QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4852|回復: 13

翻唱:Medley-青春三重奏+驟雨中的陽光 by 東加豆

很喜歡這兩首舊歌...

希望你們也喜.

蔡楓華-青春三重奏 by 東加豆

彼此算是朋友 總有袂別時候
許多苦惱在我心 最恨回首
即使你未留意 只見世事如舊
可惜只有是我苦 決在埸中退後
火中抽出鐵棒 我知道燒傷了一對手
你莫憐憫 使我自覺悲和憂
今天燒傷卻是我 也不要他朝各自難受
我自離去 苦楚我願隻身承

翻唱: 陳秀雯 - 驟雨中的陽光 by 東加豆

紅日半倚山背後 斜陽共我陪伴你
即使有時驟雨下 可曾退避
陪伴你走千里路 行人路過回望你
雖則惹人羨慕 招來多少妒忌
最難受 驕陽下
幾陣雨 似眼淚 似傷悲
其實你不需暗示 誰能像我明白你
不管那時驟雨下 此時愛在一起
最難受 驕陽下
幾陣雨 似眼淚 似傷悲
其實你不需暗示 誰能像我明白你
不管那時驟雨下 此時愛在一起

哇!越听越正,几乎可以同原唱孋美!
唱的好动听啊!《青春三重奏》 第1次听,感觉很好!永远支持
豆豆唱歌嘅狀態幾時都係keep得咁好、咁穩定,好嘢!
聽落,你唱陳秀雯嗰首《驟雨中的陽光》,唱得尤其有原汁原味嘅感覺。

以前未聽過《青春三重奏》,所以唔知係咪先入爲主,聽完阿豆唱之後覺得呢首歌更適合女仔唱,唔多適合蔡楓華唱。

《驟雨中的陽光》呢首歌我本身就好鍾意,無論係旋律抑或盧國沾嘅詞都好有味道。

希望阿豆繼續唱多啲歌畀我哋聽,因爲而家啲細路女歌星身上已經搵唔到好似妳呢種懷舊風格嘅聲線,所以聽落好有feel。

晕咯!!!!

竟然打唔开首歌,迟啲再嚟听。

骤雨中的陽光这首歌我冇記错嘅話应该係曾路得原唱先,

青春三重奏唱得咁正,不如再唱多几首蔡枫華嘅:也許、无奈、绝对空虛、叛逆、何必曾相识、倩影

咁样就更正更有耳福!

楼主又有新歌,不错。

好多謝你們支持....^_^!!

蔡楓華....我最喜歡就是這首 '三重奏'..   倩影..好難唱呢...^_^!!

highyun..嘻嘻...豆豆是舊人...懷舊歌最投入了..^_^!!

但其實兩首歌都唱得唔係好好...

真的希望可以好些...穩定些....流暢些...

点解打唔开首歌嘅?
《驟雨中的陽光》唱得似曾路得多过陈秀雯?
《青春三重奏》同《驟雨中的陽光》呢兩首歌好靚,如果多重唱一次,我諗會更好加好,一番味 多謝你!東加豆

原帖由 滙賢恭會 於 2007-11-5 17:05 發表 《青春三重奏》同《驟雨中的陽光》呢兩首歌好靚,如果多重唱一次,我諗會更好加好,一番味 多謝你!東加豆

我好喜愛這兩首歌....但自己唱就真的弱少少...^_^!!

希望可以好些...

呢兩首歌係好聽!一有 時間我就開始聽緊架喇!