QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11957|回復: 50

[南派功夫] [讨论]耕手挡边腿嘅可行性~

据闻耕手用于下三路可以防脚,但喺有d上过擂台嘅朋友话我知如果实战上用耕手防脚喺一 个好愚蠢嘅行为,因为以手臂去阻截对方嘅边腿根本就唔够力,挡唔到几多下,步法上亦都 跟唔上,而且我哋亦都从来无见过有职为拳手响擂台上面用耕手去挡对方脚。噤究竟用耕手 挡脚喺某d拳师未经实战而发表嘅空论定喺我哋未练到够班呢? 耕手除咗挡边腿仲有咩用法泥?各位请多多发表啦! em2:

Re:[讨论]耕手挡边腿嘅可行性~

理论上耕手喺可以挡脚嘅,因为某d詠春拳师讲当耕手接对方踢腿时双手手臂要同时转动,卸去对方嘅攻击力,但喺只喺理论上可行。实战中充滿未知嘅因素,如果对方攻击速度比你快、又或者攻击嗰一点唔喺你想要接嗰一点,分分钟受一腿会令詠春拳手手都再举唔起,撞正用腿高手可能连手都断埋! em7:

用手挡脚系愚蠢噶所谓,奉劝大家吾好试.

如果大家嘅身体素质,武术造诣都处于同等水平,用手迎脚而挡的确系愚蠢嘅做法。如果以横消直或以弧线去消或者会有效,但系与其去冒险,不如采用更有效嘅措施好过啦。

最好就唔好用啦!你只手就算唔断都麻晒啦,后面d动作开始变形,之后乜都做唔到!我试过啦,几天都郁唔到!

用耕手都重好啲,如果单手挡,只手想唔断都几难

artpm在2004-09-20 23:48:28说道:[br]最好就唔好用啦!你只手就算唔断都麻晒啦,后面d动作开始变形,之后乜都做唔到!我试过啦,几天都郁唔到!
有亲身有经验嘅人上嚟讲下,证明唔喺空口讲白话啦,真喺唔知有d人点解会发表d噤嘅理论出嚟。 em8:

highyun在2004-09-20 23:56:17说道:[br]用耕手都重好啲,如果单手挡,只手想唔断都几难
我反而觉得单手去接一脚比耕手有用涡,当然唔喺去硬接啦,又以一个边腿为例,用单手去挡你嘅动作会快好多,而当出右手挡嘅时候左脚同时向反方去行一步,就可以有效噤卸去对方大部分嘅攻击力,当然,只能用手肘对上嗰一两寸比较硬正嘅地方去挡,手脚移动要一致,而且只用于防高边腿,因为高边腿的攻击力亦比低边腿攻击力低。不过如果可能嘅梗喺唔好用自己身体任何一个部位去挡人噤愚蠢啦! em3:

单手拍还可以.

民间还流传一种用耕手挡腿嘅方法,就喺响挡嘅时候进一步,避开对手胫骨位和膝盖,去挡对方大腿;理论上是从根部挡腿而不是从挡腿嘅末端,各位点睇? em6:

我好同意high_hand概讲法呀,耕手档腿系要同进步配合架,我系打实战时验证过其实你进步练得好概话根本就吾使去档腿,如果对方用鞭腿你可以直插入巨内围进攻

怕就怕察觉到对方起脚再进步就已经慢咗啦! em6:

万一对方唔用脚胫骨攻击改用膝攻击噤点算吖? em6:

用手折据得得嘎?

姐姐仔‰在2004-09-25 12:41:15说道:[br]用手折据得得嘎?
你想讲乜吖? em6:

皆系用耕手挡囖~!但系得得嘎?

我都喺唔知你讲乜,咩得得噶? 依个世界无绝对可行或者绝对不可行嘅事,睇你响咩情况下如果去运用姐!~ 用耕手去接一个bb仔嘅边腿喺可行架,一个未经训练嘅普通人都应该无问题,但我哋讨论嘅喺经过训练嘅人 em6:

high_hand在2004-09-27 23:14:33说道:[br]我都喺唔知你讲乜,咩得得噶? 依个世界无绝对可行或者绝对不可行嘅事,睇你响咩情况下如果去运用姐!~ 用耕手去接一个bb仔嘅边腿喺可行架,一个未经训练嘅普通人都应该无问题,但我哋讨论嘅喺经过训练嘅人 em6:
“得得”咪即系得唔得啰,你未听过咩?唔好吓怕啲妹妹仔啦。你讲嘅第二种方法其实就系见人有起脚嘅势,然后马上埋身,等佢只脚化辉唔到威力啫。

我讲嘅咩?唔喺我讲架! 乜姐姐仔喺妹妹仔嘛嘅咩?sorry,sorry!~ em6:

档乜差,点档点死。对方起高脚的话,就走边位冲上去用争由下向上撞距下巴,或者用双推掌托距下巴,再五系就接距脚,旋身后争顶距个面门。中低脚的话未提膝硬档距罗。