QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4325|回復: 8

[百家爭鳴] 考試三十八

考試三十八

西關G肉佬嘅粵文原創好有意境!等我都嚟試下先!

情景:八十年代中廣州市嘅一處國營工廠職工宿舍樓裡頭

-----------------------------

亞媽:開咗學咁耐,未聽妳講過話要測驗考試嘅,仔?

蚊仔:得喇。

老竇:得咩吖,而咖功課點?快啲講!

亞媽:前兩日我先見過妳哋班住喺我哋五樓嘅雯女,佢話佢前兩日先語文測驗嚟,妳張卷呢,仔?

蚊仔:喺課室櫃筒,冇帶返嚟。

老竇:冇帶返嚟?扐書包過嚟畀老竇睇下,快啲!

老竇:唔扐吖話!......  死仔包!呢張咩嚟咖?三十八分!妳讀咩咖?讀屎片吖!食塞米!

亞媽:上課唔留心,成日顧著玩,去哨街,去瀝水妳就知碇。

蚊仔:唓!今次考得咁難,大把人唔合格喇!十幾廿分嘅不知幾多!我咪算好囉。

亞媽:死仔幹!仲喺度叻唔切!

老竇:仲敢牙斬斬!捉妳過嚟藤條炆豬肉!

蚊仔:亞嫲亞嫲亞嫲!

老嫲:細蚊仔慢慢教囉,佢可能一時心塞啫。

亞媽:妳隻匪類頭!平時百鬼厭唔突止,而咖仲學識牙尖嘴利添!

蚊仔:唓!啲亞叔讀書嗰陣仲屎過我喇!佢哋仲成日群埋群埋班人撩事鬥非添!我咪算好囉!

五叔:喂喂喂!做乜擺埋我上檯吖細路?!嗰時係文革,點同咖下吖?

亞嬸:噉又係,嗰時冚世界都唔讀書咖喇,考到三十八經已好威水!

蚊仔:咪係囉,咪係囉,考到三十八經已好威水咖喇!

老竇:我威妳個頭!

蚊仔:亞嫲亞嫲亞嫲!...... (慘叫中)!

啲错字就冇肉佬咁多,但系啲「吖」「啊」未识分。
睇的明喔
幾好下

原帖由 卢总 於 2007-11-15 21:55 發表 啲错字就冇肉佬咁多,但系啲「吖」「啊」未识分。

盧總唔好淨係執著於咬文嚼字嘅嘢,應該從文章而論~

論壇寫粵文嘅人唔少,肉佬係以情動人,盧總係以理服人,而樓主係不知所云~

多謝樓主同花仔嘅美言!睇咗你哋嘅對話,我覺得我應該出嚟講兩句。

想當初我寫《日常》之時,身邊只有一本79年產嘅《新華字典》,同埋少量喺粵協睇返嚟、問返嚟嘅資料。呢段時間可謂「盲字都唔識多隻」,不過我相信好多人都喺罵聲中成長嘅,畀人贊唔好驕傲,畀人彈亦係動力。

幾好啊~

原帖由 羊城惜花人 於 2007-12-21 10:40 PM 發表 盧總唔好淨係執著於咬文嚼字嘅嘢,應該從文章而論~ 論壇寫粵文嘅人唔少,肉佬係以情動人,盧總係以理服人,而樓主係不知所云~
寡人对你呢个「以理服人」颇为赞赏!

幸甚!幸甚啊!

哈哈  不知所云。。。