QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3597|回復: 18

点解没人讲下 区瑞强 ??

有天籁之声 的  区瑞强 自从83年转投EMI公司就好象没点红过亦没咩代表作了!是当时少人听他那种风格的歌吗?直至近几年翻唱别人的个才有点起色!! 但还是没宝丽金时期的好!
佢啲民歌好清新,《水霞》、《陌上歸人》、《漁火閃閃》、《泥路上》,都係經典。

區瑞強可以話係香港早期一批城市民歌創作歌手典型代表,佢嘅歌曲,有好濃郁嘅鄉村風格,比人感覺係充滿清新氣息,自然流暢,亦有好多首作品係鼓勵人積極向上嘅勵志歌曲。
個人較為喜愛嘅就有《少年夢》、《陌上歸人》、《云外千峰》、《云外千峰》、《相識在童年》等。

《我爱大自然》都好正啊。
香港电台有他主持的现场弹唱节目《2000靓歌再重聚》,有的老饼
有冇人睇过前几年「靓歌再重聚」嗰个演唱会?
2004年的我有
我都有去睇呀!!
有張德蘭做嘉賓。
依家啲所謂歌星真係冇得比!!

我都好中意区瑞强阿

佢嘅二千靓歌再重聚我每期都听嘅,不过我就末见过佢,唔知几时有机会呢
如果你继续「末」见过佢呢,噉你一定冇机会见到佢!
唔知道各位有冇聽過區瑞強同陳秋霞合唱嗰首《謠言》,首歌正到暈。
首歌听完会晕,重有边个敢听啊?哈哈哈!

唔洗怕!  到时我帮佢人工呼吸!!

咁都得???

咁都得??秋霞姐成几十勾啦,你估重系青春少艾咩...................

原帖由 djjack8112 於 2007-10-29 09:17 發表 咁都得??秋霞姐成几十勾啦,你估重系青春少艾咩...................

唔係喎,最近電視上見佢,都重嗒得杯落呀

講到陳秋霞都係香港歌壇早期难得嘅才女一,佢所唱嘅歌当中有成半係自己作曲,

较喜欢嘅有;[罂粟花][憶童年][珍惜好年華][只求相爱過一生]等、、、

區瑞强:[鼓浪嶼]好正啊,上面楼主所講嘅[泥路上]原唱应該係盧業湄。

《只求相爱过一生》,系古董级电视剧《大地恩情》之《古都惊雷》嘅主题曲咯,仲记得里边有个人物叫「周启华」添,呢首歌够经典啊!

原帖由 李四 於 2007-10-29 18:16 發表 唔係喎,最近電視上見佢,都重嗒得杯落呀

-------------睇来李四兄中意熟女?.....讲时讲啦,秋霞姐真系好有才气,自己识创作,唱歌又好听,重生得靓女,后生时好鬼清纯架

ALBERT嘅<2000靓歌07友情再重聚>唔知市场上有冇得卖呢?有得卖就好啦