QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3214|回復: 13

[媒體錯字] 2007年10月25号《南方都市报》

7·2诲人不倦

栋笃论语·述而第七  

□子野专栏  

【原文】子曰:「默而识之,学而不厌,诲人不倦,何有于我哉?」

【译文】孔子话:「读书默记于心,学习永不满足,教人不知疲累,噉对于我嚟讲,仲有咩难以做到嘅呢?」

【栋笃】上个星期,本报一条关于惠州嘅教育新闻话:惠州目前两万几嘅农村中小学教师中,研究生学历嘅净得两个,有本科学历嘅农村老师只係占到8%,农村小学教师出现咗青黄不接嘅现象……

呢条新闻透露出嚟嘅信息,好似係话高学历嘅教师太少,係造成教育水平落后嘅主要原因。其实,呢种「唯学历论」我哋都好熟悉,但係,有噉样谂法嘅人,可能未意识到,为人师者,不断学习嘅精神係好紧要嘅,因为噉先可以适应教育发展嘅要求。咪话研究生,就算係一个博士,佢毕业之后去教中小学,如果觉得大材小用,从此将自我学习抛诸脑后,噉佢嘅教育效果,肯定冇一个不断学习、与时俱进嘅大中专师范生好。

所以,仲係孔Sir讲得啱,为人师者,要「默而识之,学而不厌,诲人不倦」。呢三件事,「默而识之」係学习方法,「学而不厌」係学习态度,「诲人不倦」就係学习目的嘞。即係话,要静心去学习,先至可以记得住;要有永不知足嘅学习态度,先至可以坚持不断学习。有咗噉样嘅方法同埋态度,先至能够做到不知疲累噉去教书育人。喺呢方面,孔Sir确实係做得好出色嘅,所以,佢先至有资格同佢嘅学生话:「何有于我哉?」既然我做得到,你哋亦应该做得到嘞。

噉如果自己喺学习嘅过程之中心浮气躁,过目即忘,学习态度又係「半桶主义」,满足于一知半解——噉样嘅老师,教多几年,就唔係「诲人不倦」,而係「毁人不倦」嘞,咔咔。

图:

啲学生都话你讲课一成不变、抱残守缺、不思进取,你应该改进一下。  

我教嘅本来就係一成不变嘅历史,点能够随意纂改?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250338.asp

【原文】子曰:「默而识之,学而不厌,诲人不倦,何有于我哉?」

【译文】孔子话:「读书默记于心,学习永不满足,教人不知疲累,噉对于我嚟讲,有咩难以做到嘅呢?」

【栋笃】上个星期,本报一条关于惠州嘅教育新闻话:惠州目前两万几嘅农村中小学教师中,研究生学历嘅净得两个,有本科学历嘅农村老师只占到8%,农村小学教师出现咗青黄不接嘅现象……

呢条新闻透露出嚟嘅信息,好似话高学历嘅教师太少,造成教育水平落后嘅主要原因。其实,呢种「唯学历论」我哋都好熟悉,但,有噉样谂法嘅人,可能未意识到,为人师者,不断学习嘅精神好紧要嘅,因为噉先可以适应教育发展嘅要求。咪话研究生,就算一个博士,佢毕业之后去教中小学,如果觉得大材小用,从此将自我学习抛诸脑后,噉佢嘅教育效果,肯定冇一个不断学习、与时俱进嘅大中专师范生好。

所以,孔Sir讲得啱,为人师者,要「默而识之,学而不厌,诲人不倦」。呢三件事,「默而识之」学习方法,「学而不厌」学习态度,「诲人不倦」就学习目的嘞。即话,要静心去学习,先至可以记得住;要有永不知足嘅学习态度,先至可以坚持不断学习。有咗噉样嘅方法同埋态度,先至能够做到不知疲累噉去教书育人。喺呢方面,孔Sir确实做得好出色嘅,所以,佢先至有资格同佢嘅学生话:「何有于我哉?」既然我做得到,你哋亦应该做得到[以「啦」字结尾,更加能够体现到个「哉」字嘅意思。]

噉如果自己喺学习嘅过程之中心浮气躁,过目即忘,学习态度又「半桶主义」,满足于一知半解——噉样嘅老师,教多几年,就唔「诲人不倦」,而「毁人不倦」嘞,咔咔。

图:

啲学生都话你讲课一成不变、抱残守缺、不思进取,你应该改进一下。  

我教嘅本来就一成不变嘅历史,点能够随意纂改? [ 本帖最後由 卢总 於 2007-10-25 16:14 編輯 ]

我喺弥敦道企街嘅日子

港人讲嘢·黄子华栋笃笑  

□记录:莫夕  

我有李小龙嘅信心,罗拔迪尼路演技,喺八年前我就矢志成为香港嘅小龙迪尼路。喺一个噉嘅理想之下,你会想点样加入娱乐圈啊?当然都係用最理想嘅方法啦,係嘛?最理想嘅方法係咩啊?畀星探发现啰。我成日会发梦有啲噉嘅事情会出现:有一日行行下街,忽然间呢有人拍下你膊头,「先生你想唔想做戏啊?」「如果唔係做主角,我觉得冇乜必要讨论落去嘞。」「哦,噉呢层当然啦,片酬方面唔好超过七位数字太多……」「钱唔係最重要嘅。你边个做导演啊?」「哦,就今年啱啱攞咗金像奖嘅王家卫啱唔啱你啊?」「等我谂下……好啦,横掂我呢廿卅年我都得闲嘅。」啫应该係噉上下口架嘛,係嘛?所以呢,我就即刻开始咗我喺弥敦道朝九晚午畀星探发现嘅工作嘞。

终于,喺街度过咗好耐,亦都撞到好多其他啲喺度等紧星探发现嘅人,之后,有一次果然畀呢个星探发现。佢係属于嗰啲广告公司嗰啲星探呢,佢忽然间……哗,真係威到啊好多人围住你噃……当众问你:「啊你叫咩名啊?你好啱拍戏啊!」噉啊同你当众影相,然后问你攞电话,「你返屋企等我哋电话啦」。于是,我唔喺街等星探嘞,我返屋企等电话。

佢冇畀到电话我,佢以后都冇畀过电话我,直到永恒嘞,佢都冇畀过电话我。然后我就明白,望夫石嗰嚿嘢呢,唔係等个老公等成噉嘅,係等电话等成噉嘅。你知唔知一个等电话等得耐嘅人,好无聊吖嘛,佢会做番啲咩?佢会打番电话出去。首先就试下打电话问功课,跟住试下尽诉心中情啊可能,跟住就要试下4蚊……啊唔係,依家6蚊嗰啲啦,最后就可能会试下撒玛利亚会。旧年啊,有成几廿人自杀口架,有一半呢就係为情嘅,其他嗰半为咩啊?多数为咗等电话嘞。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250339.asp

我有李小龙嘅信心,罗拔迪尼路演技,喺八年前我就矢志成为香港嘅小龙迪尼路。喺一个噉嘅理想之下,你会想点样加入娱乐圈啊?当然都用最理想嘅方法啦,嘛?最理想嘅方法咩啊?畀星探发现啰。我成日会发梦有啲噉嘅事情会出现:有一日行行下街,忽然间呢有人拍下你膊头「先生你想唔想做戏啊?」「如果唔做主角,我觉得冇乜必要讨论落去嘞。」「哦,噉呢层当然啦,片酬方面唔好超过七位数字太多……」「钱唔最重要嘅。你边个做导演啊?」「哦,就今年啱啱攞咗金像奖嘅王家卫啱唔啱你啊?」「等我谂下……好啦,横掂我呢卅年我都得闲嘅。」啫应该噉上下ロ架嘛,嘛?所以呢,我就即刻开始咗我喺弥敦道朝九晚午畀星探发现嘅工作嘞。

终于,喺街度过咗好耐,亦都撞到好多其他啲喺度等紧星探发现嘅人,之后,有一次果然畀呢个星探发现。佢属于嗰啲广告公司嗰啲星探呢,佢忽然间……哗,真威到啊好多人围住你噃……当众问你:「啊你叫咩名啊?你好啱拍戏啊!」噉啊同你当众影相,然后问你攞电话「你返屋企等我哋电话啦」。于是,我唔喺街等星探嘞,我返屋企等电话。

佢冇畀到电话我,佢以后都冇畀过电话我,直到永恒嘞,佢都冇畀过电话我。然后我就明白,望夫石嗰嚿嘢呢,唔等个老公等成噉嘅,等电话等成噉嘅。你知唔知一个等电话等得耐嘅人,好无聊吖嘛,佢会做番啲咩?佢会打番电话出去。首先就试下打电话问功课,跟住试下尽诉心中情啊可能,跟住就要试下4……啊唔,依家6嗰啲啦,最后就可能会试下撒玛利亚会。旧年啊,有成几廿人自杀ロ架,有一半呢就为情嘅,其他嗰半为咩啊?多数为咗等电话嘞。

家长难做

例汤正  

□老饼专栏  

今日汤料:话说广州市不少小学都把「家长签字」作为监督孩子学习的一种形式,引起了部分年轻家长的不满。学校老师称家长签字有利于引导孩子学习,在小学低年级签字方式暂不会改。  

我老窦係公司经理,成日都要签合同,返屋企仲要签作业,所以佢觉得好烦。  

我老窦係单位领导,成日都要签文件,返屋企仲要签作业,所以佢觉得好厌。  

奇怪,点解我老窦签作业又会咁High嘅?

新闻背景:《南方都市报》2007年10月23日A40版《每晚签字五六次 家长喊烦》

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250345.asp

今日汤料:话说广州市不少小学都把「家长签字」作为监督孩子学习的一种形式,引起了部分年轻家长的不满。学校老师称家长签字有利于引导孩子学习,在小学低年级签字方式暂不会改。  

我老窦公司经理,成日都要签合同,返屋企要签作业,所以佢觉得好烦。  

我老窦单位领导,成日都要签文件,返屋企要签作业,所以佢觉得好厌。  

奇怪,点解我老窦签作业又会咁High嘅?

新闻背景:《南方都市报》2007年10月23日A40版《每晚签字五六次 家长喊烦》

广州播客第172期

同声同气  

□阿展专栏  

1.女:呢啲嘢我食过口架。(这些是我吃过的。)

男:我就係要食你食过嗰啲。(我就是要吃你吃过的。)

——一快餐店里,一对情侣在用餐。

2.冇嘢呀,打嚟想听下你把声啫。(没什么,打来就想听听你的声音。)

——地铁里,一个靓仔对着手机这样说。

3.唔係咁少事都托手踭嘛?唔得闲?噉我转头再打畀你啦。(不是这点小事都不答应吧?没空?那我待会儿再打来。)

——北京路步行街,一个穿西装的男人边走边打手机。

4.甲:「嫦娥一号」好巴闭咩?我日日都见啦,我老婆咪係啰。(「嫦娥一号」有什么了不起?我天天都看见,我老婆就是。)

乙:你老婆係嫦娥?有冇咁靓呀?(你老婆是嫦娥?有没有这么漂亮呀?)

甲:我话佢日哦夜哦呀,唔係「常哦」係乜嘢呀?(我说她日哦夜哦,不是「常哦」是什么?)

——两个街坊在开玩笑。

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250341.asp

1.女:呢啲嘢我食过ロ架。(这些是我吃过的。)

男:我就要食你食过嗰啲。(我就是要吃你吃过的。)

——一快餐店里,一对情侣在用餐。

2.冇嘢呀,打嚟想听下你把声啫。(没什么,打来就想听听你的声音。)

——地铁里,一个靓仔对着手机这样说。

3.唔咁少事都托手踭嘛?唔得闲?噉我转头再打畀你啦。(不是这点小事都不答应吧?没空?那我待会儿再打来。)

——北京路步行街,一个穿西装的男人边走边打手机。

4.甲:「嫦娥一号」好巴闭咩?我日日都见啦,我老婆咪啰。(「嫦娥一号」有什么了不起?我天天都看见,我老婆就是。)

乙:你老婆嫦娥?有冇咁靓呀?(你老婆是嫦娥?有没有这么漂亮呀?)

甲:我话佢日哦夜哦呀,唔「常哦」乜嘢呀?(我说她日哦夜哦,不是「常哦」是什么?)

——两个街坊在开玩笑。

近水救唔到近火

街坊话事  

□冯富华  

张姨:阿陈姨,点解十日八日唔见,你成嗰人残晒噉嘅?

陈姨:唉,唔好提啦,我晚晚瞓唔着觉啊!

张姨:身体冇事吖嘛?

陈姨:托赖,身体都仲几好。不过就喺晚晚都扎醒几次,一扎醒就瞓唔返。

张姨:你仔大女大,应该冇乜牵挂嘎,点解会噉嘅啫?

陈姨:前几日,我隔篱条街火烛,啲人打119,好快就有火烛车嚟到……

张姨:噉应该冇乜事啰!

陈姨:哼,点知因为嗰啲私家车阻住晒条路,火烛车冇办法埋去救火,唯有慢慢搬开啲私家车先至可以救火,噉咩就搞到好大件事啰。

张姨:隔篱条街火烛,噉你又唔使踩到芋荚当蛇口架。

陈姨:如果净喺得呢一单嘅话,噉就话唔使忧啫。你记唔记得,冇几耐前报纸、电视都有讲,喺员村嗰头,有间大学入边嘅宿舍火烛,又喺因为啲私家车阻住条路影响咗救火。

张姨:记得,冇几耐前啫嘛。噉就唔怪得你晚晚瞓唔着啦。

陈姨:就喺啰。嗰啲商场、酒店、夜总会之类,都有人时常去Check下啲防火通道,点解嗰啲居民区之类就冇人去Check,罚下嗰啲阻塞防火通道嘅人呢?

张姨:你又问得几好呗。话时话啦,呢啲问题归边嗰部门管呢?

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250343.asp

张姨:阿陈姨,点解十日八日唔见,你成人残晒噉嘅?

陈姨:唉,唔好提,我晚晚瞓唔着觉啊!

张姨:身体冇事吖嘛?

陈姨:托赖,身体都几好。不过就晚晚都扎醒几次,一扎醒就瞓唔返。

张姨:你仔大女大,应该冇乜牵挂嘎,点解会噉嘅啫?

陈姨:前几日,我隔篱条街火烛,啲人打119,好快就有火烛车嚟到……

张姨:噉应该冇乜事啰!

陈姨:哼,点知因为嗰啲私家车阻住晒条路,火烛车冇办法埋去救火,唯有慢慢搬开啲私家车先至可以救火,噉就搞到好大件事啰。

张姨:隔篱条街火烛,噉你又唔使踩到芋荚当蛇

陈姨:如果净得呢一单嘅话,噉就话唔使忧啫。你记唔记得,冇几耐前报纸、电视都有讲,喺员村嗰头,有间大学入边嘅宿舍火烛,又因为啲私家车阻住条路影响咗救火。

张姨:记得,冇几耐前啫嘛。噉就唔怪得你晚晚瞓唔着啦。

陈姨:就啰。嗰啲商场、酒店、夜总会之类,都有人时常去Check下啲防火通道,点解嗰啲居民区之类就冇人去Check,罚下嗰啲阻塞防火通道嘅人呢?

张姨:你又问得几好。话时话啦,呢啲问题归边部门管呢?

[若果呢位张姨系顺德人嘅话,个「嗰」字嘅音就啱,但系个字就唔啱。]

挂平价卖高价

粤讲粤明  

□李益军  

嗰日我入市场买餸。离远就见到一个夫妻菜档,档口一块纸皮牌写住:「丝爪1.50元/斤」,望下啲瓜又几靓啵。睇下其他菜档,同等嘅丝瓜冚口棒唥都係报价2元/斤,噉就走埋去拣啰。

点知秤完一听价钱觉得唔多对路,就问:「乜咁贵嘅?几钱斤嘎?」男档主话:「两蚊斤啊嘛!」「你个牌呢度明明写住蚊半嘅啵?」只见女档主拿起个纸皮牌,指住摆喺纸皮牌背面嘅嗰啲又残又老嘅丝瓜话:「呢啲先至係蚊半啫嘛!」哗,咁奸嘅嘢佢都畀佢谂到,「太有才了」!

无独有偶,前几日,喺屋企附近嘅一间中型超市,居然又睇到上边条「桥」嘅翻版啵。有个牌写住「特价2.9元/瓶」,牌下面摆住最正宗嗰种「×岛啤」。呢种啤酒第度卖5蚊口架。执输行头惨过败家,我嗱嗱声攞咗两樽,交钱嘅时候又发现,屏幕显示每瓶5蚊……原来所谓「2.9元/瓶」嘅,係摆喺个牌后面嘅「×岛×水啤」。呵呵,又係嗰条「屎桥」。

平时,係商场见到啲顾客总係中意拣摆后边嘅货品,可能係贪佢干净啲新鲜啲啩,但本人却係觉得有啲小题大做。依家睇嚟,呢个举动都几啱吖,起码多咗重功能——唔会「攞错」嘢嘞。  

http://www.nanfangdaily.com.cn/southnews/dd/dsb/B12/200710250344.asp

嗰日我入市场买餸。离远就见到一个夫妻菜档,档口一块纸皮牌写住:「丝爪1.50元/斤」,望下啲瓜又几靓。睇下其他菜档,同等嘅丝瓜冚ロ棒唥都报价2元/斤,噉就走埋去拣啰。[若果个菜档真系写住「丝爪」,噉就系菜档错,否则就系作者或者录入、校对错!]

点知完一听价钱觉得唔多对路,就问:「乜咁贵嘅?几钱斤?」男档主话:「两嘛!」「你个牌呢度明明写住半嘅?」只见女档主起个纸皮牌,指住摆喺纸皮牌背面嘅嗰啲又残又老嘅丝瓜话:「呢啲先至蚊半嘛!」哗,咁奸嘅嘢都畀佢谂到,「太有才了」![「秤」只系衡重嘅器具,属于名词;测定重量嘅动词应该用「称」。]

无独有偶,前几日,喺屋企附近嘅一间中型超市,居然又睇到上边条「桥」嘅翻版。有个牌写住「特价2.9元/瓶」,牌下面摆住最正宗嗰种「×岛啤」。呢种啤酒第度卖5ロ架。执输行头惨过败家,我嗱嗱声攞咗两樽,交钱嘅时候又发现,屏幕显示每5……原来所谓「2.9元/瓶」嘅,摆喺个牌后面嘅「×岛×水啤」。呵呵,又嗰条「屎桥」。

平时,商场见到啲顾客总意拣摆后边嘅货品,可能贪佢干净啲新鲜啲啩,但本人却觉得有啲小题大做。依家睇嚟,呢个举动都几啱吖,起码多咗重功能——唔会「攞错」嘢嘞。  

「挂平价卖高价」呢条「桥」好旧嘅嘞噃,作者真系买得野少喇~

PS:「冚唪唥」可唔可以写成噉?

字庫有「ロ棒」,不過呢個論壇唔支持ext-b字符,所以唔可以打呢個字出嚟。

我更反感人哋寫「冚辦爛」——懶音作怪。