QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5896|回復: 11

[生活環境錯字] 10月5號粵協北京路掃街行動 50P

今日個活動本來定喺十點半,但我唔知係睇唔清定記唔清,十點鐘未到就喺嗰處等,一路等一路四圍留意一個身穿藍或黑色上面印住「凝聚粵語力量」等文字嘅衫兼面帶幾分猥瑣嘅身影,等咗好耐……等人嘅朋友逐漸散去,得返我仲「ungoo」噉企係嗰度,隔離間皮具店開咗門,個宣傳喇叭好大聲,背景音樂係《Right Here Waiting》,夠晒應景……
等到我有想離開嘅衝動時,終於有一個骨骼精奇,留住條相對馬尾而言太幼,相對老鼠尾而言太長嘅唔知乜尾,着住件海藍色衫嘅人向我yap手,一見呢身造型就知係盧總駕到啦。等齊人之後,傾咗陣決定兵分兩路~~行動開始~
­
出發前喺廣外影嘅兩張
發型,中國大陸好常見而又好嚴重嘅問題(髮型)
­
呢句話,先唔講佢意思有冇問題,斷句已經好有問題,如果分開上下嚟讀,根本讀唔通~
­
本來佢店名叫「果道」係冇問題,但係解作There,就證明佢懶音好嚴重吓~建議佢將英文改成Fruit Way
­
­
本次活動評出錯別字榜冠軍就係——尤魚(魷魚),後面陸續有嚟;呢幅相入面仲有一個「雞亦」都係錯字,應寫作雞翼(後面仲有個類似嘅)
­
雞髀,咁古樸嘅字都寫錯~
­
呢個唔知點形容~
­
本次活動錯別字榜亞軍就係——以「什」作「雜」
­
冇人知佢想請「乜板」,斷估係「砧板」
­
馬上公布,季軍就係——以「茸」代「蓉」
­
冠、季軍喺齊度~
­
­
一人一口飯???(盒飯)
­
又見雞亦!
­
「雜」、「什」兩種都寫晒~
­
轉入美食節~都係佢最高~
­
水都唔多滴~有幾滋補啊?
­
呢個唔寫「什」嘞~不過都未寫啱~
­
另我諗起當年嘅全民簡字運動(蔗糖)
­
­
­
­
­
­
味精雖然係晶體,但更係海藻中味之精華,不過到係建議大家少食味精~
­
楊州炒飯~~明顯係翻版嘢~揚州嘅就出名啲~
­
呢篇嘢嘅作者明顯係撈人,但一樣將「速」同「促」撈亂~
­
電腦輸入問題,將「肉林」寫成「內林」
­
­
中午搵地方落腳後,發現份菜牌都好多錯字
­
蜜汁、雞髀
­
皮蛋(又係二簡遺留嘅問題)、芫茜
­
­
幾個人討論嚟討論去都唔知呢個「稽凶」係乜意思,懷疑係緝兇普通話同音所致
­
另外仲有啲唔係幾確定,有啲爭議嘅!
呢度應該用「需」定「須」呢?佢用「需」算唔算錯呢?
­
「缽」、「砵」、「鉢」分別應該點用呢?
­
呢兩個,邊個先啱呢?我哋當場查過字典,字典話應該寫「珧柱」但一般人平時多寫開「瑤柱」~
­
有人話「水份」應寫作「水分」,但我覺得呢啲已經約定俗成嘅嘢冇必要去改~
­

呢個都比較大爭議,到底個蒙字有冇錯,定抑或只係字體問題~

仲有啲搵到錯字,但冇影到嘅。
一個係某珠寶行中寫到「純然無暇」我哋開玩笑話:乜佢純到咁唔得閒啊?(無瑕)
仲有,采芝林入面有將「川芎」寫成「川弓」嘅,「茨實」寫成「芡實」嘅,最搞笑係「延緩衰老」寫咗「廷媛衰老」等等~ 
­
­

咁鬼落力,唔授精都唔得啦!

其他人加油啊!

好帖,支持授精!

哇...原來咁多大部DC,係咁用嘅,不過唔明點解惜花人,整部咁貴嘅DC都唔整部手機

原帖由 咸蛋超人 於 2007-10-6 09:22 發表 哇...原來咁多大部DC,係咁用嘅,不過唔明點解惜花人,整部咁貴嘅DC都唔整部手機

都話我支持環保,手機信號擾亂地球磁場,極之唔環保,此其一

其二,唔係咁想幫襯壟斷行業~

以下係Anl影嘅~

唔明...我哋攞手機拍都會畀人抓到...

點解...你咁大部DC都可以拍得咁"猖狂"

原帖由 饅饅 於 2007-10-6 18:38 發表 唔明...我哋攞手機拍都會畀人抓到... 點解...你咁大部DC都可以拍得咁"猖狂"

就係因為我咁大部DC夠專業,人哋以為我係啲美食雜誌幫佢賣廣告啫,可以光明正大噉影,唔使偷拍,就係嗰間純到唔得閒嗰間嘢唔畀影啫~

哗!「语言文字委」居然设到落区呀?花埋啲纳税人嘅冤枉钱养老鼠,呢档摊想唔冧都几难!

闹出「纯然无暇」嘅笑话嘅,唔系珠宝店,而系银座三楼嘅如新(Nu Skin)公司陈列室。

睇唔到嘅?

「ungoo」?系咩嚟伽?