QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8431|回復: 27

許冠傑新專輯《人生多麼好》面世!

千呼萬喚,阿Sam嘅新專輯大碟《人生多麼好》終於面世嘞!
CD全碟收錄有阿Sam全新11首歌曲,另加一張有2首MV嘅DVD添!實際上即係1CD+1DVD嘅Box-set,聞說話仲有限量珍藏版與普通版呢兩種版本之分添(普通版嘅零售價係148元),10月12日將全面上市喇!各位Sam Fans早已期待良久,又點可以錯過!
大家睇下曲目表嘅歌名,就知道全部歌曲乃誠意之作嘞,今時今日,見到呢啲如此感動心靈、倍感親切嘅粵語歌作品,實在令人激動!阿Sam,你係得嘅!

CD
01. 人生多麼好
02. 藍天消失了
03. 鐘聲響起
04. 白雲說
05. 好鬼?你
06. 薔薇
07. 心境改變環境
08. 瞬間永恆
09. 風裹微塵
10. 親手寫我夢
11. 情懷森曲 (Medley)

DVD
1. 鐘聲響起 MV
2. 人生多麼好 MV

好啊,真係值得期待啊!

前一段时间听过电台版嘅《钟声响起》、《人生多么好》、《蓝天消失了》呢几首歌,又睇过《风里微尘》、《钟声响起》嘅MV,不过曲目表内所列嘅其他歌曲就未有听过。呢D歌确实好有Sam嘅独特风格,正啊!

唔知 我 尼个小城镇几时先有得卖呢?期待啊!    还是那句话,希望有出黑胶

05. 好鬼?你
好鬼乜嘢你啊?

我更期待嗰兩首MV。

值得珍藏!

值得珍藏阿!期待!!!

感谢SAMKONG!!

让我们拭目以待,共享SAM歌!

《 情懷森曲》是把多首許冠傑經典金曲,重新錄音並串燒成Medley,當中有「這一曲送給你」、「心裡日記」、「梨渦淺笑」、「天才白痴往日情」、「知音夢裡尋」、「雙星情歌」、「印象」、「難忘你」和「浪子心聲」等。

正!

真系值得期待的嘞!
正!一定要买啊!
新唱片個封面好正!阿Sam依舊0甘充滿活力.
尤其鐘意果首"藍天消失了",環保題材,誠意之作!

原帖由 highyun 於 2007-10-7 13:36 發表 05. 好鬼?你 好鬼乜嘢你啊?   我更期待嗰兩首MV。

刚睇到歌名,系《好鬼你》。

阿Sam《人生多么好》新专辑的所有歌曲下载试听,好正啊!!!!!

专辑名称:人生多么好
歌手姓名:许冠杰
唱片公司:东亚唱片
专辑语言:粤语
发行日期:2007年10月12日

期待17年,歌神许冠杰(Sam Hui)终于推出全新广东大碟《人生多么好》!大碟以环保又怀旧为主题,主打歌「钟声响起」诉说了对拆卸中的皇后码头、苏屋孔雀楼等旧居的心情,另一曲「蓝天消失了」关注香港环保,当中更featuring儿子许怀的Rap唱和,而「人生多么好」励志非常,整张《人生多么好》再次唤起香港市民的集体回忆,并希望藉新曲勉励大家应珍惜目前,明日革新求变。

事隔29年,许冠杰于2007年12月16日再踏香港大球场,举行《许冠杰香港大球场Live音乐会》,届时Sam将以歌会友,在历时三个半小时的音乐会上,一口气唱出约60首歌。17年无出新唱片的Sam,在新碟内重新录音多首经典金曲,并串烧成Medley「情怀森曲」,当中有「这一曲送给你」、「心里日记」、「梨涡浅笑」、「天才白痴往日情」、「知音梦里寻」、「双星情歌」、「印象」、「难忘你」和「浪子心声」等。

专辑曲目:

01.人生多么好
02.蓝天消失了
03.钟声响亮起
04.白云说
05.好鬼冧你
06.蔷薇
07.心境改变环境
08.瞬间永恒
09.风里微尘
10.亲手写我梦
11.情怀森曲 (Medley)

歌曲下载地址:http://www.9dyy.com/thread-3974-1-1.html

隻碟即將到手嘞,全部歌曲亦都已經聽過,確實正到暈,尤其係《藍天消失了》、《瞬間永恒》、《情懷森曲 (Medley)》呢幾首!
好正啊!不过D伴奏音乐嘅电声味就略嫌太重了。唔知响大陆几时先有呢套碟卖呢?
冯生的见解同我一样!!欢喜中带点失望!失望系指而家的  录音太差了,变味了,无法接受!!

呢張碟嘅歌確實冇得彈,歌靚詞靚,首首皆精品!

不過個人感覺,都比較認同上面2位細心嘅朋友提出之問題,其實呢個問題具有一定嘅普遍性,現在嘅伴奏音樂,電聲味確實太濃嘞。

如果你哋細聽返以前SAM唱啲歌(例如:《世事如棋》、《天才白癡夢》、《滄海一聲笑》等等),你會發覺嗰種用人手演奏原始樂器、中國民族樂器嘅伴奏音樂之美,《世事如棋》嘅笛子與二胡演奏效果,《滄海一聲笑》嘅彈撥樂效果,都相當醉人;而最經典嘅,就莫過於《天才白癡夢》中間嘅嗰段間奏所加入嘅提琴弦樂效果,簡直正到唔識講!

听过了,觉得距状态的确是不减当年啊,好野!

成張碟整體感覺好好,歌曲題材類型都比較廣泛。香港情懷、鬼馬情歌、浪漫情歌、心路寫照、人生哲理、普世價值,每一首拎出o黎稱都唔輸蝕。

個人最鍾意係《鐘聲響起》、《薔薇》、《瞬間永恆》同《白雲說》。

今次有好多歌都係Sam Hui個人心情寫照,包括《人生多麽好》《瞬間永恆》《親手寫我夢》,喺一個唔同嘅階段看待自己嘅過去同人生,的確係同樂迷一次很好嘅傾訴,亦使聽者感動。特別係《瞬間永恆》,旋律好有7、80年代感覺,歌詞寫得很真摯,能引起歌迷共鳴,有潛質成爲歌神又一經典之作。

另外,喺好多歌詞裏面,用字仍然保留阿Sam一貫風格,通俗口語化得令人倍感親切,會心微笑(好多詞現今中青年人都未必會用)。一聽到呢啲生鬼嘅粵語用字,就知道,阿Sam又返咗o黎我哋身邊。而呢種味道嘅歌詞,由阿Sam把口唱出係最適合不過,可以講捨我其誰。

刚拿到CD,封面很漂亮,先听听。
欣赏了全碟的歌曲多遍了,特喜欢那张DVD上面的两首歌曲《人生多么好》和《钟声响起》的MV,拍得相当的不错;至于那张CD嘛,特喜爱《瞬间永恒》、《薔薇》这两首歌,非常动听,倍觉感人!
小弟近期亦都懷住興奮心情,反反復復噉好好enjoy阿Sam套新碟,發覺當中歌曲,從歌詞所反映嘅心跡嚟睇,《瞬間永恆》體現嘅意境最深,歌詞句句引起共鳴,可以話係Sam本人多年嘅一個心聲總結與回顧,幾乎毫無疑問噉當選為呢張新專輯中最受歡迎嘅歌曲,其次,《鐘聲響起》亦係一首充滿回歸十年後嘅集體回憶、唱出香港情懷嘅佳作,尤其係睇到嗰張DVD中嘅MV,鐘聲、碼頭......令人感慨萬千......此外,《白雲說》呢首歌,不僅旋律輕柔優美,歌詞亦以溫馨情調、樸實無華嘅字句,嚟表達Sam一貫以來嗰種積極向上、豁達樂觀嘅詞風,冇得彈!其實,其余歌曲亦寫得好靚,大家可以細細噉去欣賞,去品味。