QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3739|回復: 5

[百家爭鳴] 中山之民

因本人未装粤语转换器所以仍有错字  敬请谅解

对于宜家粤语既形势  我有几个奇想同建议   宜家既台湾  正响度搞去中国化  推广闽南话   依我既睇法  系无可能成功既   原因只有一点  就系闽南话充其量只系一种方言  讲得难听D  虽然渠独特  有底蕴  但系就只系比湖南之类既捞话好少少  五十步笑百步  两个一样衰  绝对登吾上大雅之堂   因为闽话既音标 音调始终脱离吾到国语既拼音  其中大概只有百分之三十同国语吾同  而广东话就超过百分之八十同国语吾同  可以完全脱离国语既影响  因为粤语本身就系古体语  我建议如果台湾真系想去中国化  首要就系认我地广东呢个大靠山   用粤语来做渠地既「普通话」 甘先叫去中国化   至于渠地成日以 文化教科书里面有中国历史同字眼而争  更加系愚蠢之极  我地有中国古代文化已经系事实  就好似美国脱离吾到英国文化一样  美国拍既古代故事全部离吾开欧洲大陆既一事一物  有举个例  就算强如日本甘既大国  有时都要响游戏漫画电影里面用中国题材  好似三国  西游记甘  用既动物有熊猫  龙之类 而且仲响上面创新出属于日本自己既野 时不时仲丑化下D题材  变成渠地既招牌  而中国只会死守自己既老本  成日以咩烂鬼五千年文化沾沾自喜做井底之蛙 所以根本吾洗垢泥于呢D小节  用中国题材吾代表亲中!!!!!!

台灣用粵語做國語?呵呵,不錯的構思!!

挑起撈佬對廣東的不信任,分\化\大\陸,好方法~

挤埋吹水坊,重多人应你!

挤埋吹水版,重多人应你!

呵~~

又真係幾有意思噃!!

原帖由 takeda123 於 2007-10-10 23:41 發表 因本人未装粤语转换器所以仍有错字  敬请谅解 对于宜家粤语既形势  我有几个奇想同建议   宜家既台湾  正响度搞去中国化  推广闽南话   依我既睇法  系无可能成功既&n ...

閣下 如此 貶低 閩南話,可能是未對其深入了解之故。
我等  在抵制  北佬思維 之時,亦須時時警惕  自身 之 語言霸權主義 同 語言等級主義。
謹慎,再謹慎。