QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3353|回復: 6

[媒體錯字] 2007年10月27号《羊城晚报》

白话坊:「空姐」滚搞我条仔

萧晓

前晚夜,我条仔打电话比我,听到?身边宏宏声好似唔止?一支弓,我就问:「同边个响埋一齐呀?」我条仔话:「硑边个,就得两空姐。一阵就赶?地且喇。」我问:「空姐靓唔靓吖?」我条仔话:「你同人地直程无得比!」一句话激到我成晚眼光光。

寻晚黑,打电话比我条仔,响?半日

?至听。我问?做乜鶼??话好唔得闲,?要冲凉,一个空姐赖响冲凉房硬?唔肯出?,硑计,唯有求其淋一下算鬼数……我嬲到将电话?!!!

今朝早,我揸住架撑去到我条仔屋企,我条仔一睇我蒲头,刹时手腾脚震,面红过关公,删埋度房门就?唔肯比我入。

「弹开!」「唔制。」

「鶶,稫你保证入去睇见乜鶼都唔准嬲!」

「得!我唔嬲(我唔保证唔砌你啵)。」

我条仔一弹开,我即时打开门,入面仲?好似平时一样七国稫乱,不过硑乜鶼景轰。

突然,我筗到厕所?门?关实?,顶你?肺啦,今次比我捉奸?屎坑喇,死未?我一下推开厕所大门,我条仔擒擒青标?入去,手抓乌蝇拍?稫乱拍!一面拍,一边嗌:「快关门,快关门,呢两个‘空姐’比我饿?两日,今次飞唔郁喇,比我将?地就地正法!」

讲完,「啪」一声,一个「空姐」瓜佬衬响屎坑盖上,另一个「空姐」,就勾引我条仔手举乌蝇拍向厨房扑去……

http://www.ycwb.com/ycwb/2007-10/27/content_1662119.htm

好明显,《羊城晚报》个系统字库系好有问题嘅,边位有当日报纸嘅朋友帮佢手正下字!
標題個《羊晚報》係咩回事?

刚刚去图书室借咗份报纸,帮你填咗乱码嘅地方,按照报纸原文打嘅,正字就交畀你啦卢总,好似都几多错。

ps:  篇嘢俗得嚟令人好反胃。撇~

前晚夜,我条仔打电话比我,听到佢身边宏宏声好似唔止佢一支弓,我就问:「同边个响埋一齐呀?」
我条仔话:「冇边个,就得两空姐。一阵就赶佢地且喇。」
我问:「空姐靓唔靓吖?」
我条仔话:「你同人地直程无得比!」
一句话激到我成晚眼光光。

寻晚黑,打电话比我条仔,响咗半日佢至听。我问佢做乜嘢?佢话好唔得闲,佢要冲凉,一个空姐赖响冲凉房硬係唔肯出嚟,冇计,唯有求其淋一下算鬼数……我嬲到将电话掟!!!

今朝早,我揸住架撑去到我条仔屋企,我条仔一睇我蒲头,刹时手腾脚震,面红过关公,删埋度房门就係唔肯比我入。

「弹开!」
「唔制。」
「嗱,咁你保证入去睇见乜嘢都唔准嬲!」
「得!我唔嬲(我唔保证唔砌你啵)。」

我条仔一弹开,我即时打开门,入面仲係好似平时一样七国咁乱,不过冇乜嘢景轰。

突然,我盵到厕所嘅门係关实嘅,顶你嘅肺啦,今次比我捉奸係屎坑喇,死未?我一下推开厕所大门,我条仔擒擒青标咗入去,手抓乌蝇拍係咁乱拍!一面拍,一边嗌:「快关门,快关门,呢两个‘空姐’比我饿咗两日,今次飞唔郁喇,比我将佢地就地正法!」

讲完,「啪」一声,一个「空姐」瓜佬衬响屎坑盖上,另一个「空姐」,就勾引我条仔手举乌蝇拍向厨房扑去……

你打得字出嚟嘞,唔争在正埋佢啦!最多我帮你后补!

「正字」唔系我一个人嘅工作,应该大家一齐嚟参与!

「正字」如果全部靠晒我一个人去做,噉我建议不如折埋佢好过--等我可以腾出更多时间同精力去搞其它嘢,「正字」系一个非常好嘅宣传手法,但唔系唯一嘅办法。我哋搞「正字运动」,除咗系做宣传之外,净化语言环境、提高大家嘅语言能力同文字水平……都系我哋嘅愿望。所以希望大家多啲积极参与,喺「正字」嘅过程中互相学习,提高水平!

唔係唔參與,如果係都唔會特登搵份報紙出嚟錄入啦!下午趕緊稿,真係冇時間嘛~

見你咁耐冇蒲頭囖,咪應吓你囖~

加之好似都有啲字唔知點打。

而家剛剛返到sz。

下面係作業(部機有啲問題,改唔到字體顔色,只作加粗),下劃綫嘅正字唔識寫:

前晚夜,我条仔打电话我,听到佢身边宏宏(?)声好似唔止佢一支弓,我就问:「同边个响埋一齐呀?」
我条仔话:「冇边个,就得两空姐。一阵就赶佢地喇。」
我问:「空姐靓唔靓吖?」
我条仔话:「你同人地直程无得比!」

寻晚黑,打电话我条仔,响咗半日佢至听。我问佢做乜嘢?佢话好唔得闲,佢要冲凉,一个空姐赖响冲凉房硬係唔肯出嚟,冇计,唯有求淋一下算鬼数……我嬲到将电话掟!!!

今朝早,我揸住架撑去到我条仔屋企,我条仔一睇我蒲头,时手腾脚震,面红过关公,埋度房门就係唔肯我入。

「弹开!」
「唔制。」
「嗱,你保证入去睇见乜嘢都唔准嬲!」
「得!我唔嬲(我唔保证唔砌你)。」

我条仔一弹开,我即时打开门,入面仲係好似平时一样七国咁乱,不过冇乜嘢景轰(?)

突然,我盵(?)到厕所嘅门係关实嘅,顶你肺啦,今次我捉奸屎坑喇,死未?我一下推开厕所大门,我条仔擒擒青咗入去,手抓乌蝇拍係乱拍!一面拍,一边嗌:「快关门,快关门,呢两个‘空姐’比我饿咗两日,今次飞唔郁喇,我将佢地就地正法!」

讲完,「啪」一声,一个「空姐」瓜老襯响屎坑盖上,另一个「空姐」,就勾引我条仔手举乌蝇拍向厨房扑去(呢句唔知佢噏乜)……

噉咪做得几好!希望你再接再厉!更加希望其他人以你为榜样,齐齐嚟正字!

前晚夜,我条仔打电话我,听到佢身边宏宏(?)声好似唔止佢一支弓,我就问:「同边个响埋一齐呀?」[「宏宏」只不过系一个拟声词,冇问题;反而一支「公」你冇留意到。]
我条仔话:「冇边个,就得两空姐。一阵就赶佢地喇。」
我问:「空姐靓唔靓?」
我条仔话:「你同人直程得比!」

寻晚黑,打电话我条仔,响咗半日佢至听。我问佢做乜嘢?佢话好唔得闲,佢要冲凉,一个空姐赖响冲凉房硬唔肯出嚟,冇计,唯有求淋一下算鬼数……我嬲到将电话掟!!! [加个「咗」字先至合乎广州话嘅习惯。]

今朝早,我揸住架撑去到我条仔屋企,我条仔一睇我蒲头,时手腾脚震,面红过关公,埋度房门就唔肯我入。

「弹开!」
「唔制。」
「嗱,你保证入去睇见乜嘢都唔准嬲!」
「得!我唔嬲(我唔保证唔砌你)。」

我条仔一弹开,我即时打开门,入面好似平时一样七国咁乱,不过冇乜嘢景轰(?)

突然,我盵(?)到厕所嘅门关实嘅,顶你肺啦,今次我捉奸屎坑喇,死未?我一下推开厕所大门,我条仔擒擒青咗入去,手乌蝇拍乱拍!一面拍,一边嗌:「快关门,快关门,呢两个‘空姐’我饿咗两日,今次飞唔郁喇,我将佢就地正法!」

讲完,「啪」一声,一个「空姐」瓜老襯响屎坑盖上,另一个「空姐」,就勾引我条仔手举乌蝇拍向厨房扑去(呢句唔知佢噏乜)……[呢句佢系想话另外一个「空姐」飞咗去厨房。]