QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2634|回復: 4

[媒體錯字] 2007年10月2号《新快报》之《肥记饭店》

方言

扁鼻(慢条斯理):唔使急,食饱饮够,我哋就松松个裤头走人。咁个啲店员、企堂会话:喂!你哋未曾找数,请快啲畀钱。我哋就问:点解要我哋睇数畀钱啊?企堂就会问:你哋食完咁多嘢,点解唔畀钱啊?我哋答:本来我哋根本就唔想食,係你哋叫我哋食。

众人:哗!咁都得?

扁鼻:你哋咪激动,听我嚟补充。企堂发恶话:你哋眼盲嘅咩,係我哋叫你入嚟食,周围都挂住食嘢嘅价钱,瞪大只狗眼睇下啦!

扁鼻:我哋次次食完晒个啲嘢,店员都係咁讲,但係佢哋始终讲我哋唔赢。

众人:点解?

谷能:我哋一齐上前又讲道理兼发恶。上高係有写明价钱,但係冇讲清楚係你畀我,定係我畀你,又係你叫我哋食。讲咗好耐数口之后,多数经理都话:好啦,咪嘈啦,算我哋行衰运啦,走啦。唔使你哋畀钱啦。盲四就大声夹恶:乜嘢话!头先唔畀我哋走,而家又叫我哋走,我哋係贵客,唔係乞儿。我哋架私家车开走咗咯,快啲畀搭车钱,唔係我哋几大都唔肯放过你哋。最后店主怕阻住做生意,好快就会畀车钱,我哋咯……咯……嘻……嘻……哈……

众人:係噃,真係使得嘎,呢条屎计喺边度学返嚟嘎?

马面:哈……哈……呢啲计梗係屎坑计。我以为有乜嘢高明正气、点石成金之法,原来係咁。如果讲得客气啲,我就送你八个大字。

众人:八个大字,係点样写嘎,客气啲讲啦。

马面:最客气嘅係咁样讲,听住啦。

众人:好……

马面:刁民食饭,免费供应。

众人(大叫):咁刻薄。

马面:点算刻薄啊?实事求是就真。

阿丙:马记,你头先係客气讲咗八个大字,係免费白食,咁如果唔客气讲法又点?

马面:佢哋第一要落得面,要不知人世有羞同耻;第二仲恶劣过偷,同明抢差唔多,係欺负嗰啲老弱幼小嘅群体。

谷能:当今世界係有力在上,冇力就在下,啱唔啱啊?

马面:如果咁样讲,我有枪,一枪一个将你杀咗,得唔得呀?呢个世界有法律嘎,我哋大家都係人嚟嘎,都係有老母生嘎。

阿丙:谷能讲,有力者喺上层,冇力者喺下层,应该係讲能力、知识係力量,唔係靠凶恶奸偷强抢,唔好搞错啊。

谷能、扁鼻、盲四齐讲:总之,我哋唔係偷,又唔係抢,又唔係骗,我三样都唔算,话我哋乜嘢,睬你哋都发毛。係唔係想打交开片。一个对一个,有本事出嚟打过。(拍台又拍凳)

阿丙:你哋係变相明抢。不过讲说话唔好搞成咁个样,我哋起码係朋友一场,天大嘅事都好商量,大家说话千祈唔好搞得咁僵。唔够嘢食就加马,添酒加肉快啲上,通通入我阿丙账。

众人(一齐叫):因为有得食,咁我地通通变晒样,乜事都有商量!

大细眼:饮酒歌我先唱。请各位即出题目。

众人:用「丙哥」两个字啦。

大细眼(唱):丙哥够义气又情长,个个饮酒食肉入晒佢荷包嗰盘数目账,我哋畀面丙哥,乜嘢事都唔好计较论短长,我哋食肉仲要加啲调味酱,今晚呢度差啲大打出手又变成战场,有酒有肉真係喜气又洋洋。三杯落肚乜事都唔好记旧账,出口说话要思想,朋友感情唔好伤。开晒!

http://www.ycwb.com/epaper/xkb/html/2007-10/02/content_31766.htm

扁鼻(慢条斯理):唔使急,食饱饮够,我哋就松松个裤头走人。噉嗰啲店员、企堂会话:喂!你哋未曾找数,请快啲畀钱。我哋就问:点解要我哋睇数畀钱啊?企堂就会问:你哋食完咁多嘢,点解唔畀钱啊?我哋答:本来我哋根本就唔想食,你哋叫我哋食。

众人:哗!都得?

扁鼻:你哋咪激动,听我嚟补充。企堂发恶话:你哋眼盲嘅咩,我哋叫你入嚟食,周围都挂住食嘢嘅价钱,瞪大只狗眼睇下啦!

扁鼻:我哋次次食完晒啲嘢,店员都咁讲,但佢哋始终讲我哋唔赢。

众人:点解?

谷能:我哋一齐上前又讲道理兼发恶。上高有写明价钱,但冇讲清楚你畀我,定我畀你,又你叫我哋食。讲咗好耐数口之后,多数经理都话:好啦,咪嘈啦,算我哋行衰运啦,走啦。唔使你哋畀钱。盲四就大声夹恶:乜嘢话!头先唔畀我哋走,而家又叫我哋走,我哋贵客,唔係儿。我哋架私家车开走咗咯,快啲畀搭车钱,唔我哋几大都唔肯放过你哋。最后店主怕阻住做生意,好快就会畀车钱,我哋咯……咯……嘻……嘻……哈……

众人:噃,真使得嘎,呢条屎计喺边度学返嚟嘎?

马面:哈……哈……呢啲计梗屎坑计。我以为有乜嘢高明正气、点石成金之法,原来。如果讲得客气啲,我就送你八个大字。

众人:八个大字,点样写嘎,客气啲讲啦。

马面:最客气嘅样讲,听住

众人:好……

马面:刁民食饭,免费供应。

众人(大叫):咁刻薄。

马面:点算刻薄啊?实事求是就真。

阿丙:马记,你头先客气讲咗八个大字,免费白食,如果唔客气讲法又点?

马面:佢哋第一要落得面,要不知人世有羞同耻;第二仲恶劣过偷,同明抢差唔多,係欺负嗰啲老弱幼小嘅群体。

谷能:当今世界有力在上,冇力就在下,啱唔啱啊?

马面:如果样讲,我有枪,一枪一个将你杀咗,得唔得呀?呢个世界有法律嘎,我哋大家都人嚟嘎,都有老母生嘎。

阿丙:谷能讲,有力者喺上层,冇力者喺下层,应该讲能力、知识力量,唔係靠凶恶奸偷强抢,唔好搞错啊。

谷能、扁鼻、盲四齐讲:总之,我哋唔偷,又唔抢,又唔骗,我三样都唔算,话我哋乜嘢,睬你哋都发毛。想打交开片。一个对一个,有本事出嚟打过。(拍又拍凳)

阿丙:你哋变相明抢。不过讲说话唔好搞成个样,我哋起码朋友一场,天大嘅事都好商量,大家说话千祈唔好搞得咁僵。唔够嘢食就加,添酒加肉快啲上,通通入我阿丙账。

众人(一齐叫):因为有得食,通通变晒样,乜事都有商量!

大细眼:饮酒歌我先唱。请各位即出题目。

众人:用「丙哥」两个字啦。

大细眼(唱):丙哥够义气又情长,个个饮酒食肉入晒佢荷包嗰盘数目账,我哋畀面丙哥,乜嘢事都唔好计较论短长,我哋食肉要加啲调味酱,今晚呢度差啲大打出手又变成战场,有酒有肉真喜气又洋洋。三杯落肚乜事都唔好记旧账,出口说话要思想,朋友感情唔好伤。开晒!

吖盧生我勸你都係唔好逢「係」必正嘞。

如果係都要正嘅話,你自己都要改一下先得  你經常打嘅「嗰」字,都係繁體!

最好打成     1.jpg  字  唔係你自己又犯咗簡繁混用~~~ 

个「嗰」字系冇办法,字库问题。

但佢哋系都要用个「係」字就唔知为乜嘞!

冇意見,學習中. [ 本帖最後由 饅饅 於 2007-10-18 21:06 編輯 ]