QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12140|回復: 21

[資料收集] 我想問hae字的中文點寫架?

喺yahoo知識搵到,刀嘯兒嘅答覆.大家點睇?

我找到了現在時下年青人常講的hae(國際音標作hε)字的正字,我擬作兩個,第一hae本字可能應是一些古漢語或者是上古音遺的字,那麼本字便可能是呬或者愒,首先講呬字,呬字有幾個解釋,分別別是欣喜,喘息,休息,道家吐納之法,治肺病的方法及通訵等的意思,與hae的本意亦類近,首先解作休息的有如《爾雅?釋詁》下:「呬,息也。」,郭璞?注:「今東齊呼息為呬也。」,又《說文解字》:「東夷謂息為呬」,又《詩》曰:「犬夷呬矣。」,又張衡《思玄賦》:「呬河林之蓁蓁。」,《方言》第二:「呬,(許四反。)息也。」,而道家吐納之法則有呵呼呬噓吹嘻六字訣,如《雲笈七籤》卷六一:「天師云:『內氣一,吐氣有六。氣道成乃可爲之吐氣。六者:吹、呼、嘻、喣、噓、呬皆出氣也……噓以散滯,呬以解熱。』」、劉侗、于奕正《帝京景物略?春場》:「六九五十四,口中呬暖氣」,而中醫認為呬是治病的一種方法,如《雲笈七籤?卷十四》:「治病當用呬」,曾慥《類說》卷四十九引《脩真秘訣》:「六氣者,呬主肺,呵主心,噓主肝,呼主脾」,而通訵則乃《廣韻?至韻》:「訵 陰知,亦作呬」,可見其休息一項解釋與hae本義頗為接近,我猜想道家的吐納亦與hae有異曲同工之妙,加上上古音泗字屬曉母至韻,上古擬音大概為*xji?r/*xj?d/*hwjidh/*hrids,中古擬音大概為 xi/xje?i/xiei/xji/xi?/hi?i/x?i?/hìi,今粵音讀hei3(氣),則上古至中古元音與韻尾都與hae近,而曉母亦與h 音同或近,則氣讀hae或者可能由于元音或韻尾的轉變,由旁轉或對轉所得的異讀字,如廣東話的啡字,據何國祥編的《常用字廣州話異讀分類處理》中言,可讀 fe1(花些1)或fei1非,又或者可能受hae字後的語氣助詞的影響產生音位流變,如「你想去邊度hae(呬)呀?」,「你呢條友成日都hae(呬)下hae(呬)下咁」,則呬有可能受後面語氣助詞的元音所影響,又或者現在的後生仔認為要拖長韻尾先可以表達出hae字的神髓,由是乃懶音之故。而另一個字愒其實意思更為接近,蓋愒字古同憩,而憩今粵音讀如氣,有休息之意,如《詩?小雅?魚藻之什?菀柳》:「不尚愒焉。」,《詩?大雅?民勞》「汔可小愒。」《傳》:「皆訓息也。」,《說文解字》:「息也。从心曷聲。去例切」 臣鉉等曰:「今別作憩,非是」。劉義慶《世說新語?假譎》:「有一客姥,居店賣食。帝過愒之。」,王安石《自喻》:「釋杖聊一愒,褰裳如可涉」,但亦可另一個解釋,便是荒廢度日,浪費光陰,苟且偷安等,如《左傳?昭公元年》:「翫歲而愒日,其與幾何?」(不過杜預的言:「翫、愒,皆貪也。」),《漢書?卷二十七?五行志中之上》:「趙孟將死矣!主民玩歲而愒日,其與幾何?」,《宋史?卷四三七?儒林傳七?真德秀傳》:「此皆前權臣玩愒之罪,今日措置之失。」,陳造《即事詩》:「問俗即今防愒日,來時撫事錯銷魂。」,清?李文炤《勤訓》:「無如人之常情,惡勞而好逸,甘食褕衣,玩日愒歲。」,而hae更有個意思是指人近來頹了或比以前衰退了,則愒亦有一個解釋類近似,如愒陰,即同為《左傳》:「翫歲而愒日」,以喻衰暮苟延也。又如《南史?虞奇傳》:「沈痼彌留,愒陰將盡」,又《周書?王褒傳》:「吾已愒陰,弟非茂齒。」,另還有一個解釋便是急,《公羊傳》:「不及時而日愒葬也。」 《註》:「急也。 或作渴,又作幆」-謹按今本公羊傳作渴,惟《廣韻》引《公羊》作愒。謹改爲《廣韻》引《公羊傳》:「不及時而葬曰愒。愒,急也。今本作渴。」,又岳琦《桯史》卷十:「時蘊古家在幽燕,自知失言,內愒不得對」,又《農政全書?農器?圖譜一》:「田野小民,歲多租賃,以愒目前。」,另一種解釋是貪,如《玉篇?心部》:「愒,貪羨也」,曹操《氣出口唱三首》之一「心恬澹,無所愒。」,最後一個解釋便是恐嚇,如《集韻?曷韻》:「愒,相恐怯也。」,又《史記?蘇秦列傳》:「是故夫衡人日夜務以秦權恐愒諸侯」司馬貞索隱:「愒,謂之恐脅也。」。所以似乎愒字在詞義上比較貼切,雖然愒字在粵語有另外兩個讀音,便是hot3(喝)及koi3(慨),但照最緊要正字的專家所言,一般人讀某些字會只取其中的一個讀音,而忽略其他的讀音,如為虎作倀的倀字。所以愒字也應該是hae的正字。又有人研究lε hε正字為厲揭(可參看http://hk.geocities.com/venusmama9161/literarywings_frankie/literarywings_fascinliteration_cul15.htm),該文作者認為揭應讀器,揭中古有去例切一音,今日訛變或音變讀hε似也不出奇,而愒的聲旁與揭一樣,則愒讀hε似亦可通。而騎字中古韻屬支韻,呢字中古韻屬脂韻,同為止攝,今粵音均白讀khε(如廣州、番禺市橋、中山石岐及東莞莞城等)及lε,而騎、呬字中古同屬止攝重紐三等,呬與呢字亦同屬支部,因此今白讀hε也竝非為奇。
近日發覺還有一貼切的字便是戲:楊雄方言第十:「媱,愓,遊也。江沅之間謂戲為媱,或謂之愓,或謂之嬉。(香其反。)」,又「戲,泄,歇也。楚謂之戲泄。奄,息也,楚揚謂之泄。」,戲字上古屬曉母,歌部支B,擬音應為*xja/*xia/*qhral/*hjar,中古同樣亦為曉紐支韻,擬音為 xie/xjie?/xje?/xi(e/xie/xiε/x?i?/hìie,加上戲大家都知有嬉戲,遊戲之義,又或者逢場作戲等不太認真的認識,所以戲通hae也不出奇。
大佬唔該分吓段,我睇到眼花

上文引自新春秋

刀嘯兒不知是否舒爾泰本人,不過其說違背舒爾泰原意,應該係copy嘅.

其实,喺广州话里面,好多字都系有音而冇字嘅。夹硬系要整个字出嚟实不可取!

有音無字定有音有字,而後人不識。

個人傾向於後者。非無字,實不識也。不識者自認曰無字卻音存,然此為非,今音之無造字借字不等於古時無字,至於其古,可為中,可為上。

我覺得有音冇字就去搵,搵唔到就自己造,造字係因為有書寫需要.好似外國嘅拼音文字,無論幾新興,都有辦法寫出嚟.可見,新音唔係唔寫嘅藉口,反而係推動文字發展嘅動力.中文輸入技術下一步應該發展使用者造字法(我唔知有,有話我知),等一有新音就有新字,一堆新字互相競爭,鬥嬴嗰個就留俾後世.中文教育者一直擔心會造成"文字使用上嘅混亂",但係冇混亂嘅代價就係唔變得,唔變得就冇發展.如果再唔發展造字法,中文只會向造詞方向發展,詞語會變得越來越長,到頭來就好似一套有千幾個"字母"嘅"拼字文字"..

大部分字都有本字:

乸:也(爾度未講,其他地方發表過)

唔:無

冇:無(其實這個造字很多地方都有用到)

佢:渠

嘢:也(爾度有講過)

馬騮:馬流

呢:爾

噉、咁:恁

重有好多,其實大部分都有字,只不過有啲字真係古老過頭,找唔到啫。

我記得香港生果報係寫「o棄(口+棄)」

其實粵語口語入邊有好多口語詞係擬聲詞嚟,呢啲擬聲詞就眞係冇得寫喇,就算有得寫都係自造字或者係生安字

不過以「o棄」嘅文法嚟睇,我覺得係有字嘅

我覺得搵個大家都明嘅就得啦,有時所謂本字考證搞到不倫不類反而唔係幾好.

有呢個字喎。

「hae」呢個音除咗香港最近嘅「玩」嘅意思之外重有一個意思。我舉個例:呢隻雞乸hae到成地都係穀。(喺籮穀度hae)

隻雞hae到地下都有個窿。

有「扒」、「搲」嘅意思!

原帖由 huang 於 2007-11-9 18:00 發表   4588 有呢個字喎。「hae」呢個音除咗香港最近嘅「玩」嘅意思之外重有一個意思。我舉個例:呢隻雞乸hae到成地都係穀。(喺籮穀度hae)

隻雞hae到地下都有個窿。

有「扒」、「搲」嘅意思!

...

hea唔係指玩,而係攤哂喺道 不務正業之類意思...

物品亂七八糟咁擺都叫hea

如:hea哂出來,啲嘢四圍hea..

扒/搲嘅意思我就眞係未聽講過

最明显就系鸡乸

原帖由 中二仔 於 2007-11-7 17:27 發表 上文引自新春秋張貼者: 舒爾賽 位於 11/27/2006 02:13:00 AM   其實以這種專家式的口吻在電視面前教人,好容易使人誤信為真,就如我這個hae字的正字,我想一把它擺上yahoo!知識,很快這個答案就會變成單一答案。現在由 ...

kai1子=

長篇大論。
請問「呬/(口棄)」<hae>係乜也〔嘢〕聲調,又係怎〔點〕解架?
同<lae 21 (lae 35) hae 33>(上文話本字「厲揭」)有冇關係咖?
史前留言都推上嚟?
話時話,應該係"hea" 唔係"hae"。呢個字詞最早出現在香港大學生間,出處不詳,應該係本無此字。
《說文解字》:「東夷謂息為呬」

Phonemic Thai        แบ
Royal Thai General System        bae
to display for all to see; to lay bare; to spread out
我睇倒泰文有個個叫bae嘅字係解攤開,關唔關事?
史前留言都推上嚟?
話時話,應該係"hea" 唔係"hae"。呢個字詞最早出現在香港大學生間,出處不詳,應該係本 ...
李四 發表於 2010-7-8 01:42

hea唔係香港大學生發明,好多年前就有,而家珠三角重有老人家噉講。不過舊式粵語嘅hea意思唔係玩,而係「從紛繁嘅物件堆入面搵一樣物件出嚟」,一字簡之曰「搵」。
呢個字早就有啦,我都聽過我阿嫲講過,唔好將咩都講成係香港人發明啦。你地唔覺得噉畀人嘅感覺好似韓國佬話孔子係韓國籍咁?