QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3280|回復: 5

[謝絕錯音] 读《论语》,读“伦乳”。

头先睇《香港小姐山东亲善之旅》,里面提到孔子嘅《论语》。

一班港姐同高皓正睇怕都系读得书唔多咖嘞,只知道“论”字读“吝啬”嘅“吝”,唔知道“论语”其实应该读作“伦乳”。

不过我谂,即使而家好多读得书唔少嘅人都会系将“论语”读成系“吝雨”嘅——可能唔一定关读书多唔多嘅事,有冇查字典先至系关键!

补充多一句,即使喺普通话里面,“论语”嘅“论”字都系第二声,即系读“轮”。

现今读错呢个字嘅人不在少数,应该都系同教育有关。

教我哋嘅老师知唔知,或者佢哋有冇查字典,又或者教学大纲有冇要求到学生了解又系一个问题!

國學班嗰幾條友仔第一堂就講過呢個讀法,可以搵佢哋上嚟現身說法。

我好耐之前就聽聞“論語”個“論”字喺呢度通“倫理”個“倫”。

根據王力先生主編嘅《古代漢語》﹕「『論』字作動詞用時讀 lún﹐陽平聲﹔作名詞用時讀 lùn﹐去聲。」而家好少人噉讀喇。
噉搞法,同人讲数嘅时候,咪变成系“李伦”、“桃伦”……啰?

劉老師話佢細個受教嗰陣係讀論語~唔讀倫語。