QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6028|回復: 21

[媒體錯字] 2007年11月14号《南方都市报》

情系「羡园」,寻根护祖

广州旧影  

□冯璐赟专栏  

照片提供、口述:李浩元(前)

拍摄时间:1952年

拍摄地点:广州东山竹丝岗「羡园」

呢张相,系先嗰排我表哥喺美国返嚟嘅时候带返嚟嘅,佢一直都放喺身边。嗰时我仲好细,三四岁左右。表哥嗰阵喺度生活过,而「羡园」亦系外公起嘅,我哋对呢度都有一种情结。

「羡园」,系我外公喺美国开洗衣馆,赚到啲钱返嚟起嘅。外公叫赵广羡,「羡园」就系用佢个名嚟命名嘅。起好冇几耐之后,都冇享受几年就抗战嘞,之后人就走晒,啲日本仔喺呢个地方养马,一楼呢度原来就系踹到笠晒嘅,上面住人。后尾日本仔走嘅时候,啲贼仔将啲嘢全部整烂晒。依家就睇唔到嘞,我哋后尾先重新整过。所以嗰阵时,啲日本仔嚟嘅时候好厉害,所有啲洋楼全部占晒口架。

后来土改扩大化嘅时候,好多华侨同埋侨房都受过一定嘅冲击。所以1949年以后,呢啲屋畀国家或者畀铁路同其他单位占用咗,后来就有好多华侨攞唔返自己间屋嘅情况。喺均益路嗰边都好多侨房嘅,嗰边啲侨房仲有一啲官僚背景,当时好多人惊惊哋就走咗去台湾,或者出咗国,佢哋啲屋就畀国家收咗。亦都有一部分属于不明资产,有啲畀国家收咗,有啲就好滑稽,畀单位占用,之后就变咗系单位嘅嘞。我哋学校有个老师,佢嘅亲戚就喺均益路有两间屋,依家搞咗好耐都攞唔返嘞。新旧政权嘅交替好多嘢好乱,我哋如果唔系有张屋契,可能都攞唔返嘞。

「文革」嘅时候,我哋都返咗乡下住咗一轮,呢间屋就畀房管局代管咗。之后我1968年就下乡,喺农场做过工人,做咗几年老师,1977年恢复高考,我先考咗返嚟广州师院(即现广州大学)度读书。「文革」结束之后我哋返番嚟「羡园」,攞返使用权,但系我哋都系得二楼可以住,因为下边畀其他人住晒,呢啲人一直到上世纪90年代先至陆陆续续搬走晒,啲人有得赖就赖住唔走。嗰时有一啲开发商想征用我哋呢度,啲人就更加谂住话可以分间屋或者攞啲拆迁费噉。后尾冇整到我哋呢度,政策慢慢稳定番,呢间屋先至完全归返我哋所有。以前呢度周围都系农田嚟口架嘛,我哋系最高嘅嘞,依家,周围起晒楼,变咗我哋系「井底」嘞。呢啲屋都系「文革」后先起嘅,以前就得我哋呢度同后面两间侨房。90年代都有啲楼起晒过嚟我哋呢度,个上盖超咗我哋个花园呢度。如估按照依家嘅《物权法》就系违反嘅嘞,征用只不过系利用一啲名义,区政府起宿舍之嘛。不过我哋依家都冇办法嘞,因为呢啲嘢好难嘅,一般人嘅思想都系「民不与官斗」。

我哋屋企啲人大多数都系知识分子,好多人都喺国外读书,攞咗学位,依家佢哋都喺海外生活。我哋嘅上一辈,系我爸爸为咗守住呢间屋留喺广州,依家就系我一直住喺呢度。以前嚟讲,华侨第一代嘅文化水平系唔高嘅,但系华裔嘅文化水平比较好,就系因为华侨会比较注重第二、三代嘅教育嘞。不过依家我哋同啲亲戚都有啲隔阂嘞,因为佢哋都返得少。虽然话依家好多华侨都返嚟发展,但系实际上好多人都对呢边嘅政策唔了解,而且政策呢啲嘢经常变,你睇90年代都仲想搞我哋呢度,所以佢哋好多人都冇足够嘅信心返嚟。

噉当然依家慢慢好好多嘞,国家开始重视保障私人利益,颁布《物权法》,政府亦都开始保护呢种洋楼,好似文物噉唔喐得口架,新河浦嗰边都系嘞,开始有保护,规划有限制。我舅父佢好想返嚟睇下口架,「文革」时候好乱就唔敢返,依家都八十几岁嘞,返唔到嘞。后生啲嘅亲戚就都会返嚟睇下,寻根问祖吖嘛。因为依家啲政策稳定落嚟,我哋先至话有心机搞番好「羡园」,又整番个牌栋喺出面。迟啲退休有时间嘞,我仲要执一执个花园,所以啲亲戚返嚟都好开心,见番「羡园」个牌喺门口,因为「羡园」两个字,一栋楼,对于我哋嚟讲系感情、根祖。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200711140275.asp

呢张相,系先嗰我表哥喺美国返嚟嘅时候带返嚟嘅,佢一直都放喺身边。嗰时我好细,三四岁左右。表哥嗰阵喺度生活过,而「羡园」亦系外公起嘅,我哋对呢度都有一种情结。

「羡园」,系我外公喺美国开洗衣馆,赚到啲钱返嚟起嘅。外公叫赵广羡,「羡园」就系用佢个名嚟命名嘅。起好冇几耐之后,都冇享受几年就抗战嘞,之后人就走晒,啲日本仔喺呢个地方养马,一楼呢度原来就系踹到晒嘅,上面住人。后尾日本仔走嘅时候,啲贼仔将啲嘢全部整烂晒。依家就睇唔到嘞,我哋后尾先重新整过。所以嗰阵时,啲日本仔嚟嘅时候好厉害,所有啲洋楼全部占晒ロ架

后来土改扩大化嘅时候,好多华侨同埋侨房都受过一定嘅冲击。所以1949年以后,呢啲屋畀国家或者畀铁路同其他单位占用咗,后来就有好多华侨攞唔返自己间屋嘅情况。喺均益路嗰边都好多侨房嘅,嗰边啲侨房有一啲官僚背景,当时好多人惊惊哋就走咗去台湾,或者出咗国,佢哋啲屋就畀国家收咗。亦都有一部分属于不明资产,有啲畀国家收咗,有啲就好滑稽,畀单位占用,之后就变咗系单位嘅嘞。我哋学校有个老师,佢嘅亲戚就喺均益路有两间屋,依家搞咗好耐都攞唔返嘞。新旧政权嘅交替好多嘢好乱,我哋如果唔系有张屋契,可能都攞唔返嘞。

「文革」嘅时候,我哋都返咗乡下住咗一轮,呢间屋就畀房管局代管咗。之后我1968年就下乡,喺农场做过工人,做咗几年老师,1977年恢复高考,我先考咗返嚟广州师院(即现广州大学)度读书。「文革」结束之后我哋返番嚟「羡园」,攞返使用权,但系我哋都系得二楼可以住,因为下边畀其他人住晒,呢啲人一直到上世纪90年代先至陆陆续续搬走晒,啲人有得赖就赖住唔走。嗰时有一啲开发商想征用我哋呢度,啲人就更加谂住话可以分间屋或者攞啲拆迁费噉。后尾冇整到我哋呢度,政策慢慢稳定,呢间屋先至完全归返我哋所有。以前呢度周围都系农田嚟ロ架嘛,我哋系最高嘅嘞,依家,周围起晒楼,变咗我哋系「井底」嘞。呢啲屋都系「文革」后先起嘅,以前就得我哋呢度同后面两间侨房。90年代都有啲楼起晒过嚟我哋呢度,个上盖超咗我哋个花园呢度。如估按照依家嘅《物权法》就系违反嘅嘞,征用只不过系利用一啲名义,区政府起宿舍之嘛。不过我哋依家都冇办法嘞,因为呢啲嘢好难嘅,一般人嘅思想都系「民不与官斗」。

我哋屋企啲人大多数都系知识分子,好多人都喺国外读书,攞咗学位,依家佢哋都喺海外生活。我哋嘅上一辈,系我爸爸为咗守住呢间屋留喺广州,依家就系我一直住喺呢度。以前嚟讲,华侨第一代嘅文化水平系唔高嘅,但系华裔嘅文化水平比较好,就系因为华侨会比较注重第二、三代嘅教育嘞。不过依家我哋同啲亲戚都有啲隔阂嘞,因为佢哋都返得少。虽然话依家好多华侨都返嚟发展,但系实际上好多人都对呢边嘅政策唔了解,而且政策呢啲嘢经常变,你睇90年代都想搞我哋呢度,所以佢哋好多人都冇足够嘅信心返嚟。

噉当然依家慢慢好好多嘞,国家开始重视保障私人利益,颁布《物权法》,政府亦都开始保护呢种洋楼,好似文物噉唔喐得ロ架,新河浦嗰边都系嘞,开始有保护,规划有限制。我舅父佢好想返嚟睇下ロ架,「文革」时候好乱就唔敢返,依家都八十几岁嘞,返唔到嘞。后生啲嘅亲戚就都会返嚟睇下,寻根问祖吖嘛。因为依家啲政策稳定落嚟,我哋先至话有心机搞好「羡园」,又整个牌喺出面。迟啲退休有时间嘞,我要执一执个花园,所以啲亲戚返嚟都好开心,见「羡园」个牌喺门口,因为「羡园」两个字,一栋楼,对于我哋嚟讲系感情、根祖。

陋室铭(刘禹锡)

经典粤读  

□Ungoo Chan  

原文

山不在高,有仙则名。水不在深,有龙则灵。斯是陋室,惟吾德馨。苔痕上阶绿,草色入帘青。谈笑有鸿儒,往来无白丁。可以调素琴,阅金经。无丝竹之乱耳,无案牍之劳形。南阳诸葛庐,西蜀子云亭。孔子云:「何陋之有?」

粤版

山唔使高,有咗仙就响朵。水唔使深,有咗龙就升值。虽则呢间屋屈质,之我本人有料。啲青苔生晒上石级,野草绿得嚟又零舍养眼。揾亲我嘅都系High卡嘅死党,唔啱偈嗰啲粗人就咪使指意入嚟。平时可以玩下乐器,又可以读下圣经。冇晒五音不全嘅唱K声响处嘈喧巴闭,又唔使畀老世点我做嘢。南阳诸葛亮间草屋,重有西属杨雄个凉亭,又咪同我个窦半斤八两!学孔夫子话斋:「边处屈质啫!」

传说中嘅陋室往往又迫又窄,用「屈质」一词形容最合适不过;High卡,High class之半中英讲法,往来嘅「鸿儒」当然要有返咁上下高档次先得;所谓「案牍之劳形」,放到现代社会就系上司安排嘅任务。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200711140279.asp

原文

山不在高,有仙则名。水不在深,有龙则灵。斯是陋室,惟吾德馨。苔痕上阶绿,草色入帘青。谈笑有鸿儒,往来无白丁。可以调素琴,阅金经。无丝竹之乱耳,无案牍之劳形。南阳诸葛庐,西蜀子云亭。孔子云:「何陋之有?」

粤版

山唔使高,有咗仙就响朵。水唔使深,有咗龙就升值。虽则呢间屋屈质,之我本人有料。啲青苔生晒上石级,野草绿得嚟又零舍养眼。揾亲我嘅都系High卡嘅死党,唔啱偈嗰啲粗人就咪使指意入嚟。平时可以玩下乐器,又可以读下圣经。冇晒五音不全嘅唱K声响处嘈喧巴闭,又唔使畀老世点我做嘢。南阳诸葛亮间草屋,重有西杨雄个凉亭,又咪同我个窦半斤八两!学孔夫子话斋:「边处屈质啫!」

传说中嘅陋室往往又迫又窄,用「屈质」一词形容最合适不过;High卡,High class之半中英讲法,往来嘅「鸿儒」当然要有返咁上下高档次先得;所谓「案牍之劳形」,放到现代社会就系上司安排嘅任务。

广州播客第183期

同声同气  

□阿展专栏  

1.已经都跌到惯喇,死猪唔怕滚水渌啦。(已经跌惯了,反正现在是死猪不怕开水烫。)

——周一股市低开低走,股民表现出很好的心理素质,一个股民对记者这样说。

2.寻日收市手痕,买咗啲华晨纸业,睇下今日有冇反弹,执返餐餸噉啦。」(昨天收市手痒,买了些华晨纸业,看看今天有没有反弹,捡几个菜钱吧。)

——周二开市前,江南大道某证券公司大堂,一个股民对另一个股民这样说。

3.升咗少少,谂谂下都系走咗算了,总之赚埋都唔够买惊风散啦。(升咗一点点,想了一下都是抛掉算了,总之赚了都不够买惊风散。)

——一个股民在开市不久,就匆匆把正在上涨的一只股票抛掉。

4.股民讲得好听就叫百炼成钢,讲得唔好听就叫「死猪不怕开水烫」,龙头股纷纷倒下,唔惊就奇嘞,只不过系惊都冇用,不如就心定定,有钱剩,睇定啲啦!(股民讲得好听就叫百炼成钢,讲得不好听就叫「死猪不怕开水烫」,龙头股纷纷倒下,不慌就奇怪了,只不过慌也没用,不如就心定定,有钱剩,看准了再说。)

——陈SIR在《新闻日日睇》节目里这样说。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200711140276.asp

1.已经都跌到惯喇,死猪唔怕滚水渌啦。(已经跌惯了,反正现在是死猪不怕开水烫。)

——周一股市低开低走,股民表现出很好的心理素质,一个股民对记者这样说。

2.寻日收市手痕,买咗啲华晨纸业,睇下今日有冇反弹,执返餐餸噉啦。」(昨天收市手痒,买了些华晨纸业,看看今天有没有反弹,捡几个菜钱吧。)

——周二开市前,江南大道某证券公司大堂,一个股民对另一个股民这样说。

3.升咗少少,谂谂下都系走咗算,总之赚埋都唔够买惊风散啦。(升咗一点点,想了一下都是抛掉算了,总之赚了都不够买惊风散。)

——一个股民在开市不久,就匆匆把正在上涨的一只股票抛掉。

4.股民讲得好听就叫百炼成钢,讲得唔好听就叫「死猪不怕开水烫」,龙头股纷纷倒下,唔惊就奇嘞,只不过系惊都冇用,不如就心定定,有钱,睇定啲啦!(股民讲得好听就叫百炼成钢,讲得不好听就叫「死猪不怕开水烫」,龙头股纷纷倒下,不慌就奇怪了,只不过慌也没用,不如就心定定,有钱剩,看准了再说。)

——陈SIR在《新闻日日睇》节目里这样说。

悭气「基本法」

街坊话事  

□卢碧玲  

张师奶:喂,依家猪肉、食用油……乜都升,就系工资冇升。特别系煤气最离谱,128蚊罐,好恶顶噃!我想烧煤啊——悭到当揾到吖嘛。

陈师奶:噉就唔使,烧煤邋遢又污染,仲影响左邻右里添。

张师奶:噉即系冇晒符?

陈师奶:可以谂下计嘅。依家电价平,比如用电磁炉代替煤气炉啰,佢煲汤、炒菜、打边炉乜都得口架!

张师奶:噉冲凉呢?

陈师奶:你嘅热水器用咗几耐吖?

张师奶:都七八年嘞。

陈师奶:噉都老化得差唔多口架嘞,干脆换番个电热水炉啦。仲有啊,就算用电都要识悭先得口架。

张师奶:仲有得悭?

陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲拿去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益口架。仲有啊……

张师奶:仲有?

陈师奶:譬如话你部饮水机,一个人喺屋企使乜成日开着滚完又滚吖——又嘥电又无益,可以入落暖水壶吖嘛!你厨房、厕所、骑楼嘅灯泡好似系40瓦嘅噃?

张师奶:系啊。

陈师奶:用节能灯啦,9至11瓦就掂啦……

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B13/200711140277.asp

张师奶:喂,依家猪肉、食用油……乜都升,就系工资冇升。特别系煤气最离谱,128罐,好恶顶噃!我想烧煤啊——悭到当揾到吖嘛。

陈师奶:噉就唔使,烧煤邋遢又污染,影响左邻右里添。

张师奶:噉即系冇晒符?

陈师奶:可以谂下计嘅。依家电价平,比如用电磁炉代替煤气炉啰,佢煲汤、炒菜、打边炉乜都得ロ架

张师奶:噉冲凉呢?

陈师奶:你嘅热水器用咗几耐

张师奶:都七八年嘞。

陈师奶:噉都老化得差唔多ロ架嘞,干脆换个电热水炉啦。有啊,就算用电都要识悭先得ロ架

张师奶:有得悭?

陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲拿去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益ロ架有啊……

张师奶:有?

陈师奶:譬如话你部饮水机,一个人喺屋企使乜成日开着滚完又滚吖——又嘥电又益,可以入落暖水壶吖嘛!你厨房、厕所、骑楼嘅灯泡好似系40瓦嘅噃?

张师奶:系啊。

陈师奶:用节能灯啦,9至11瓦就掂啦……

原帖由 卢总 於 2007-11-15 03:50 發表   张师奶:喂,依家猪肉、食用油……乜都升,就系工资冇升。特别系煤气最离谱,128文罐,好恶顶噃!我想烧煤啊——悭到当揾到吖嘛。  陈师奶:噉就唔使,烧煤邋遢又污染,重影响左邻右里添。  张师奶:噉即系冇晒符?  陈师奶:可以 ...

牌?

點解用「牌」字??

去主页教程里面揾答案!

原帖由 卢总 於 2007-11-15 16:04 發表 去主页教程里面揾答案!

既然你正人哋嘅字好應該由你提供理由!!

陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲拿去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益ロ架有啊……

改为:
「陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益ロ架有啊……」
系咪好啲呢?

原帖由 大雄 於 2007-11-15 16:26 發表 陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲拿去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益ロ架。重有啊……改为:「陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲攞去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又 ...

改為:
「陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜?  有啊……」

原帖由 卢总 於 2007-11-15 03:40 發表   原文  山不在高,有仙则名。水不在深,有龙则灵。斯是陋室,惟吾德馨。苔痕上阶绿,草色入帘青。谈笑有鸿儒,往来无白丁。可以调素琴,阅金经。无丝竹之乱耳,无案牍之劳形。南阳诸葛庐,西蜀子云亭。孔子云:「何陋之有?」   ... 南阳诸葛亮间草屋,重有西杨雄个凉亭,又咪同我个窦半斤八两!

好嘢,噉都畀你捉到。

原帖由 huang 於 2007-11-15 04:23 PM 發表   既然你正人哋嘅字好應該由你提供理由!!  
个个都噉问我,我就揾埋个答案出嚟,噉我重使做其它嘢嘅?

再者,噉做一来可以等大家喺主页学多啲嘢,二来亦都可以改变一下嗰啲人「衣来伸手,饭来张口」嘅习惯!

原帖由 大雄 於 2007-11-15 04:26 PM 發表 陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲拿去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又冇乜益ロ架。重有啊……改为:「陈师奶:梗系啦,譬如话食嘅餸就多啲去电饭煲蒸——既悭电又有益;整少啲煎、炸嘅餸——既嘥油又 ...
正得好!

做到凌晨三点,都重要正埋字至去瞓,睇漏一个半个都唔出奇。

不过「正字」并唔系我一个人嘅工作,而且呢份工作系无偿嘅,希望可以有多啲人一齐嚟参与!

原帖由 highyun 於 2007-11-15 10:06 PM 發表   好嘢,噉都畀你捉到。
唔系你估呀?!

我呢个正字局常委并唔系浪得虚名嘅!

《情系「羡园」,寻根护祖》嘅「羡园」,系昧兮东山竹丝岗二马路果间好似炮楼敢果间?你识吾识里便D人架?

我旧时曾经同佢地好熟个喎。

有冇间屋嘅相呀?

就系竹丝岗嘅「羡园」:

认得个门口冇啊?

你识吾识果家人架?

特別系口述者,姓学?1968年就下乡?