QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5959|回復: 11

[其它] 指正错字却得到噉嘅回复:使唔使咁啊,睇得明就得喇!

寻晚睇咗个朋友嘅 blog中嘅一篇文章,发觉超多错字,用咗成半个钟头嘅时间帮佢改正,点知今朝却得到咁嘅回复:「洗五洗感啊~~~看得懂就行啦」。hurt 啊!回复嘅11个字都错咗6、7个!

唔知大家点睇呢?系咪真系:睇得明就得呢?

已经留咗脚毛,批评咗有关言论,稍后得闲会专门帮佢正一下字。

好似呢啲噉嘅情况,应该尽可能团结,拉佢入嚟接受教育--噉我哋又可以多一分力量嘞!

正字本身就冇錯嘅,不過人哋咁辛苦用粵語打篇日記出嚟,至少都應該鼓勵吓。

可能係你句「哇,错字百出!!!!!!!!惨不忍睹,惨无人道。。。。」嚇親人啩?

育人应该谆谆教导,介紹佢入嚟一齊學習切磋都好啊

而家啲人對漢字嘅態度好多都好求其架啦。唔好講外面,就係Q群裏面,上次我糾正某個細路嘅發音同打字,佢竟然話我煩,而且又係嗰句害死人嘅「睇得明就得」。

原帖由 highyun 於 2007-11-5 18:48 發表 而家啲人對漢字嘅態度好多都好求其架啦。唔好講外面,就係Q群裏面,上次我糾正某個細路嘅發音同打字,佢竟然話我煩,而且又係嗰句害死人嘅「睇得明就得」。 ...

係『求其』定『求祈』呀?

原帖由 李四 於 2007-11-6 00:11 發表 係『求其』定『求祈』呀?

我習慣用「求其」,理由:

1、未有確切證據證明「求祈」係啱

2、「求其」可以理解成「退而求其次」。

記得睇過粵協主頁個粵語課堂:

http://www.cantonese.asia/school/2006/200604/school_20060429212325.html

不過我都唔係好明點解「祈求嘅倒裝用法」可以表示「隨便」or「馬虎」。

「而家啲人對漢字嘅態度好多都好求其架啦」
系呀,因为大家都冇正式噉学习过粤语,只系喺平时嘅生活中耳濡目染噉嚟去学习,而好多人写嘅字都系错嘅,由其系Q聊,睇得多嘞,就变得麻木、求祈冇所谓嘞。
但我相信大家都系钟意粤语嘅,因为钟意,所以执着!

waha删除咗原文网址,噉我就贴原文出嚟啦:

happy weekend 

呢个weekends特别开心。
         星期五,大家都翻得好迟。wonnie狂食了一晚,所以翻来之后有「报应」拉,饱到要训低;wing照常加班,好沮丧感翻来;我就坐车坐到头晕晕;anyway,大家都好累,不过都是要到1点几先去训。训醒果阵已经10点拉,真是满足啊,可以自然醒,中发梦见到魔法。
         中午去左小西关食野,我严重怀疑的食物放左安眠葯,搞到我地下午一边行街,一边瞌眼训,阿wing中对住我讲左好多句:「睇路啊你~~!」系北京路翻来既的时候,无收获,比较郁闷,不过系买野翻去打火锅既时候,心情好翻,因为买左好多我中意食既牛肉丸,哈哈哈哈哈哈哈face
         翻到去好累啊,不过大家今日特别积极,wing中负责埋斩乌鸡同煲汤(听讲第一次哦),wonnie准备材料,我负责打扫,哈哈,间屋自斯斯离开后,第一次有家既feel。因为想热闹点,我地中四处打电话叫人来,不过太夜拉,最后剩是小毛同学过左来,还买左好多金针菇同啤酒。
        感岩今晚TVB台庆,所以大部分时间我地挂住煲电视,好少将注意力集中系个锅上,过来一齐食的小毛好无奈~~
        食到差五多饱既时候,望望小毛,竟然训着左~~~face
        睇下时间,睇来他都是翻五到去拉。所以我地好体贴感将ROOMB既野搬去ROOMA,再将ROOMC既野搬去ROOMB,中帮他铺到张床舒舒服服感,电视音量关细,想笑既时候,捂住个嘴笑,洗碗既时候又轻手轻脚。face(P.S今晚的乌鸡汤好好味啊)
        准备去训既时候,系时候叫醒他拉,几难叫下,所以唯有响他手机,然后放去他耳仔度吵,呢个人比较烂训,都吵左几分钟先肯醒。
        好耐无三个挤一间房啦,所以倾计倾到可能差五多3点几,直到无晒力讲野,不知不觉感训着。(不过可能食太多啊,成晚三个个肚轮流咕噜咕噜响)。我地从小学讲到高中,大学,讲自己的辉煌,低潮,哈哈哈,知道好多秘密啊,中倾起好多同学~~~

其实讲真,每次念起过去,我都觉得自己系度发紧梦,只系个梦太真实,如果五系点解时间感薄?眨眼就二十几年,但是就感觉五到一点厚度,呢种情况,呢种感觉只有发梦既时候会有~~~
        我都五明点解一年要有365日,而每次一过左365日,我地就要大一岁。如果一开始就无人想知自己几时出世,几时生日,感就五会有人去考虑几岁要做几岁的事,就算是50岁既人去上一年班,都五会有人惊讶~~~80岁的人因为五知自己几多岁,中可以日日幻想自己得50岁,五洗过住日日提心吊胆等住「走」既日子~~~face

用广州话写完呢篇野后,发觉超五习惯,原来感难写~~

虽然作者「雨」小妹妹有畀心机写,但系写错咗就系写错咗,「看得懂就行啦」呢种比「六十分万岁」更加唔要得嘅态度的确需要纠正!

希望「雨」小妹妹从呢次事件中可以学到嘢,端正态度啦!

呢个weekends特别开心。
         星期五,大家都得好迟。wonnie狂食一晚,所以返嚟之后有「报应」,饱到要低;wing照常加班,好沮丧噉返嚟;我就坐车坐到头晕晕;anyway,大家都好,不过都要到点几先去阵已经10点,真满足啊,可以自然醒,发梦见到魔法。
         中午去小西关食,我严重怀疑食物放安眠葯,搞到我下午一边行街,一边瞌眼训,阿wing对住我讲好多句:「睇路啊你~~!」北京路返嚟嘅的时候,收获,比较郁闷,不过嘢返去打火锅时候,心情好,因为买好多我意食牛肉丸,哈哈哈哈哈哈哈face
         到去好啊,不过大家今日特别积极,wing负责埋斩乌鸡同煲汤(听讲第一次哦),wonnie准备材料,我负责打扫,哈哈,间屋自斯斯离开后,第一次有家feel。因为想热闹,我哋重四处打电话叫人,不过太夜,最后净系小毛同学过咗嚟好多金针菇同啤酒。
        咁啱今晚TVB台庆,所以大部分时间我挂住煲电视,好少将注意力集中上,过一齐食小毛好无奈~~
        食到差多饱时候,望望小毛,竟然~~~face
        睇下时间,睇系返唔。所以我好体贴将ROOMB嘅嘢搬去ROOMA,再将ROOMC嘅嘢搬去ROOMB,铺到张床舒舒服服,电视音量关细,想笑时候,住个嘴笑,洗碗时候又轻手轻脚。face(P.S今晚乌鸡汤好好味啊)
        准备去瞓嘅时候,系时候叫醒佢嘞,几难叫下,所以唯有响手机,然后放去耳仔度,呢个人比较烂,都嘈咗几分钟先肯醒。
        好耐三个一间房,所以倾倾到可能差点几,直到晒力讲,不知不觉噉瞓着。(不过可能食太多啊,成晚三个个肚轮流咕噜咕噜响)。我从小学讲到高中,大学,讲自己辉煌,低潮,哈哈哈,知道好多秘密啊,倾起好多同学~~~

其实讲真,每次起过去,我都觉得自己度发紧梦,只系个梦太真实,如果系点解时间薄?眨眼就二十几年,但就感觉到一厚度,呢种情况,呢种感觉只有发梦时候会有~~~
        我都明点解一年要有365日,而每次一过365日,我就要大一岁。如果一开始就人想知自己几时出世,几时生日,会有人去考虑几岁要做几岁事,就算50岁人去上一年班,都会有人惊讶~~~80岁人因为知自己几多岁,可以日日幻想自己得50岁,使过住日日提心吊胆等住「走」日子~~~face

用广州话写完呢篇后,发觉超习惯,原来难写~~

好心你地, 先拉左人過來, 再慢慢教育啦~ 因住嚇親人, 引起反效果

我覺得罪魁禍首係我哋呢個年代根本就冇學過正正規規嘅粵字究竟係點寫.!

時代嘅錯,Mandarin嘅錯。!