QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2495|回復: 8

[南派功夫] [讨论]有无人觉得“三星拳”同“车轮拳”喺一样架?

有无人觉得“三星拳”同“车轮拳”喺一样架?或者讲有咩不同之处? 外面所见好多嘅车轮拳完全无劲力可言,睇落就好似以前漫画入面嘅袋鼠打拳击,其实“三星拳”同“车轮拳”喺唔喺唔同嘅呢? 好想听下智者同各位嘅见解?~ em6:

Re:[讨论]有无人觉得“三星拳”同“车轮拳”喺一样架?

虽然唔知道你讲乜,但我呢捧你场拉,狒狒

无人对依方面有研究?~ em8: em6:

阿智兄弟及诸位朋友鸡年快乐! 关于'车轮拳'没有更深的了解,不好说,顾名思意,出拳如轮传,两拳相互交替不让对手有喘息机会.我想,出拳有劲与否与'车论拳'无关,关键是出拳的人是否掌握要领与功底的深浅. 三星拳有'车轮拳'的特性,但很讲究出拳的路线和内劲,不知'车轮拳'有无类似的法则.

车轮拳如果出拳嘅频率快,力度必然会少。 我觉得如果系打交,三星拳就够晒,三嘢就足够打到对手瞓医院啦。

甘三星拳如果太快,会唔会无力架?

“三星拳”同“车轮拳”梗系吾一样啦,“车轮拳”出拳时好似火车轮一样,连绵不断,虽然快但所打击既力度并一定会小左,睇你掌握得好吾好既姐,其来回既路线就似用把猪肉刀切猪肉一样,追击同一点。而“三星拳”讲不同点和劲力,使对手难以捉摩, 我听讲三星拳有一种“九点连环三星拳”既练法,我就未见过啦,吾知系米真既

你转咗性啊?竟然一篇嘢打嘅字数多过晒以前所有文章! 我始终觉得车轮拳适合练功用,真正打交三拳就足够。
shing在2005-03-20 01:52:22说道:[br]“三星拳”同“车轮拳”梗系吾一样啦,“车轮拳”出拳时好似火车轮一样,连绵不断,虽然快但所打击既力度并一定会小左,睇你掌握得好吾好既姐,其来回既路线就似用把猪肉刀切猪肉一样,追击同一点。而“三星拳”讲不同点和劲力,使对手难以捉摩, 我听讲三星拳有一种“九点连环三星拳”既练法,我就未见过啦,吾知系米真既

应该5同!!!