QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

[八卦時聞籮] 你哋点睇陈扬呢番说话?

原帖由 卢总 於 2007-11-7 20:49 發表 呢层当然啦呢层! 有冇睇过我喺论坛嗰个空间啊?哈哈哈哈!

之前冇,而家睇咗。真系唔写个服字都唔得吖

原帖由 卢总 於 2007-10-1 13:42 發表 并非联想多寡嘅问题,而系层次同角度嘅问题。你涉世未深,我唔怪你!

请问,何谓「侵略者」?

嗰啲南下广东,抢夺我哋饭碗、破坏我哋文化、浪费我哋资源,甚至叫嚣要将广东人赶走嘅人,唔系「侵略者」,系乜嘢?

原帖由 卢总 於 2007-11-9 15:27 發表 嗰啲南下广东,抢夺我哋饭碗、破坏我哋文化、浪费我哋资源,甚至叫嚣要将广东人赶走嘅人,唔系「侵略者」,系乜嘢?

咁人哋都喺讲普通话嗟,唔一定喺抢你哋饭碗。饭碗本身就响度,邊個有能力咪邊個拎咯,文化破唔破壞就好難講啦,我哋自己本身又保護咗幾多?傳統哩樣嘢真喺要去粗存精咯。浪費資源就更加唔可以亂講啦。佢搬得來廣東咁佢就可以用嘎啦,外地人一樣有節儉環保嘅,廣東人一樣有亂咁浪費嘅敗類啦。我覺得廣東人唔可以盲目排外咯。其實我響上海比較下,就知道,哩啲大城市都差唔多,最頂層嘅有錢人,都唔系本地人。人哋誠實勞動,合法經營,就唔可以話人哋乜嘢啦

所以话你如果唔系畀人洗咗脑就肯定系谂坏脑!

举一个好明显嘅例子:广州电视台广州话新闻报道个位系唔系真系有能力就可以做呢?张小莉只仆街有能力咩?广州话都未识讲!佢系点样得到呢个饭碗嘅,你知道咩?佢会话你知咩?广州电视台、《广州日报》嗰班垃圾真系凭自身能力就可以得到个饭碗?如果佢哋唔系靠使横手,佢哋会有饭开?

我哋嘅文化,我哋自己本身保护咗几多系一回事,人哋破坏咗就系破坏咗!就好似日前拆毁嘅大东门广告美女墙噉,唔通我哋冇保护咩?结果系点啊?结果就系啲外来嘅侵略者为咗佢哋自己嘅利益,拆鬼咗!

浪费资源就更加系不争嘅事实!

你谂下,嗰啲侵略者自己乡下有屋,但佢哋南下嚟到又要另外揾间屋嚟住,揾到钱之后佢哋返乡下买田买地起大屋--噉样唔系浪费资源系乜嘢?

重有,佢哋每日嘅食物好多都要不远千里运送落嚟,重有煮食同其它生活上需要嘅能源,呢啲唔系浪费能源系乜嘢?重有佢哋每年往返探亲呢?呢啲都系造成今日中国能源紧张嘅重要原因!

近年来,本地人工资待遇越来越差,楼价飞升,物价上涨,能源紧张……呢一切唔系外来侵略者造成嘅,唔通系本地人自己搞成噉嘅?

广东人并冇盲目排外,而系太迟有排外意识!等人有空子可钻,有机可乘!

广东人大部分都系勤恳工作,努力经营,但系喺好多不平等嘅政策以及裙带关系影响下,我哋又可以有几大发围呢?

所以,我奉劝你:唔好手指拗出唔拗入,否则,你会自食其果!你而家已经系一只暖水田鸡嘞!

凑个音啫                     

原帖由 卢总 於 2007-11-12 14:48 發表 所以话你如果唔系畀人洗咗脑就肯定系谂坏脑!举一个好明显嘅例子:广州电视台广州话新闻报道个位系唔系真系有能力就可以做呢?张小莉只仆街有能力咩?广州话都未识讲!佢系点样得到呢个饭碗嘅,你知道咩?佢会话你知咩?广州电视台 ...

咁你又唔使咁激动,讲到人哋外地人就冇晒本事,广东人就一D裙带都冇靠过?捍卫广东文化唔可以好似你咁,一味得过响度闹就得嘎。

原帖由 卢总 於 2007-11-12 14:48 發表 所以话你如果唔系畀人洗咗脑就肯定系谂坏脑!举一个好明显嘅例子:广州电视台广州话新闻报道个位系唔系真系有能力就可以做呢?张小莉只仆街有能力咩?广州话都未识讲!佢系点样得到呢个饭碗嘅,你知道咩?佢会话你知咩?广州电视台 ...

你动不动就话人哋「PJ」,你唔好侮辱咗广东话咯。好似你好知人哋张小莉点样入广州台咁,你讲来听下啊?要入电视台唔通净系广东话OK就得啊,好似你咁,人哋有唔同意见你就话畀人洗脑,你连起码嘅尊重都唔识你慌你入到电视台咩?

人哋回乡就浪费资源,人哋翻去起大屋就浪费资源,咁你自己出去旅游咪又系浪费人哋果度啲资源?

你系咪学经济嘎?楼价飞涨又关外地人事,物价飞涨又关外地人事,你话系乜嘢道理!

原帖由 neogeo 於 2007-10-9 20:42 發表 聽講49年以來, 廣東已遭受多次反地方主義大清洗, 有冇人知道詳情?

1952年,分割廉欽靈防四屬未果;

1965年,捽之將廉欽靈防四屬裂分出廣東;

1988年,海南從廣東嘅行政編制裡頭分離。

呢啲大家都好清楚!撈共建政以嚟,廣東嘅政治版圖就好似滾水漉豬腸噉,越漉越縮!

原帖由 卢总 於 2007-11-9 15:27 發表 嗰啲南下广东,抢夺我哋饭碗、破坏我哋文化、浪费我哋资源,甚至叫嚣要将广东人赶走嘅人,唔系「侵略者」,系乜嘢?

真係好少呵見盧生用到「侵略者」呢種咁重咁夠火候嘅字眼個啵!殷著妳啲馬屁精會唔妥妳!

等我嚟再一針見血啲喇:

嗰啲南下廣東,同我哋粵人爭飯碗、破壞我哋嘅粵文化、浪費我哋粵地資源,甚至叫囂要將廣東人趕走嘅撈頭,唔係殖民侵略者,噉又係乜吖?!!

原帖由 999 於 2007-11-17 23:20 發表   1952年,分割廉欽靈防四屬未果;   1965年,捽之將廉欽靈防四屬裂分出廣東;   1988年,海南從廣東嘅行政編制裡頭分離。   呢啲大家都好清楚!撈共建政以嚟,廣東嘅政治版圖就好似滾水漉豬腸噉,越漉越縮! ...

捞佬點解經常針對廣東???

原帖由 卢总 於 2007-11-12 14:48 發表 你谂下,嗰啲侵略者自己乡下有屋,但佢哋南下嚟到又要另外揾间屋嚟住,揾到钱之后佢哋返乡下买田买地起大屋--噉样唔系浪费资源系乜嘢?

重有,佢哋每日嘅食物好多都要不远千里运送落嚟,重有煮食同其它生活上需要嘅能源,呢啲唔系浪费能源系乜嘢?重有佢哋每年往返探亲呢?呢啲都系造成今日中国能源紧张嘅重要原因!

近年来,本地人工资待遇越来越差,楼价飞升,物价上涨,能源紧张……呢一切唔系外来侵略者造成嘅,唔通系本地人自己搞成噉嘅?

广东人并冇盲目排外,而系太迟有排外意识!等人有空子可钻,有机可乘!

广东人大部分都系勤恳工作,努力经营,但系喺好多不平等嘅政策以及裙带关系影响下,我哋又可以有几大发围呢?

呢樣嘢絕對係事實嚟!

廣東嘅就業職位就係得咁多,廣東嘅可分享資源係有限嘅!正所謂多隻香爐多隻鬼,啲撈頭好似蝗災噉湧落嚟,土生粵人應該有嗰份肯定會畀呢班掠食者分薄晒,甚至連渣都分唔到!

大陸嘅兩廣粵人之所以反撈,文化同語言嘅爭拗呢啲都只係表面文章,其深層嘅根由其實係啲北撈殖民侵略者嘅殖民同化政策對土生粵人嘅就業,安居,醫療,人身安全,本土教育施以沉重嘅壓迫!大陸土生粵人嘅生存活命面臨著巨大威脅!

原帖由 ChunHoWong 於 2007-11-12 10:36 發表 咁人哋都喺讲普通话嗟,唔一定喺抢你哋饭碗。饭碗本身就响度,邊個有能力咪邊個拎咯,文化破唔破壞就好難講啦,我哋自己本身又保護咗幾多?傳統哩樣嘢真喺要去粗存精咯。浪費資源就更加唔可以亂講啦。佢搬得來廣東咁佢就可以 ...

靠能力?? D佬官安排大班親屬把持要害部門, 都系靠能力?? 電視臺嘅廣州話節目, 寧願請廣州話講唔正嘅人, 都唔肯請本地人, 都系因為能力?? D高幹子弟淨喺公司掛個名, 唔使上班, 就月月領工資, 又系因為能力??? 粵劇院院長都唔識粵語, 又系因為能力???

誠實勞動,合法經營???????  你真系對現實瞭解太少嘞...

唔识回复嘅原文作者留言

"一百个人眼中有一百个哈姆雷特",对陈Sir说的话,不同的人从各自的观点去思考,都会有不同的结论,楼上这位先生又何必强求一个相同的答案呢?