QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 21892|回復: 12

[問音問字] [求助]請問"隔涉"應該點寫?

請問"隔涉"應該點寫? 呢個詞應該解地方又偏遠又交通不便...

Re:[求助]請問"隔涉"應該點寫?

應該都係寫“隔涉”,同人口流動嘅地方隔得遠,長途跋涉。

anl在2005-06-26 18:23:01說道:[br]應該都係寫“隔涉”,同人口流動嘅地方隔得遠,長途跋涉。
“隔”同“爿妾”系一对意思相近嘅词,有可能系写“隔爿妾”

𤗈牒[片妾][片枼] 好似係個聯綿詞﹐意思係「小楔﹐一曰簡也。」 同「隔」有啲關係嘅重有「攝」﹕「攝牙罅」﹐論語.先進:「千乘之國,攝乎大國之間。」

「攝灶罅」「攝牙罅」个本字都应该系『爿妾』 http://ifiles.tvb.com/ifiles/fun/fun40.html (tvb度好多典故睇,严重推荐!) 但ungoo度认为『攝』同『楔』,似乎两字唔同音.我语文水平真系又水又平,分唔出 em14: http://www.cantonese.asia/ungoo/master/origin2.htm

我都犹疑紧“爿妾”呢个本字系咪应该用“攝”代替

「𤗈」[片妾]係就算打出都唔一定顯示到嘅生僻字﹐係本字都冇用。不如用個「攝」字﹐喺《論語》已經用過﹐又已經係動詞。

今次我除咗用《廣州話詞典》做參考之外,再提供一個網址http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=gaak 都係寫“隔涉”,你哋覺得用“片妾”或“攝”會唔會個人認爲呢?

anl在2005-06-28 18:37:10說道:[br]今次我除咗用《廣州話詞典》做參考之外,再提供一個網址http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=gaak 都係寫“隔涉”,你哋覺得用“片妾”或“攝”會唔會個人認爲呢?
讲得啱,喺粤语现状系七国咁乱嘅今日,我哋认定任何嘢都要有足够证据 所以而家大家都系靠估,都未足以够说服力

原來「隔涉」本來唔係粵語專用詞彙。 《國語辭典》﹕「隔涉﹐比喻旅途遙遠。明.高明.琵琶記.拐兒脫騙:『你傳示俺八旬爹媽,道與我兩月妻房,隔涉萬水千山。』」 《高級漢語詞典》﹕「又如﹕隔涉(遠隔)」 另外﹐宋朝《朱子語類.卷第七十八》﹕「『殛鯀於羽山』,想是偶然在彼而殛之。程子謂『時適在彼』是也。若曰罪之彰著,或害功敗事於彼,則未可知也。大抵此等隔涉遙遠,又無證據,只說得箇大綱如此便了,不必說殺了。才說殺了,便受折難。」

dada去邊度搵到咁多資料?你手頭上有咁多資料嘅咩?

《國語辭典》引用明朝資料﹐我好辛苦先搵到宋朝資料﹐都幾歡喜。喺網上搵嘢唔係咁易﹐好多時講彩數。
一日一句广州话之「隔涉」

类别:人文历史      版次:GA38   版名:广州读本 知道   稿源:南方都市报   2009-12-31

作者:阮慧怡    教师、语言文字爱好者

例句:2009年最后一期经适房未算隔涉,谂得过,申请啦!

该经适房位于聚德和郭村两个地方,地处城乡交界,但是由于均价为四千多元一平米,买者还是众多,地段是否「隔涉」,已成为次要考虑因素了。

诗云「牛郎织女本天仙,隔涉银河路杳然。」牛郎织女由于银河相阻,一年才可会面一次,隔涉的是星途迢迢。现代打工者离乡别井到外地赚钱,与家乡隔涉的是万水千山。

口语中的隔涉一般指由于所指的地点远隔闹市区,因此带来的交通不便和一系列的生活不便。最近湖南长沙市郊的一个新楼盘打出了四千多元的单价,本来是个非常隔涉的地方,划不来。但是高铁开通后,长沙站就建在那里,它就此变得抢手了。