QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6062|回復: 11

[正字本字] 缘分,还是缘份?

寡人家下正喺翡翠台睇紧HA JI WON主演嘅《缘份的天空》。

不过我觉得应该系「缘分的天空」,而唔系「缘份的天空」。

请大家积极参与讨论,我继续睇埋部戏先!

原帖由 卢总 於 2007-10-28 14:38 發表 寡人家下正喺翡翠台睇紧HA JI WON主演嘅《缘份的天空》。不过我觉得应该系「缘分的天空」,而唔系「缘份的天空」。请大家积极参与讨论,我继续睇埋部戏先! ...

我都係用 「緣分」!   

讲你嘅理据出嚟先得嘎!

原帖由 卢总 於 2007-10-28 19:59 發表 讲你嘅理据出嚟先得嘎!

從小都係用緣分 ?   啦,有乜點解嘅啫。
都講明係緣分咯,冇緣咪分囉!

其實係兩個都得嘅,即係「好像」同「好象」噉啫

其實如果从古文來睼,大槪祇有文質份份叫做啱.

其餘嘅都應該用"分"字

其實古代都有書寫緣份咖....

>>http://zdic.net/cd/ci/12/ZdicE7ZdicBCZdic98336654.htm

原帖由 中二仔 於 2007-11-23 17:45 發表 其實如果从古文來睼,份大槪祇有文質份份叫做啱. 其餘嘅都應該用"分"字

「睼」﹐迎視也。公認嘅音有 dai6, tai4, tin3﹐冇 tai2。

Unicode 有「睼」 http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=777C﹐但係冇定義。

《集韻》﹕「睼﹐迎視也。或從弟」﹐即係「睇」。

今日公認嘅係「睇」。

至於「份」﹐連「文質份份」都唔算啱﹐因為今日《論語》寫為「文質彬彬」(「彬」係「份」嘅古字)。

《國語辭典》﹕「今於表示名分、身分、部分等義時,宜用『分』字;表示量詞,如:『一份工作』、『一份報紙』,或『股份』時,可從俗用『份』字。」

原帖由 dada 於 2007-11-23 21:53 發表

「睼」﹐迎視也。公認嘅音有 dai6, tai4, tin3﹐冇 tai2。

Unicode 有「睼」 http://www.unicode.org/cgi-bin/GetUnihanData.pl?codepoint=777C﹐但係冇定義。

《集韻》﹕「睼﹐迎視也。或從弟」﹐即係「睇」。

今日公認嘅係「睇」。

本字係,就係<說文>嘅"迎視也".後來因為同音叚借.由於睇借做睼係俗用,大槪除咗<集韻>之外各大字書都無收此義.睇本意應該係<說文>嘅"目小視也".

今時今日兩個相通.

至於「份」﹐連「文質份份」都唔算啱﹐因為今日《論語》寫為「文質彬彬」(「彬」係「份」嘅古字)。

《國語辭典》﹕「今於表示名分、身分、部分等義時,宜用『分』字;表示量詞,如:『一份工作』、『一份報紙』,或『股份』時,可從俗用『份』字。」

今時今日用"文質份"自然唔係啱,因為份字本義已經被俗義完成取代.<說文>中註"彬"係"古文份",係當時而言,而今時今日來講兩個都係古字.

<康熙字典>註 :"【玉篇】【集韻】

我不認為「份」是「俗用」。

這點在《問字:「:彩」「份」「瞭」vs「采」「分」「了」》的回覆裏說過了。

俗=大家/百姓/世人/群眾/普通人/............

如果唔係俗用我眞係唔知係乜用嘞....天用?神用?官用?鬼用??