QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3424|回復: 8

[南派功夫] 哈哈,我又发一个:黐手嘅实战性!~[灌水]

黐手被视为詠春拳入面必不可少嘅训练,甚至被本门武术家描述成与神功相似,但喺外派拳师对此训练方法有好大嘅疑惑,甚至怀疑其功能是否与本门所描述噤神化;而就算响精武会嘅年庆之上,我哋所见之詠春散打对打都未见双方有黐手嘅动作,双方手桥一触即离,如此睇嚟,黐手虽有一定作用,但现时嘅训练未免将其作用神化,甚至有师傅为咗其弟子在黐手比赛中获奖而费刹思良,让其形式化、花式化、比赛化,比赛之时就如玩花式一样,不禁让人觉得可笑!~ em7:

Re:哈哈,我又发一个:黐手嘅实战性!~[灌水]

我同人打交重来都吾黐手架啦,师傅教落如果距同你黐手就一个纳手捎捶劈落去就搞掂距啦.

黐手嘅作用有啲似竞技性嘅项目,适合于比赛,但实战就唔够用喇。

鬼王泼扇在2004-09-20 17:40:21说道:[br]黐手被视为詠春拳入面必不可少嘅训练,甚至被本门武术家描述成与神功相似,但喺外派拳师对此训练方法有好大嘅疑惑,甚至怀疑其功能是否与本门所描述噤神化;而就算响精武会嘅年庆之上,我哋所见之詠春散打对打都未见双方有黐手嘅动作,双方手桥一触即离,如此睇嚟,黐手虽有一定作用,但现时嘅训练未免将其作用神化,甚至有师傅为咗其弟子在黐手比赛中获奖而费刹思良,让其形式化、花式化、比赛化,比赛之时就如玩花式一样,不禁让人觉得可笑!~ em7:
黐手的确系比某d人神化佐,系我地哩讲,黐手嘅训练系用来锻炼知觉、诛(应该系提手旁+朱,唔识打)力和反应嘅方法,并非系实战方法,充其量用来同门间嘅交流,同其他门派肯定有离手动作。

应该讲,黐手系一种方式,而唔系目的

但喺我又想知,一触即离嘅攻击方式,诛觉何用呢? em8:

无人发表意见噶? em8:

我觉得黐手概实战性好强架,你如果去请教下米机王黄师父就会明白概啦

我都想睇下黐手实战喺点样,脑入面完全未有依个概念! 我想向距请教,但喺见距都唔易,何况唔识距,点要距指点吖? em6: