QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7854|回復: 17

《瞬間永恆》與林元嘉

阿Sam許冠傑最寵愛嘅一位Angel係邊個?原來就係Adorabelle(林元嘉)!
2004年阿Sam復出時,就力捧其親手栽培嘅一班美少女(Angels),幾年之後,呢十幾位Angel絕大部分都暫未有令人驚喜嘅表現,惟獨林元嘉係一個例外,可謂一枝獨秀。Sam復出以來嘅歷次巡演都帶住佢,包括美加同大陸嘅演唱會。據聞Adorabelle好有才藝,能彈善唱。
喺阿Sam2007新專輯《人生多麼好》中,最受歡迎、被稱為心靈之曲嘅《瞬間永恆》,咁經典嘅歌詞,寫詞人就係林元嘉,睇佢年紀輕輕可以寫出咁有深度嘅詞,的確唔簡單。
呢張專輯嘅另一首歌《親手寫我夢》,歌詞亦係林元嘉所寫。個人覺得,Adorabelle喺作詞方面好有發展潛質,阿Sam確係悉心栽培有道,好嘢!

《瞬間永恆》
作曲:許冠傑
填詞:林元嘉

回憶今日 多麼僥倖
有一曲令你傾醉入神
時傲氣時火熱 時浪漫時率真
是我歌 塵俗裡 震蕩搖撼

人間天上 貪嗔癡恨
每首歌逐句譜上靈魂
能地老和天荒 仍動魄仍驚心
讓我歌頃刻間化身永恆

如夢似煙是你我命運
但你使我今非昔比 熱暖輕撫我心
眼淚笑聲每段也記緊
盛世歌謠未有一首及我真

回看今日 漆黑將近
這首歌願你傾聽入神
旋律似曾相識 仍舊灼熱心坎
讓我歌 我聲音 至死震撼

如夢似煙是你我命運
但你使我振翅高飛 令我不枉這生
燦爛也好 冷落也甘心
願我音樂  願我的歌未變更

回看今日 漆黑將近
這首歌願你傾聽入神
旋律似曾相識 仍舊灼熱心坎
讓我歌 我聲音 至死震撼
讓我歌 我聲音 瞬間永恆

《親手寫我夢》
作曲:謝傑
填詞:林元嘉

街角傳來熱哄 人喧嘩擠擁
跑車中那尊容 華麗卻冰凍
駛過貧窮地方 極高貴的腳蹤
年輕的我心生暗湧

現在的我 幾架跑車可以用
什麼才能令我動容

人轉瞬成功 轉眼成空 心中富足不算窮
何苦醉心豐功偉績  好自有觀眾
跨過時空 所有告終 但你親手寫我夢
用愛揭盅 博得普世極英勇
但得你使我今生不兩手空空

此際重尋朋友 但一一失了蹤
好些不再相逢 人漸散西東
歡笑情懷夢想 並許多都撲空
回憶匆匆多麼似風

你愛惜我 低處再低不變動
極真摯情義似血濃

*人轉瞬成功 轉眼成空 心中富足不算窮
何苦醉心豐功偉績好自有觀眾
跨過時空 所有告終 但你親手寫我夢
用愛揭盅 博得普世極英勇
但得你使我今生不兩手空空*

呢張係2004年EMI唱片公司出版發行嘅《歌神與你繼續微笑’04》CD唱片嘅封底圖片,係阿Sam與呢班Angels嘅合照,當中就包括Adorabelle(林元嘉)。

睇唔清楚?或者再睇睇以下呢張放大圖片。 samandangles002.jpg

林元嘉喺正阿Sam左手,所谓「左臂右膀」吖嘛!

一提起呢个「左臂右膀」,我又谂起我以前嘅「左臂右膀」添--都系两个非常之可人嘅Angel!

人又靓又有才~认真系够厉害~唔知S兄咩时候又整番件「左臂右膀」,呢?~`呵呵.

「左臂右膀」系两件,唔系一件!

否则,就会变成王羽嘅「独臂刀」(张彻导演)!

呵呵,美貌与智慧并存.

慧妍并重。

呵呵~~左青龙,右白虎?

左青龙,右白虎,老牛在腰间……

Nikita同Rachel……

經Samkong多次推介,今日先細聽呢首歌,旋律果然好正,歌詞都好有意思。呢個二十出頭嘅妹妹能够寫出呢個深度層次嘅作品,同當今芸芸膚淺嘅年輕港女星相比,實屬難得。不過呢首歌詞都有幾處瑕疵:

1、回今日

2、仍舊灼熱心坎

3、願我音樂

黑體部分都唔係太協音。

另外,「但你使我今非昔比」呢句嘅「使」,嚴格嚟講係讀「史」音嘅,不過阿Sam唱咗「洗」。

《瞬間永恆》,听过几次,果然好正!

highyun兄台果然系粤语权威,正音正字,开正你嗰饭。

有朋友講起話、啊sam佛山個唱當晚一班美女岀场時结他脫帶要更换嘅就係林元嘉、唔知係咪佢呢?

S兄好劲o既料....唔知系唔系弹<风里微尘>弹钢琴果位呢?

哎呀呀,真系估唔到哦,不是kong兄提起的话,无得弹无得弹。。。
唔夠索

知道你嘅生理需要无法满足喇!

原帖由 Lucciora 於 2007-11-8 11:42 AM 發表 唔夠索

资料好详尽,多谢!
真係想唔到啊,,原来在班Angels当中都有咁叻嘅才女。