咯』字究竟啱唔啱。

and...

『噶』『嘎』『O架』

通常我都用『O架』,

有時都會用『噶』. 其實..『噶』有無錯??

我見有啲人用『嘎』...我覺得係錯嘅..但係又唔sure...

and..

【返學,返工,我返嚟喇】呢啲係米一定要『返』唔可以『翻』

and...

『啲』 又可唔可以用英文『D』嚟代替呢??

and..

『喇』.

『O勒』(唔識打..請原諒...)呢個『O勒』係米發『了』音??

and...

『啊』 『亞』 『吖』

特別係『吖』....究竟啱唔啱O架?

例如.....『我跌咗啲嘢啊..』可唔可以『亞』or『吖』..?

『阿媽』...   又可唔可以『亞』or『吖』..?

and...

『依家』or『而家』...??

『依個』or『呢個』準確嚟講係點寫??

and...

『聽日』、『琴日』、『尋日』???啱唔啱O架??

and..

『冇』『無』??有乜分別?咩嘢時候用邊個??

and..

『呱』or『啩』或者係其他??

and..

『下』『嚇』??? 咁『吓』係米純粹簡體?同『嚇』?

and...

廣州話寫唔寫呢個『喔』O架??我寫呢個『喎』又啱唔啱?重有個『嚄』呢???

好多語氣詞我依傢真係分唔清啊,好驚俾人撈化咗我啊...

『唉』..???!!!

我真係好慚愧啊....我係一個土生土長80年代嘅廣州人.

但係竟然有咁多問題....

平時..自問..我因爲講得一口流利而標準嘅廣州話而驕傲..

但係嚟到呢度..突然間覺得自己真係有好多不足啊..

哇,果然系「问题少女」啊!不过好学同肯问系好事!

由于时间关系,答住你几个问题先,其余请你去主页或者翻睇啲旧帖揾答案。

系「我『重』未得啊」。

个『嗰』字唔可以用『果』字代替。

关于「畀」同「俾」嘅分别,请睇:

http://general-lo.blogcn.com/diary,2223752.shtml

「畁」就第日再同你研究,唔可以用『比』嚟代替。

『咯』、『囖』、『噶』、『嘎』、『O架』等字将来会有专题讨论。

【返學,返工,我返嚟喇】呢啲一定要『返』,唔可以『翻』。

『啲』最好唔好用英文『D』嚟代替。

『喇』字,你跟住「喇叭」呢个词读就知点读。

『O勒』字应该系「嘞」,拼音系「LE」,发音同「勒」近似,绝对唔系『了』音!

『啊』 『亞』 『吖』将来都会有专题讨论。

『吖』字发第一声,即系「丫」。

『我跌咗啲嘢啊..』唔可以用『亞』or『吖』。

『阿媽』有人认为可以用『亞』,但唔可以用『吖』。

『而家』系最正确嘅:因为系而今+家下。

一般写『呢個』。

一般系『聽日』、『尋日』。

『下』『吓』『嚇』???呢个要详谈。

寫呢個『喎』当然系啱啦!

多啲上嚟,就唔使好驚人撈化咗你啦!

所谓近朱者赤吖嘛!

学然后知不足系好事,毋需要自惭形秽,或者妄自菲薄!

加油!畀心机!

哇...好犀利啊...

好多謝你咁詳細嘅解析啊~~~

呵呵!油麻地啦!今日冇乜时间一下子全部帮你解晒,最好你都系睇下我畀嘅意见/建议,慢慢嚟,唔好心急!

如果你問呢個問題

「個『嗰』字又可唔可以用『果』字代替呢??」

我諗你嘅「流利而標準嘅廣州話」係乜標準了!

「嗰」到同「果」根本唔同音居然都可以混用我服得你緊要!

嗰 go 2果 gwo2

同樣我諗你應該分唔清呢啲字:角、國、過、裹.........

光、剛、缸.............

廣、州...............

妖!你引用我嘅说话做乜啊?又唔系我嘅错!下次唔该睇清楚先至好「引用」回复!
问得好!呢啲问题都系平时最常见,错得最多嘅

1.重係指"更";仲係指"次".係邊個自己決定.

2.嗰字用唔用果代替,係在乎你自己意願,無人可以控制.

而可唔可以,你可以自己从字形 意義 讀音各方面自己判斷.而且唔同地方亦有唔同.例如呢道係唔可以嘅.

3.畀可以寫做畁,而俾係"使"嘅意思,唔係我等平日講嘅畀

你問平時唔可以用比來代替...呢個係你個人意願,不過我勸你唔好.

4.咯同囖無人會話邊個啱,邊個唔啱,大家都係借音.祇要人哋明就無問題嘞.

5.噶,嘎,O架同上

6.返字我個人覺得好多時候可以通反 番 翻字,唔一定剩係可以用返

7.啲定D都係你個人意願

8.啊就實無人會話錯,亞同吖無人會話啱

9.首先你自己覺得咩叫"標準"先......"而家","呢個"都可以叫"標準"咖喇.

10.聽日、琴日、尋日無人會話錯.

11.冇同無分別在於一個係雅字,一個係俗字

12.呱同啩無人會話邊個啱,邊個唔啱,大家都係借音.祇要人哋明就無問題.

13.

and..

『下』『嚇』??? 咁『吓』係米純粹簡體?同『嚇』?

唔知你想怎................

14.係你個人意願........喎字應該無問題.喔同嚄比較少見.

咁無主見嘅人眞係少見....

『下』『吓』『嚇』

普通話(正體字):我要嚇一下他

普通话(简化字):我要吓一下他

廣州話(正體字):我要嚇吓佢

广州话(简化字):我要吓下佢

其實「广州话(简化字)」原來版本係:「我要吓吓佢」,但係因爲「嚇」嘅簡化字係「吓」,所以寫成「我要吓吓佢」,就會出現混淆,所以就借咗普通話嘅文法,將第二個「吓」改成「下」

「阿媽」,香港有人用「亞媽」,唔可以講係錯,但係推薦用「阿媽」

呢度果然高手如雲啊..................

原帖由 huang 於 2007-11-18 14:29 發表   如果你問呢個問題   「個『嗰』字又可唔可以用『果』字代替呢??」我諗你嘅「流利而標準嘅廣州話」係乜標準了!「嗰」到同「果」根本唔同音居然都可以混用我服得你緊要!嗰 go 2果 gwo2   同樣我諗你 ...

因爲而家上網大部分人都係用「果個」..........包括我啲同學===.....and so on..

原帖由 中二仔 於 2007-11-18 18:51 發表 .

咁無主見嘅人眞係少見....

..

因爲呢個論壇啲人太professional....

令我好懷疑自己平時有無講錯囖.....

「果」係 gwo,因爲懶音關係,讀go,就變咗同「嗰」一樣,凡係用「果」嘅人都有懶音

PS:我唔算係乜高手,祇不過係咁啱識啫

原帖由 Lucciora 於 2007-11-18 20:39 發表 『下』『吓』『嚇』   普通話(正體字):我要嚇一下他普通话(简化字):我要吓一下他     廣州話(正體字):我要嚇吓佢广州话(简化字):我要吓下佢   其實「广州话(简化字)」原來版本係:「我要吓吓佢」,但係因爲「嚇 ...

「睇下」、「搵下」之類本來就大概不應用「吓」

單一個「吓」字應局限於作語氣詞用比較恰當

原帖由 月影 於 2007-11-19 00:20 發表 「睇下」、「搵下」之類本來就大概不應用「吓」單一個「吓」字應局限於作語氣詞用比較恰當

即係按書面文文法,用「下」代替「吓」?

原帖由 卢总 於 2007-11-18 14:36 發表 妖!你引用我嘅说话做乜啊?又唔系我嘅错!下次唔该睇清楚先至好「引用」回复!

小喇叭噉都搞錯!!

其實我覺得"吓"本字就係"下",平日用"下"字都無問題.

原帖由 Lucciora 於 2007-11-18 22:33 發表 「果」係 gwo,因爲懶音關係,讀go,就變咗同「嗰」一樣,凡係用「果」嘅人都有懶音   PS:我唔算係乜高手,祇不過係咁啱識啫    
其實人哋唔係有懶音,而係有"懶腦".

唔想打個"嗰"字,所以先會用"果"同"個"代替.

呢张帖要顶返上嚟,费事有人成日问。
原帖由 外外星人 於 2008-6-28 00:11 發表 呢张帖要顶返上嚟,费事有人成日问。
真係畀你吹脹........