QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5369|回復: 10

翻唱兒歌: 長腿叔叔 + 我係小忌廉 by 東加豆

一直很想唱兒歌, 但家中總沒有這類伴奏, 以為這些陳年舊歌不會有 ktv.
上星期再街走走看, 今次專心找兒歌 ktv, 完來這兩首是熱門兒歌 ktv, ^_^!! 相當容易找喔 @~@!!

豆仍唱得不好, 但也是我的兒歌點滴, 希望你們笑住收聽..^_^!!

長腿叔叔 -  '長腿叔叔' 是兒歌中比較喜歡的一首

心中的牽掛
悠悠講給天空知
一串夢兒
埋藏我的心事
簡單一封信
無窮愛意話你知
盼會交到你手上
心中的天使

藍色的天空任鳥飛
水邊清清小草讓我躺
心中永永遠遠懷念你
你是我家
長腿叔叔你好嗎
交出溫馨的心是你嗎?
可否某個季節來伴我
解開牽掛
Lalallalalalalala

我係小忌廉 (原唱: 戴韻慧) - 這是我最喜歡的一首兒歌,

星空裡萬物在轉 歷億萬年
星飛過願望實現 力量像一個活神仙
和同伴起舞轉又轉 繽紛心裡閃
誰贈我星光千百變 色彩幻變

多甜蜜這張可愛歡笑面
像是十全和十美 這小忌廉
倚明月唱心出心中理想志願
默默助人從沒怨 這小忌廉
心的奉獻 美的奉獻 愛的奉獻

好彩http://music.geocities.jp 重可以去到,而且速度唔錯,今次有耳福喇。

長腿uncle係90年代嘅卡通,識呢首歌嘅人應該多好多,小忌廉好似87年就播,當時我細細個就用錄音機錄過呢首歌,歌詞到而家重背得出。呢首歌印象深重有個原因,其中「星飛過願望實現」呢句,原唱者唱成「星飛願望實現」,我一直理解為星一飛,個願望就實現,到後來先知係戴小姐唱咗懶音。

好多謝你勾起我美好嘅童年回憶。。。。其實當時重有好多兒歌好正嘅,有首李麗蕊?唱嘅《精英俏女巫》,重有首《相聚一刻》……你有冇印象啊?

一聽到首《小忌廉》,就馬上想起以前睇呢出卡通片時嘅情形,好有親切感!記得嗰時仲有首卡通片《小熊貓豆豆》主題曲都相當之正,零零星星記得有如下呢几句好似係「聚在一起了,和同伴一起攪笑和尖叫......開心啲一齊笑,有痛苦相關照,這個世界很小,友愛與關心真的需要......」,好喜愛呢首歌,旋律正,歌詞又寫得好,唔知道豆豆可否嘗試翻唱一下?
Highyun, raymond.
嘻嘻...其實豆豆好少唱兒歌, 比較懂得哼唱就只是這兩首了... 慚愧 @~@!!
'相聚一刻' 聽過但印象沒太多,  精英俏女巫 / 小熊貓豆豆 就完全未聽過添! ^_^!!  不過聽到 '豆豆' 這兩個字, 或許我會找來聽聽吧..嘻嘻..^@^!!
多謝你們支持丫 ^_^!!
《小忌廉》呢首好听!
多謝阿豆0既分享.呢D歌勾起左果份快樂童年0既集體回憶.
哈哈,有机会唱首IQ博士嚟听下。

大家好嗎?我返嚟喇!

大家好呀!好掛住你哋呀!東加豆,你好嗎?你呢兩首兒歌唱得都幾好喎!繼續努力呀!你嘅歌

原帖由 滙賢恭會 於 2007-11-5 16:51 發表 大家好呀!好掛住你哋呀!東加豆,你好嗎?你呢兩首兒歌唱得都幾好喎!繼續努力呀!你嘅歌

你做乜咁耐唔見左人???

唔得咁架.....

定時上來!

最少最少最少一星期一次! ^_^!!

呢兩首都係我最喜愛嘅兒歌~~~

豆豆把聲真係好正,好有80年代的感覺。。。一聽就令我好似返返童年時光噉

唔好意思各位,前一排事情比較多,所以冇時間上嚟,我都幾想上嚟嘅!好抱歉,東加豆,請原諒