QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: youshangwei

[資料收集] 一啲小動物嘅廣州話講法

[quote]原帖由 我阿媽個女 於 2008-7-10 12:49 發表   「檐蛇」我地有時會叫「四腳蛇」,「螃蜞」有時會叫「蝦辣

「檐蛇」一般专指壁虎,「四腳蛇」泛指蜥蜴类;」「螃蜞」同「蝦辣」有区别,;「螃蜞」壳呈方形,颜色深,螯较大,常在岸上爬,善挖窿,会喷泡沫(俗称「煮饭仔」);「蝦辣」更近似蟹,壳略圆,颜色较浅,背青肚白,螯较细,常在水中。

原帖由 芬1012 於 2007-11-26 15:22 發表 以前有一種昆蟲,天熱先至有嘅,黑色,有殼,識飛,個頭兩邊係尖嘅,有兩條向后嘅好長嘅觸鬚,係喺一啲大樹上邊嘅,大家知唔知係乜嘢啊?ngaaujin(拗煙),有冇人聽講過啊?   有一種樹,好大棵嘅,啲果細細粒,青色嘅,生埋一抽一抽,好似葡提子噉 ...

D樹我就知係叫做 fulin,喺我屋企附近都有呢种樹.

原帖由 kun6769 於 2008-7-10 17:37 發表 [quote]原帖由 我阿媽個女 於 2008-7-10 12:49 發表   「檐蛇」我地有時會叫「四腳蛇」,「螃蜞」有時會叫「蝦辣   「檐蛇」一般专指壁虎,「四腳蛇」泛指蜥蜴类;」「螃蜞」同「蝦辣」有区别,;「螃蜞」壳呈方形, ...

哦,乜原來唔同噶~~?不過冇乜點細心研究過,所以都唔知原理有分別嘅~~~!

原帖由 芬1012 於 2007-11-26 15:22 發表 以前有一種昆蟲,天熱先至有嘅,黑色,有殼,識飛,個頭兩邊係尖嘅,有兩條向后嘅好長嘅觸鬚,係喺一啲大樹上邊嘅,大家知唔知係乜嘢啊?ngaaujin(拗煙),有冇人聽講過啊?   有一種樹,好大棵嘅,啲果細細粒,青色嘅,生埋一抽一抽,好似葡提子噉 ...

呢种虫背部有白色斑点,两条触角长过其身,有节,形如九节鞭,形态甚威武。记得童时常捉来玩,不知曾经玩死几多只了,想起也真有点作孽 无法啦,其时无野玩,唔捉d蛇虫鼠蚁来玩,玩咩野?

讲番呢种虫,书上写系「天牛」,其实形态都几似的,我地一般叫做「树之(音)」,(有可能受蝉俗称「蝉嗟」的影响,当时曾经以为呢种「天牛」就是「蝉嗟」添)。

至于呢种「树之」通常就在阁下所讲的呢种树上捉到,呢种树枝叶疏洒,树形高大优美,叶片记忆中系二回复叶,小叶质软,略菱形,尾尖。果实细细粒,青必必,硬骨骨,一大抽一大楞。呢此树名叫「苦楝」学名Melia azedarach,俗称「森树」,其果实叫「森树瘤」。

此树系乡土树种,属落叶树,从前极常见,如今城市化建设,毁林木,建房屋,乡土树木损失惨重。近年城市园林绿化多引进非洲榄仁、火焰木、中东海枣一类外来树种。苦楝、乌榄、水翁等乡土树种几乎绝迹,难得一见。

系我公司附近正好仲有一棵大「森树」 每日收工都会经过~~~

網站已有相關資料嘅整理:http://www.cantonese.asia/?action-model-name-attractive-itemid-13

歡迎補充。

原帖由 highyun 於 2008-7-12 13:20 發表 網站已有相關資料嘅整理:http://www.cantonese.asia/?action-model-name-attractive-itemid-13 歡迎補充。

点解咁多问号咖?

原帖由 芬1012 於 2007-11-26 15:22 發表 有一種樹,好大棵嘅,啲果細細粒,青色嘅,生埋一抽一抽,好似葡提子噉,但係唔食得嘅,我哋摘嚟做做彈叉嘅子彈嘅,射到人都唔會出血。有冇人記得啊?叫 funin 或者 fulin

應該是大戟科的土密樹,或者叫做逼迫子 Bridelia monoica (Lour.) Merr。看看是不是啊:http://images.google.cn/images?q=%E5%9C%9F%E5%AF%86%E6%A8%B9&btnG=%E6%90%9C%E7%B4%A2%E5%9B%BE%E7%89%87&um=1&complete=1&hl=zh-CN&lr=lang_zh-CN&newwindow=1&sa=2
我都话系「苦楝」咯。仲土咩鬼蜜树嗟?
原帖由 kun6769 於 2008-7-12 19:34 發表 我都话系「苦楝」咯。仲土咩鬼蜜树嗟?

苦楝果實成熟後係黃色嘅啵,唔係青BB咖,而且重有好大陣臭味咖。唔使詏啦,攞份標本嚟查下就知啦。我哋上植物學實習時老師就話,佢哋細個就係攞逼迫子嚟當子彈咖啦(我老師係梅縣客家人)。

原帖由 melop 於 2008-7-13 23:46 發表 苦楝果實成熟後係黃色嘅啵,唔係青BB咖,而且重有好大陣臭味咖。唔使詏啦,攞份標本嚟查下就知啦。我哋上植物學實習時老師就話,佢哋細個就係攞逼迫子嚟當子彈咖啦(我老師係梅縣客家人)。 ...

1、你老师用逼迫子弹人,唔等于人地就一定系用逼迫子弹人。仲有,距系梅縣客家人,同我地的玩法唔同,大有可能。

2、苦楝果實未成熟时就系青BB、硬骨骨的,我又无话系成熟後。

3、人地已经将个发音讲左出来——fulin,只系唔知点写嗟。fulin,唔系「苦楝」系咩?

4、课本、老师讲的虽然无错,但不一定同具体的某一个实际情况相符。不要犯了「按图索骥」的毛病。你仲细个,未经历过果个时代,不知不怪你,但听老师讲之外,也要听下其他人点讲~~~

喔~~係啵,fulin...,忽略咗添。
但係生物定名必須要符合鑑別特徵啵,單從俗名同僅有嘅特徵有時重係好難定嘅。最好都係睇到標本或者照片先可以最終定。同物異名,異物同名都好常見嘅。
我係後生,但係從細鍾意分類學,亦做咗幾年分類啦,深知俗名易誤,實物為証。需然係叫fulin,但係具體係唔係仲要以標本為準,唔能夠排除係另一植物嘅可能。比如,我哋叫嘅「相思」實際上係暗綠繡眼鳥Zosterops japonicus,而非鳥類學叫嘅相思Leiothrix sp.
當然,係苦楝嘅可能性都好高。
你真系多旧鱼嘞 三句不离本行,体咩q标本嗟?问番呢条友「芬1012 」,系定唔系就一清二楚啦~~~

應該係啊kun6769講嘅嗰種嘞。

「鄉土樹」呢個名改得好好,睇著呢3個字,差幾乎連眼淚水都標埋出嚟。

呢棵樹已經俾人哋倒緊,甚至連根koeng都挖埋出嚟。

希望啲後生早啲成熟,挺直條腰骨,齊心合力噉扶番正呢棵樹。

我哋啲祖先實會保佑我哋嘅。

原帖由 芬1012 於 2008-9-5 01:39 發表 應該係啊kun6769講嘅嗰種嘞。   「鄉土樹」呢個名改得好好,睇著呢3個字,差幾乎連眼淚水都標埋出嚟。   呢棵樹已經俾人哋倒緊,甚至連根koeng都挖埋出嚟。   希望啲後生早啲成熟,挺直條腰骨,齊心合力噉扶番 ...

我都想标,睇下呢度就知。

沙僧個僧唔係憎人個憎

原帖由 kun6769 於 2008-7-15 12:57 發表 你真系多旧鱼嘞 三句不离本行,体咩q标本嗟?问番呢条友「芬1012 」,系定唔系就一清二楚啦~~~

植物種類如此之多,唔好講普通人啦,就算是專門做研究的人有時都會鑒定錯。如果真是想知道確切的種名,應該重是要拿標本給專家看過。或者至少要對住檢索表檢索一下先好定論。我自己是做蝦虎魚的,漁民經常將一些相差很大的魚叫同一個名字,例如:奶魚 = Odontamblyopus lacepedii + Taenioides cirratus + Trypauchen vagina ... 海狗 = Scartelaos histophorus + Oxuderces dentatus... 鶯歌 = Glossogobius aureus + G. olivaceus + G.  giuris + Aulopareia unicolor + Acentrogobius caninus + Tridentiger bifasciatus....跳魚 = Periophthalmus modestus + P. magnipinnatus + P. argentolineatus 真是不一而足。
如果生物物種真是如同想象中那么容易鑒定,就不會出現經常食野生蘑菇中毒,斷腸草當金銀花的事啦。檢查標本可能對于你和人民大眾是多9余,但是對于搞生物分類的人卻是很有必要的。如果真是有心查證,那不妨采集花果,借本中國植物志來檢索一下。

是苦楝树,小时候我家旁边就有一棵,街上两边都是这种树,很高大,秋天时会落一地的细丝,踩上去脚感很不错。果实是一串串的(一buk6buk6)。后来这些苦楝树全部被人道毁灭了。

螳螂——maa1laang4kaang4,感觉最后一字像是「扛」。
蟾蜍——maa1gwaai1,蚂拐

上面这两种称呼可能是从壮语语系来的,不知「郎」是什么东西?
百足    =  蜈蚣
蠹(度)蟲 = 蛀蟲
蟬     = 知了
金龜    = 硬殼蟲(細個啲同學捉 ...
馬萬千 發表於 2007-11-4 18:13

有一些名稱是錯的

泥鯭≠泥鰍

泥鯭是咸水魚

泥鰍是淡水象手指粗無鱗魚,生命力非常強。當水池水乾涸後,仍然可在泥中生存一段長時間!

蠄蟧 = 蜘蛛基本上是對的,一般是指在屋內生活的蜘蛛。

鯇魚 = 草魚基本上對。還有細分的:

食草的白鯇才是草魚;食田螺的是黑鯇魚,又叫烏鯇,身略呈烏黑色。

塘蝨≠鯰魚

塘蝨身較黑,鰓後兩鰭硬刺有小毒,被刺非常疼痛;鯰魚角無毒,身略呈黃色,可長成很大條魚。 

攋尿蝦 還是尿蝦?

蟛蜞=小蟹,一般是對的。但在家鄉東莞,蟛蜞是指未成年青蛙在水中生活的蝌蚪。

呢种虫背部有白色斑点,两条触角长过其身,有节,形如九节 ...
kun6769 發表於 2008-7-11 11:16

这种树家乡也是叫「森树」,那种成熟的果实如果长於四川,叫川楝子,是一种可医胃气的中药材。
草蜢、蚱蜢、螳螂有咩唔同啊?